Στους προεδρεύοντες των Εκλογικών Κέντρων Λευκωσίας παρέδωσε τις κάλπες για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ο Γενικός Έφορος Εκλογών.
 
Μιλώντας το πρωί στο Λύκειο Εθνομάρτυρος Κυπριανού, στον Στρόβολο, στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Εφόρου Εκλογών Δημήτρη Δημητρίου και του Εφόρου Εκλογής Περιφέρειας Λευκωσίας Μάριου Παναγίδη, ο κ. Κυπριανού είπε στους προεδρεύοντες ότι «από τη στιγμή που θα παραλάβετε την κάλπη μέχρι να την παραδώσετε, εσείς θα είστε οι πρωταγωνιστές της διαδικασίας».
 
Είπε ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από την Υπηρεσία Εκλογών και τις επαρχιακές διοικήσεις για την άψογη διοργάνωση των εκλογών, μια προσπάθεια που, όπως είπε, εμπλέκει 7 χιλιάδες άτομα του δημοσίου τομέα, αστυνομικούς, υπαλλήλους πληροφορικής, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και όλα τα μέλη των εκλογικών επιτελείων.
 
Ζήτησε παράλληλα από τους προεδρεύοντες των επιτελείων να επαγρυπνούν, καθώς «ο εφησυχασμός δημιουργεί απροσεξία και λάθη». Η εκλογική διαδικασία δεν επιτρέπει λάθη ούτε για μια ψήφο, συνέχισε, λέγοντας πως οι λεπτομέρειες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμός την έκβαση της διαδικασίας.
 
Ο κ. Κυπριανού έδωσε στους προεδρεύοντες τις τελικές οδηγίες, υπενθυμίζοντάς τους ότι είναι οι μόνοι που δικαιούνται να κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου στο εκλογικό κέντρο για σκοπούς επικοινωνίας με τον Έφορο Εκλογών. 
 
Παράλληλα, ζήτησε να υποδεικνύουν στους εκλογείς ότι απαγορεύεται η χρήση κινητού, ενώ είπε ότι εφόσον γίνει αντιληπτή προσπάθεια φωτογράφισης με κινητό, θα πρέπει να καταγγέλλεται αμέσως.
 
Ακόμη, είπε ότι κατά την προσέλευση των εκλογέων εκφωνείται μόνο το όνομα και ο αριθμός τους εκλογικού διαβατηρίου και σε καμία περίπτωση ο αριθμός ταυτότητας.
 
Ο Γενικός Έφορος Εκλογής κάλεσε τους προεδρεύοντες να έχουν άψογη συνεργασία με τους εκπροσώπους των κομμάτων στα εκλογικά κέντρα «πάντα στα πλαίσια της νομοθεσίας».
 
Τέλος, ζήτησε να προσέξουν την εμφάνισή τους την ημέρα των εκλογών και να κάνουν τις απαραίτητες συστάσεις στα μέλη των επιτελείων.
 
Στις 26 Μαΐου 2019, έχουν δικαίωμα ψήφου 549.011 Ελληνοκύπριοι, 81.611 Τουρκοκύπριοι που έχουν έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και 10.559 κοινοτικοί εκλογείς. Στον αριθμό των Ελληνοκυπρίων εκλογέων, περιλαμβάνονται και 269 εγκλωβισμένοι.
 
Αναμένεται να λειτουργήσουν γύρω στα 1.050 εκλογικά κέντρα στις ελεύθερες περιοχές, 50 εκλογικά κέντρα κοντά στην Πράσινη Γραμμή και 21 κέντρα στο εξωτερικό, σε Ελλάδα, Βρετανία και Βέλγιο.
 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ