Παρά τις πολλές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει και του χρόνου ο τουρισμός, οι δαπάνες για προβολή θα είναι ελαφρώς μειωμένες, σε σχέση με τις φετινές. Τουλάχιστον βάσει των πιστώσεων που προϋπολογίστηκαν για το 2023 και καταγράφονται στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, όπως αυτός κατατέθηκε στη Βουλή. Συγκεκριμένα, βάσει των όσων κατατέθηκαν στη Βουλή, το 2023 έχουν προϋπολογιστεί πιστώσεις για εκστρατείες διαφώτισης ύψους 17,1 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που στον περσινό προϋπολογισμό οι ίδιες πιστώσεις και η συγκεκριμένη υποομάδα δαπανών ανερχόταν στα 18,9 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Τουρισμού, πάντως, για το 2023 εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένος, καθώς προβλέπει πιστώσεις 53,6 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 52,9 εκατ. ευρώ που ήταν ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του υφυπουργείου για το 2022.

Για τις δαπάνες που αφορούν τις εκδόσεις και τη δημοσιότητα και στην υποομάδα των δαπανών που αφορούν τις εκστρατείες διαφώτισης αναφέρεται πως τα 17,1 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν μεταξύ άλλων τη συνεργασία με τουριστικούς εταίρους στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών εταιρειών. «Η συνεργασία με τουριστικούς εταίρους του εξωτερικού κρίνεται επί του παρόντος ως μια από τις πιο αποδοτικές ενέργειες και προσφέρει τις μεγαλύτερες άμεσες ευκαιρίες για ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι αλλαγές στο κέντρο της Λευκωσίας από τις 20/10

Οι από κοινού ενέργειες με τους οργανωτές συμπληρώνουν τις διαφημιστικές ενέργειες του υφυπουργείου και έχουν αμεσότερο αποτέλεσμα», αναφέρεται στο υπόμνημα που συνοδεύει τον νέο κρατικό προϋπολογισμό.

Τα 17,1 εκατ. ευρώ θα καλύψουν επίσης τις «εντατικότερες διαφημιστικές εκστρατείες σε αγορές προτεραιότητας, όπως αυτές καθορίστηκαν μέσα από το νέο επιχειρησιακό πλάνο (ηλεκτρονικά διαφημιστικά μέσα)», τις «ενέργειες προβολής ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο αθλητικός/ καταδυτικός/ πολιτιστικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός υπαίθρου, γαμήλιος τουρισμός, κρουαζιέρων, γκολφ κ.α..», την παραγωγή υλικού για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής διαφημιστικής καμπάνιας (content) και επιπλέον, μεταξύ άλλων και διάφορες ενέργειες προβολής για την προώθηση του τουρισμού (διοργάνωση εκδηλώσεων, δημοσίων σχέσεων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό σε συνεργασία με φορείς του δημοσίου ή και ιδιωτικού τομέα).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:Oι Ρώσοι ολιγάρχες αλλάζουν σημαία στις θαλαμηγούς τους

Όπως και πέρσι, ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνει και πιστώσεις ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή σε διάφορες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού.

Ξανά διανυκτερεύσεις

Στον προϋπολογισμό αποκαλύπτεται και η πρόθεση του υφυπουργείου να επαναλάβει το σχέδιο ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού και τη νέα χρονιά. Δεν διευκρινίζεται, όμως, ποια περίοδο θα αφορά το σχέδιο που, όπως και στο παρελθόν, εκτιμάται πως θα επιχορηγεί διανυκτερεύσεις κατοίκων Κύπρου σε τουριστικά καταλύματα της χώρας.  Οι πιστώσεις για διάφορες επιχορηγήσεις γενικότερα με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος είναι πάντως αυξημένες στο νέο προϋπολογισμό καθώς ανέρχονται σε 13,5 εκατ. ευρώ σε σχέση 11,6 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν στο φετινό προϋπολογισμό.

Οι χορηγίες των 13,5 εκατ. ευρώ προορίζονται, όπως αναφέρεται, να καλύψουν ενέργειες καθώς και σχέδια οικονομικής στήριξης, για τα οποία απαιτείται απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα σχέδια και οι ενέργειες αφορούν την προώθηση όλων των ειδικών μορφών τουρισμού και μέσω αυτών θα λειτουργήσουν μεταξύ άλλων τα σχέδια κινήτρων αθλητικού τουρισμού, το σχέδιο κινήτρων για την οργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων στην Κύπρο, τα σχέδια κινήτρων συνεδριακού τουρισμού, το σχέδιο επιχορήγησης εκδηλώσεων που αφορούν στην προώθηση της οινογαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων που διοργανώνονται στην Κύπρο, το σχέδιο επιχορήγησης για ενθάρρυνση έργων για την ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση των παραλιών και το σχέδιο χορηγιών για Δήμους και κοινότητες καθώς και οντότητες του ιδιωτικού τομέα για ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (δημιουργία ή αναβάθμιση υπηρεσιών).

ΑΠΟΨΗ

Κι όμως, είναι ο κύριος πυλώνας

Ανέκαθεν οι κρατικές πιστώσεις για τον τουρισμό δεν αντικατόπτριζαν τη συνεισφορά του τομέα στην οικονομία. Θα ανέμενε κανείς πως με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού τα πράγματα θα άλλαζαν, ωστόσο ο προϋπολογισμός και του υφυπουργείου κινείται στα επίπεδα του ΚΟΤ. Ως εκ τούτου, η μικρή έστω μείωση των δαπανών για προβολή το 2023 μόνο έκπληξη προκαλούν. Όχι μόνο γιατί ο τομέας θα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα μια δύσκολη χρονιά αλλά γιατί απέδειξε ξανά φέτος πως αποτελεί ίσως τον κύριο πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας. Ενόψει τούτων, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσίαση του προϋπολογισμού του υφυπουργείου από τον αρμόδιο υφυπουργού στη Βουλή.