Στον αντίκτυπο που είχε η πανδημία COVID-19 στον τομέα της ψυχικής υγείας, επικεντρώθηκε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, την Παρασκευή, σε παρέμβασή του στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ψυχική Υγεία (Global Mental Health Summit), που διοργανώθηκε στη Ρώμη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλα, σημείωσε πως η πανδημία  επηρέασε τα συστήματα υγείας σε όλο τον πλανήτη, δημιουργώντας παράλληλα μια πρωτοφανής δοκιμασία στην ψυχική υγεία των πολιτών λόγω των περιόδων αναγκαστικού αυτοπεριορισμού, των μέτρων κατά της πανδημίας, το οικονομικό και κοινωνικό άγχος. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψυχική υγεία νέων και πανδημία

Ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη για έγκαιρη διάγνωση διαταραχών ψυχικής υγείας και αποτελεσματικότερη θεραπεία τους. Αναφέρθηκε επίσης τους στόχους της Κύπρου για ψυχιατρική αναδιάρθρωση, καθώς επίσης και στις ενέργειες των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Ακολούθως, ο Υπουργός Υγείας, επισκέφθηκε το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας (Instituto Superiore Di Sanita) στο οποίο εργάζονται καθημερινά 1800 άτομα, με στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Κολαϊτης: Θύμα της πανδημίας η ψυχική υγεία των παιδιών

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Χατζηπαντέλα έτυχε ενημέρωσης για τη λειτουργία και τις δράσεις του Ινστιτούτου, σχετικά με την επιτήρηση και τον έλεγχο των μεταδοτικών νοσημάτων, ενώ διερευνήθηκαν τρόποι συνεργασίας με την παροχή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας, στη βάση του μνημονίου συναντίληψης που υπογράφτηκε με το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας.