Παρέμβαση στο πλαίσιο συζήτησης για το θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ πραγματοποίησαν οι ευρωβουλευτές Γιώργος Γεωργίου και Λευτέρης Χριστοφόρου.

Ο Γιώργος Γεωργίου τόνισε την ανάγκη τερματισμού των πολιτικών της λιτότητας.

Αφού ανέφερε ότι η ύφεση είναι τρομακτική, σείεται η Ευρώπη από τις κινητοποιήσεις των εργατών, ότι υπάρχει ακρίβεια και ένας εφιαλτικός πληθωρισμός, που εξανεμίζει το εργατικό εισόδημα, υποστήριξε ότι δίνονται ψίχουλα για τα φτωχά νοικοκυριά, την ώρα που τη μερίδα του λέοντος τη μοιράζονται οι πολυεθνικές της ενέργειας και οι φαρμακοβιομηχανίες.

Τόνισε ότι «εμείς θέλουμε ένα άλλο προϋπολογισμό, που θα κάνει πράξη την ευημερία των πολιτών, που θα προστατεύει τους μισθούς και τα εργατικά δικαιώματα και θα λαμβάνει υπόψη τις υψηλές τιμές της ενέργειας, την υγεία, την στέγαση και την σίτιση για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν έχουν όλοι τα ίδια προβλήματα, εφόσον κάποιοι κερδίζουν από τις επιπτώσεις του πολέμου και ζήτησε τερματισμό του πολέμου.

«Όχι στη στρατικοποίηση. Όχι σε νέες πολιτικές λιτότητας. Ε, και φορολογήστε τα απροσδόκητα κέρδη των πολυεθνικών» ανέφερε χαρακτηριστικά και έθεσε το ερώτημα «μπορείτε, μακριά από παζάρια με τις οικονομικές ελίτ…;».

Αποχαιρέτησε ο Λευτέρης με την υπόσχεση για συνέχιση υπηρέτησης του οράματος της ΕΕ

Aπό πλευράς του ο Λευτέρης Χριστοφόρου αποχαιρέτησε τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενόψει της μετάβασής του στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ εξήρε το έργο της Επιτροπής Προϋπολογισμού, υποσχόμενος ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την υλοποίηση του οράματος της ΕΕ, μέσα από τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα για μένα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή. Είναι η τελευταία φορά, που βρίσκομαι σε αυτό το βήμα, το πλέον φιλελεύθερο, δημοκρατικό πλουραλιστικό, για να σχολιάσω τα του προϋπολογισμού της ΕΕ του 2023. Για 8 χρόνια βρισκόμουν σε αυτό το βήμα για να εξάρω πραγματικά τις προσπάθειες του ΕΚ και της Επιτροπής του προϋπολογισμού. Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους αγαπητούς φίλους και συνάδελφους που μέσα από τη συμμετοχή μας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού δώσαμε μάχες για ένα πιο κοινωνικό αναπτυξιακό ανθρώπινο προϋπολογισμό της ΕΕ για τους λαούς της Ευρώπης. Ένα τεράστιο ευχαριστώ για τη συνεργασία αρχής γενομένης από τον πρόεδρο της Επιτροπής και όλους τους συνάδελφους στην Επιτροπή. Θέλω να εξάρω τις συνέχεις προσπάθειες και το ότι στην ΕΕ πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς γιατί στο τιμόνι του προϋπολογισμού βρίσκεται ο αγαπητός επίτροπος Γιοχάνες Χαν, ο οποίος συμβάλει τα μέγιστα. Δυστυχώς για μένα είναι η τελευταία παρέμβαση εδώ όμως θα έχω την ευκαιρία να συμβάλω στην υλοποίηση οραμάτων της ΕΕ και του ΕΚ, μέσα από τη συμμετοχή μου στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο».