Ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, αναγνωρίζει ότι σε έκδοση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών με τίτλο «Χριστόφορος Σάββα, Πρόωρα Παρών», με αντικείμενο τον μεγάλο εικαστικό καλλιτέχνη, Χριστόφορο Σάββα, υπήρχε απαράδεκτη αναφορά στην τουρκική κατακτητική επίθεση και το φονικό πόλεμο του 1974 ως «ειρηνευτική επιχείρηση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Παύλου Μυλωνά, ο υπουργός Παιδείας σχολιάζοντας τις αναφορές στην έκδοση περί «ειρηνευτικής επιχείρησης», αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει δυστυχώς να το επιβεβαιώσω».

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι από μία εκ των συντελεστών του συλλογικού έργου επιχειρείται μια «ουδέτερη» παρουσίαση κατά την οποία αποδίδονται η εισβολή και κατοχή εδαφών της Κύπρου ως η «επίσημη εκδοχή» και παράλληλα παρατίθεται η προπαγάνδα του τουρκικού κράτους περί «ειρηνευτικής επιχείρησης» ως «εκδοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζητούν από πρόσφυγες λογαριασμό οικίας κατεχομένων

Στην απάντηση καταγράφονται και τα ακόλουθα: «Μια τέτοια αναφορά που μέσα από ψεύδος εκθεμελιώνει τις ηθικές βάσεις της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στη συνεχιζόμενη επίθεση που δέχεται, αλλά και προσβάλλει τον αγώνα του κυπριακού λαού για επιβίωση, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από καμία επίκληση “αντικειμενικότητας”, καθότι η “ουδετερότητα” μπροστά σε εγκλήματα πολέμου αποτελεί πρωτογενή προσβολή του ίδιου του πολιτισμού».

Πρόκειται, όπως το επισημαίνετε, συνεχίζει ο υπουργός, για μια απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια. «Πόσο μάλλον αφού πρόκειται για έκδοση που έχει την επίσημη στήριξη Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να επιτρέπονται, ειδικότερα από υπηρεσίες ενός υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ούτως ώστε στο εξής να αποφευχθούν τέτοιες ενέργειες και να ισχύουν αντανακλαστικά υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην τουρκική προπαγάνδα».

Ο υπουργός ενημερώνει τον κ. Μυλωνά, ότι το θέμα εξετάστηκε μετά την καταγγελία του για απόδοση τυχόν ευθυνών. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Προδρόμου, «η διερεύνηση αυτή δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας της διαδικασίας ένταξης των Πολιτιστικών Υπηρεσιών στο νεοσύστατο υφυπουργείο Πολιτισμού».

Τέλος, αναφέρει πως «έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες ούτως ώστε να υπάρχει εγρήγορση για να μην υπάρξει περιθώριο για να εκδηλωθούν τέτοιες απαράδεκτες, προσβλητικές και επιζήμιες ενέργειες που αντιστρατεύονται όχι μόνο την πολιτική, αλλά και την ίδια την υπόσταση του κράτους».