Η ρίζα του κυπριακού προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν βλέπουν τους Τ/κ ως ισότιμους και προσπαθούν να μετατρέψουν την Κύπρο σε ελληνικό νησί, δήλωσε ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο κ. Ερτουγρούλογλου μιλούσε σε ξένα ΜΜΕ, όπου ανέφερε πως η τ/κ πλευρά αγωνίζεται για να εξηγήσει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν αποτελούν μειονότητα στο νησί, όπως ισχυρίζονται οι Ελληνοκύπριοι και πρόσθεσε  ότι εργάζονται για να ακουστεί η φωνή τους σε όλα τα διεθνή φόρα.

Υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν την ΕΕ ως αξιόπιστο οργανισμό και ανέφερε ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία για να προστατεύσουν την παρουσία τους στο νησί.

Είπε ακόμη ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να αποτρέψουν μετατροπή της Κύπρου σε ελληνικό νησί και να διατηρήσουν την παρουσία τους στο νησί.

Οι Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, δεν ονειρεύονται να εγκαθιδρύσουν κυριαρχία στο νησί και υποστήριξε ότι ο μόνος τους στόχος είναι να ζήσουν δίπλα-δίπλα με τους Ελληνοκύπριους στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. «Ωστόσο, οι Ελληνοκύπριοι δεν μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμάς. Εμείς, από την άλλη, παλεύουμε ακόμη και για να εξηγήσουμε την θέση μας στον κόσμο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), ο κ. Ερτουγρούλογου είπε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει τίποτα πιο φυσικό από το να θέλουν οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι είναι Μουσουλμάνοι, να είναι μέλη αυτού του οργανισμού και επεσήμανε τη σημασία του να ακούγεται η φωνή τους σε κάθε είδους διεθνή πλατφόρμα.

Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, υποβάλλεται σε κάθε είδους απάνθρωπα «εμπάργκο». «Οι αθλητές μας δεν μπορούν να αγωνιστούν σε κανένα διεθνές αθλητικό γεγονός, επειδή οι Ελληνοκύπριοι μας εμποδίζουν σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε βήμα. Γι’ αυτό καταβάλλουμε έντονη προσπάθεια να εξηγήσουμε τη θέση μας στον κόσμο».

Ο κ. Ερτουγρούλογλου ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος ήταν οθωμανικό έδαφος για 300 χρόνια, αλλά πιστεύουν ότι «το νησί ανήκει τόσο στους Τουρκοκύπριους όσο και στους Ελληνοκύπριους και ότι οι δύο αυτοί λαοί θα πρέπει να μάθουν να ζουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα, σεβόμενοι ο ένας τα δικαιώματα και το καθεστώς του άλλου, χωρίς να προσπαθούν να κυριαρχήσουν ο ένας πάνω στον άλλο».

Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι η Ένωση κατέστησε τους Ελληνοκύπριους μέλος της με πολιτικό εκβιασμό εκ μέρους της Ελλάδας και με τον τρόπο αυτό παραβίασε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τις δικές της αξίες και αρχές. «Σύμφωνα με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, δεν μπορείς να κάνεις μέλος μια διαιρεμένη και διαφιλονικούμενη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν την ΕΕ ως αξιόπιστο οργανισμό».

Ο «υπεξ» συμμετείχε στην διήμερη 12η Διάσκεψη Υπουργών Πληροφοριών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) στην Κωνσταντινούπολη όπου συμμετείχαν υπουργοί και ανώτατοι αξιωματούχοι από 57 χώρες. Ο κ. Ερτουγρούλογλου μίλησε  στη σύνοδο με θέμα «Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της ισλαμοφοβίας στην εποχή πέρα από την αλήθεια».

Συμμετείχε επίσης και στην παράδοση της προεδρίας της Διάσκεψης Υπουργών Πληροφόρησης του ΟΙΣ από την Σαουδική Αραβία στην Τουρκία και εκφώνησε ομιλία στη συνάντηση, η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Τούρκου Προέδρου και φιλοξενήθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκίας.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου συμμετείχε και στο δείπνο που παρέθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στους υπουργούς που συμμετείχαν στη διάσκεψη και στην οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών.

Όπως μεταδίδεται, στόχος της διάσκεψης ήταν η ανάπτυξη και η ενίσχυση της συνεργασίας των ισλαμικών χωρών στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών πληροφόρησης των χωρών μελών του ΟΙΣ αναζήτησαν τρόπους για την ανάπτυξη προγραμμάτων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της ισλαμοφοβίας.