Να περάσουν οι μαύρες επέτειοι που δυστυχώς μας έρχονται κάθε χρόνο και να στραφούμε στις προεδρικές εκλογές που θα τις έχουμε σε λίγους μήνες. Και πληθαίνουν και οι υποψήφιοι.

Βέβαια να μην έχουμε και χειρότερα γύρω στις 20 του μήνα, που είναι μία άλλη θλιβερή επέτειος. Οι Τούρκοι ετοιμάζονται για πανηγύρια, εμείς να θρηνούμε τη μαύρη θύμηση της εισβολής, εμείς, που χάσαμε συγγενείς, σπίτια και χωριά, θα κλαίμε. Πώς θα ταιριάξουμε σ’ αυτό τον τόπο;

Και όμως πρέπει. Όπως, όμως, και πρέπει το αμερικανικό Κογκρέσο, με την προτροπή των Ελληνοαμερικανών να πάρει μέτρα που θα εμποδίζουν την πώληση F-16 στην Τουρκία. 

Όπως και πρέπει, εάν προχωρήσει σε παράλογες ενέργειες η Τουρκία, να καλέσουμε και εμείς Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ, να στείλουν βοήθεια στην Κύπρο. Και έχουμε και τις χώρες της ΕΕ να δείξουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους.

Όπως τόνισε προχθές ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και «όχι με νταηλίκια…». Αναφέροντας σχετικά ότι αυτή η θέση έχει ιδιαίτερο βάρος για δύο χώρες μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και Κύπρο. Να αναφέρουμε εν προκειμένω  ότι η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα επιτυχής.

Όπως τόνισε ο δικός μας Γιαννάκης Κασουλίδης, πρέπει η Τουρκία να διαλέξει είτε να μπει σε μία περιφερειακή συνεργασία, είτε να κυριαρχήσει περιφερειακά εις βάρος των υπολοίπων χωρών. 

Στο μεταξύ η Τουρκία «πατά σε δύο βάρκες», και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει.

Σίγουρα είναι μεγάλη χώρα, και την έχουν ανάγκη πολλοί και διάφοροι. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν  απειλεί Ελλάδα και Κύπρο σχεδόν καθημερινά. Έχει βέβαια και αυτός τα προβλήματά του και τις οικονομικές δυσκολίες.

Όμως έχουμε και εμείς τις δυνατές μας φιλίες και συμμαχίες και είμαστε, Ελλάδα και Κύπρος, μέλη της Ευρώπης, κάτι που δεν μπορεί τόσο εύκολα να πετύχει η Τουρκία. Και να πάψει ο Τατάρ να μιλά για αποδοχή ύπαρξής δύο κρατών στην Κύπρο. 

Είναι πολύ μικρή η Κύπρος για να γίνει δύο κράτη.