To Top
13:32 Τρίτη
23 Ιανουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Προεκλογικός: Ανεβαίνουν ρυθμοί και εντάσεις
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΕΚΛΟΓΕΣ 2018 Προεκλογικός: Ανεβαίνουν ρυθμοί και εντάσεις
  06 Δεκεμβρίου 2017, 11:49 πμ  

Η οικονομία, η διαφθορά και τα συναφή βρίσκονται στο προεκλογικό ρινγκ, με τα επιτελεία να ανταλάσσουν βαρύτατες αιχμές για την κρίση, τη διαχείρισή της και τα επακολούθα τους. Οι αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν είναι θέμα του κράτους, αξιοποίησαν δεόντως οι ανθυποψήφιοί του για να τον επικρίνουν ότι τίποτε δεν έκανε για την απάβλυνση του προβλήματος.
 
Το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου θέλει να αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα ως βόμβα στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας που αν δεν τύχει σωστής διαχείρισης θέτει σε κίνδυνο την οικονομία για νέα κατάρρευση. Το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου κατηγορεί την Κυβέρνηση για απραξία και απροθυμία να διαχειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα και υποδεικνύει ότι, σε αντίθεση με τον κ. Αναστασιάδη που αδιαφορεί, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει πρόταση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ). «Η πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου αφορά τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στα πρότυπα άλλων ανεπτυγμένων χωρών».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου. Το ΔΗΚΟ κάνει λόγο για επικίνδυνη ομολογία Αναστασιάδη ότι δεν έχει καμία πρόθεση αντιμετώπισης του προβλήματος των ΜΕΔ, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων ότι ο σκοπός του είναι να παραπλανήσει τον λαό με δήθεν «success story».
 
Για έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης του θέματος των ΜΕΔ κατηγορεί την Κυβέρνηση και η ΕΔΕΚ. «Και πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσε, αντί να δώσει 1,5 δισ. για να κρατικοποιήσει τον Συνεργατισμό και σήμερα να επιχειρεί να τον ιδιωτικοποιήσει, να παραχωρούσε το συγκεκριμένο ποσό για αγορά αντίστοιχου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης» αναφέρει η ΕΔΕΚ.
 
Η Αλληλεγγύη υποστηρίζει ότι η δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη για τα ΜΕΔ ήταν απαράδεκτη. «Οι δυνάμεις της αλλαγής και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, όχι μόνο δεν αδιαφορούν αλλά έχουν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τα ΜΕΔ, που αφορά στη σύσταση Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων» προσθέτει. Στο ίδιο πνεύμα και η ανακοίνωση των Οικολόγων, οι οποίοι σημειώνουν ότι «μόνος τρόπος να αποφύγουμε την κοινωνική καταστροφή, που οι πωλήσεις των ΜΕΔ σε funds συνεπάγονται, είναι η δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισής τους».
 
Σκάνδαλα και φιάσκο

 
Με τις κατηγορίες για σκάνδαλα και φαινόμενα διαπλοκής της Κυβέρνησης επανήλθε και χθες το ΑΚΕΛ, το οποίο αναλαμβάνει τον «βρόμικο» ρόλο της αντιπαράθεσης με την Κυβέρνηση, αφήνοντας τον Σταύρο Μαλά να αναπτύσσει την ανακοίνωση των προεκλογικών του προτάσεων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης κατηγόρησε την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προσωπικά για σύγκρουση με τους θεσμούς και υπονόμευση του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή. Επανέλαβε τον ισχυρισμό, που αποτέλεσε προχθές και την αιτία σύγκρουσης μεταξύ Ειρήνης Χαραλαμπίδου και Βίκτωρα Παπαδόπουλου, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης επιχείρησε να παρέμβει στην απόδοση δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας την προσπάθεια του Ρίκκου Ερωτοκρίτου να μετατραπεί από κατηγορούμενο σε κατήγορο, μετά το καταδικαστικό πόρισμα ποινικού ανακριτή.
 
Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ απάντησε και πάλι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντας ως φιάσκο τις κατηγορίες του ΑΚΕΛ. «Τα κατά φαντασία σκάνδαλα, που επικαλούνται κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, διερευνήθηκαν από τους αρμόδιους θεσμούς και αποδείχθηκαν πολιτικό φιάσκο», αναφέρει.  Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ επανήλθε κατηγορώντας τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο ότι επέλεξε τη γνωστή συνταγή των αφορισμών και της μετατόπισης. «Επί της ουσίας βέβαια, ως συνήθως, ο κ. Παπαδόπουλος δεν είπε τίποτα» ανέφερε.
 
Στις αναφορές του ΑΚΕΛ απάντησε και το επιτελείο του Προέδρου Αναστασιάδη. «Είναι τουλάχιστον φαιδρό», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου, Αννίτα Δημητρίου», «να ασκείται κριτική στην Κυβέρνηση, όταν τα τελευταία χρόνια πάρα πολλές υποθέσεις διαφθοράς/διαπλοκής οδηγήθηκαν και οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης χωρίς κριτήριο να είναι το όνομα και το επώνυμο του οποιουδήποτε υπόπτου. Είναι προκλητικό να ασκούν κριτική περί δήθεν ατιμωρησίας αυτοί που δεν αποδέχονται πορίσματα ερευνών και δεν δέχονται δικαστικές αποφάσεις και κάνουν μάλιστα λόγο για πολιτικούς κρατούμενους. Η ισονομία, η ισοπολιτεία, το κράτος δικαίου και το αίσθημα ασφάλειας είναι και θα παραμείνει η ύψιστη προτεραιότητα του Νίκου Αναστασιάδη».
 
Έντονη ήταν και η απάντηση του ΔΗΣΥ στο ΑΚΕΛ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Πρόδρομο Προδρόμου να αναφέρει πως όσο και να προσπαθούν το ΑΚΕΛ και άλλοι, δεν μπορούν να αλλάξουν τη γενική αντίληψη που έχουν οι πολίτες μέσα από γεγονότα και όχι κομματικές ανακοινώσεις.
 
ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ
 
Την τακτική της επίθεσης κατά πάντων επέλεξε για ακόμα μια μέρα το επιτελείο Γιώργου Λιλλήκα, θέλοντας να αναδείξει ότι τις τελευταίες δύο πενταετίες κυβέρνησαν ΑΚΕΛ- ΔΗΣΥ με συγκυβέρνηση το ΔΗΚΟ. «Μέσα σε μια δεκαετία διακυβέρνησης ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ βιώσαμε ανεύθυνη οικονομική διαχείριση, πρόσκληση της Τρόικα, κούρεμα των καταθέσεων, μνημονιακά νομοσχέδια, κοινωνικά παντοπωλεία, αύξηση ανεργίας και  μετανάστευση των νέων επιστημόνων μας, εξαπάτηση με αξιόγραφα, κλείσιμο Λαϊκής Τράπεζας, ξεπούλημα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, κλείσιμο Κυπριακών Αερογραμμών, εκποιήσεις πρώτης κατοικίας, πώληση δανείων σε ξένα επενδυτικά ταμεία, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Μετά από όλα και χωρίς ίχνος ντροπής οι ηγεσίες και οι υποψήφιοι των ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ συνεχίζουν να αισθάνονται περήφανοι ή χύνουν δήθεν δάκρυα για τους πολίτες», ανέφερε ο επικεφαλής του επιτελείου, Ανδρέας Θεμιστοκλέους.
 

  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.