To Top
16:37 Τετάρτη
20 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Προτάσεις Λιλλήκα για καταπολέμηση διαπλοκής και διαφθοράς
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΕΚΛΟΓΕΣ 2018 Προτάσεις Λιλλήκα για καταπολέμηση διαπλοκής και διαφθοράς
  06 Δεκεμβρίου 2017, 4:27 μμ  

Ότι και να λένε τα κόμματα και οι υποψήφιοι του παλαιοκομματικού κατεστημένου στην προεκλογική περίοδο, ο λαός μας γνωρίζει πως αυτοί και οι εκπρόσωποι τους στις εκλογές δεν μπορούν να προφέρουν λύσεις και να τις πατάξουν γιατί είναι προϊόν δικών τους πολιτικών, η διαπλοκή και η διαφθορά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το επιτελείο Λιλλήκα. Προς την κατεύθυνση της πάταξης της διαπλοκής και της διαφθοράς ο υποψήφιος πρόεδρος, Γιώργος Λιλλήκας προτείνει σειρά μέτρων. 

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Μόνο ως πρόκληση προς την νοημοσύνη των Κυπρίων πολιτών μπορεί να εκληφθεί η προεκλογική αντιπαράθεση κάποιων εκλογικών επιτελείων και κάποιων κομματικών ηγεσιών για το ποιος ευθύνεται περισσότερο ή εμπλέκεται περισσότερο ή λιγότερο στα σκάνδαλα και στην διαπλοκή.

Είναι σε όλους γνωστό από τις αποφάσεις των δικαστηρίων και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πως όλα τα κόμματα και οι εκπρόσωποι του παλαιοκομματικού κατεστημένου έχουν ίσες ευθύνες και ίση συμμετοχή σε αυτό το σύστημα της διαφθοράς.

Είναι μαζί που τα κόμματα του παλαιοκομματικού συστήματος  έστησαν το σύστημα των πελατειακών σχέσεων, της κομματοκρατίας ελέγχοντας θεσμούς και αρχές του κράτους για να έχουν πρόσβαση σε εκείνες τις αποφάσεις που τους επέτρεπαν να παίρνουν μίζες ή να παίρνουν εισφορές και στην συνέχεια εις αντάλλαγμα να εξυπηρετούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που στις φυλακές σήμερα φιλοξενούνται Δήμαρχοι, Δημοτικοί σύμβουλοι και αξιωματούχοι που προέρχονται από όλους αυτούς τους χώρους του παλαιοκομματικού κατεστημένου.

Μέσα στις προτάσεις που θα έχουμε στο πρόγραμμα διακυβέρνησης μας, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουμε:

1. Δημιουργία Συμβουλίου Πάταξης και Διαπλοκής Διαφθοράς: Ένα συμβούλιο που θα απαρτίζεται από πρώην δικαστές και εισαγγελείς. Ένα ανεξάρτητο σώμα με ευθύνη διαμόρφωσης πολιτικής προς το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά ταυτόχρονα και εποπτεία έτσι ώστε με τις ετήσιες εκθέσεις του να διαπιστώνουμε υλοποίηση ή μη αποφάσεων.

2. Ενίσχυση Μηχανισμού Εσωτερικού Ελέγχου: Σε όλα τα Υπουργεία, Ημικρατικούς Οργανισμούς, αρχές και θεσμούς του κράτους με επαγγελματίες που θα τυγχάνουν συνεχούς εκπαίδευσης. Είναι η μόνη διαδικασία που μπορεί να επιτρέπει στο κράτος να κλείνει τρύπες, να διαπιστώνει έγκαιρα αδυναμίες στα διάφορα συστήματα και να τα επιλύει μη επιτρέποντας στους διαφόρους επιτήδειους να εκμεταλλεύονται διαδικασίες ή αδυναμίες, για προσωπικό ή κομματικό- οικονομικό όφελος.

3. Αρχή της προσωπικής αστικής ευθύνης: Nα εισαχθεί επιτέλους και στην χώρα μας η αρχή αυτή για όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή έχουν την ευθύνη εκτελεστικών αποφάσεων. Είναι αδιανόητο σήμερα να διαπιστώνονται «λάθη» ή αποφάσεις που κόστισαν στο δημόσιο αρκετά εκατομμύρια ευρώ και η μόνη κατηγορία να είναι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης γενικά και αόριστα ή η ανάληψη πειθαρχικής ευθύνης. Ο μόνος τρόπος για να καταδικαστεί σήμερα κάποιος ο οποίος με τις λανθασμένες αποφάσεις του ή εάν θέλετε για την εγκληματική αμέλεια που επέδειξε στην λήψη αποφάσεων είναι να μπορέσει η πολιτεία να διαπιστώσει και να εξασφαλίσει αποδείξεις ότι χρηματίστηκε  ο ίδιος για να καταδικαστεί. Η αρχή της προσωπικής αστικής ευθύνης ουσιαστικά θα καθιστά υπεύθυνους να πληρώνουν αυτούς τους οποίους δημιούργησαν τα προβλήματα με τις αποφάσεις τους και όχι να πληρώνει ο Κύπριος πολίτης.

4. Διαδικασία Ελέγχου των Εκθέσεων του Πόθεν Έσχες πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων: Ο έλεγχος θα γίνετε από Ανεξάρτητο Σώμα Ελεγκτών το οποίο θα είναι εξουσιοδοτημένο από το Νόμο να μπορεί να προβαίνει σε συνεντεύξεις και να ζητά διευκρινιστικές πληροφορίες από τους ελεγχόμενους πολιτειακούς αξιωματούχους. Εάν δεν μείνει ικανοποιημένο από τις συμπληρωματικές πληροφορίες τότε το Σώμα να έχει το δικαίωμα να αποστέλλει το συγκεκριμένο φάκελο στην Γενική Εισαγγελία για τα περαιτέρω.

Πηγή: philenews

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.