Τρία εκατομμύρια νέες λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β και C προκαλούνται κάθε χρόνο, ενώ καταγράφονται 1,1 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως από κίρρωση ήπατος, ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνο του ήπατος, αναφέρουν στοιχεία τα οποία δίδει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ηπατίτιδας.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την ημέρα που φέρει το μήνυμα «Η Ηπατίτιδα δεν μπορεί να περιμένει», το Υπουργείο Υγείας διαμηνύει ότι η εξάλειψη της ηπατίτιδας συνιστά προτεραιότητα για τις πολιτικές του, ενώ σημειώνει ότι στρατηγικός στόχος της Κύπρου, βάση των συστάσεων του ΠΟΥ, μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης είναι σταδιακή διαχείριση της ηπατίτιδας, ο έλεγχος και τελικώς η εκρίζωση της μέχρι το 2030.

Το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει πως υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι ιογενούς ηπατίτιδας A, B, C, D και E, σημειώνοντας ότι οι πιο συχνές χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες είναι η Β και η C, οι οποίες μαζί προκαλούν ετησίως 3 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις και 1.1 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως από κίρρωση ήπατος, ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνο του ήπατος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας «ένα άτομο πεθαίνει κάθε 30 δευτερόλεπτα από παθήσεις που σχετίζονται με ιογενή ηπατίτιδα», υπογραμμίζοντας ότι «ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ηπατίτιδα βρίσκονται στο σκοτάδι, αφού οκτώ στους δέκα πολίτες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την ασθένεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστήμονες έχουν ονομάσει την ηπατίτιδα σιωπηλή νόσο και αυτό γιατί τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετά χρόνια αργότερα, με αποτέλεσμα, εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης, πολλές φορές οι θεραπευτικές παρεμβάσεις να μην έχουν αποτέλεσμα», προσθέτει.

Σε σχέση με τους τρόπους προστασίας που μειώνουν τη πιθανότητα επιμόλυνσης από ηπατίτιδα, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως αυτοί επικεντρώνονται στον εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Α και Β, στη λήψη προφυλάξεων κατά την σεξουαλική επαφή, στην τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και στη χρήση βελονών μιας χρήσης.

Επιπλέον, τονίζει ότι οι δυνατότητες θεραπευτικής παρέμβασης στη χρόνια ηπατίτιδα Β και C έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C.

Σημειώνεται ότι η ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή του ήπατος (καταστροφή των κυττάρων του συκωτιού) που προκαλείται από διάφορα αίτια (ιογενή, αλκοόλ, αυτοάνοση, ισχαιμική, φαρμακευτική). Η ηπατίτιδα διακρίνεται σε οξεία και χρόνια και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, κύρωση και σπανιότερα σε καρκίνο του ήπατος.