Τον αρνητικό αντίκτυπο στην πανίδα της περιοχής, από τον φωτισμό της πλατφόρμας της εταιρείας υδρογονανθράκων Chevron στο κοίτασμα Λεβιάθαν, αναδεικνύει μελέτη του ισραηλινού Υπουργείου Προστασίας του Περιβάλλοντος.  

Η πλατφόρμα, που λειτουργεί από το 2019 και έχει τοποθετηθεί δέκα χιλιόμετρα από την ακτή Ντορ του Βορείου Ισραήλ, φωτίζεται για λόγους ασφαλείας κατά τις βραδινές ώρες από ισχυρό λευκό-ιριδίζοντα φωτισμό με αποτέλεσμα να παρεμποδίζει τον προσανατολισμό των αποδημητικών πουλιών που κινούνται από τον βορρά με κατεύθυνση την Αφρική.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τα πουλιά παρασύρονται από τον συγκεκριμένο φωτισμό, εγκαταλείπουν την ομάδα τους και πέφτουν στις εγκαταστάσεις της πλατφόρμας με αποτέλεσμα, είτε να βρίσκουν ακαριαίο θάνατο, είτε να τραυματίζονται και μετέπειτα να υποκύπτουν στα τραύματά τους.

Επιπροσθέτως, αναφέρει η σχετική μελέτη, ο συγκεκριμένος φωτισμός της πλατφόρμας επηρεάζει το βιολογικό ρολόι των ψαριών της περιοχής, επηρεάζοντας τον πολλαπλασιασμό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η μελέτη εισηγείται την μεταβολή του φωτισμού και την αντικατάστασή του με «θερμότερα» χρώματα , κατά προτίμηση κίτρινο με ερυθρά απόχρωση. Ο φωτισμός αυτός θεωρείται ότι θα γίνεται λιγότερο αντιληπτός από τα αποδημητικά πουλιά και δεν θα διαπερνά τα νερά του θαλάσσιου βυθού.

Η εταιρεία Chevron, με σχετική ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι «πρώτη μας προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των εργαζομένων, των συμφερόντων του δημοσίου και των πολιτών. Ακολουθούμε πρακτικές προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η Chevron τελεί σε διαρκή συντονισμό με τις κρατικές αρχές για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφαλείας, τους όρους ασφαλούς διαδικασίας εξόρυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος σε σχέση με τον φωτισμό της πλατφόρμας του κοιτάσματος Λεβιάθαν».

Η εγκατάσταση και λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας απασχόλησε τις τοπικές οικολογικές οργανώσεις, τους κατοίκους της περιοχής αλλά και την ισραηλινή δικαιοσύνη, η οποία κλήθηκε να κρίνει προσφυγές που αντιτάσσονταν στην λειτουργία της πλατφόρμας λόγω των κινδύνων που προκαλούνται στο οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής της ακτής Ντορ. Οι κρατικές υπηρεσίες δεσμεύθηκαν να λαμβάνονται ειδικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, θέτοντας σχετικές αυξημένες υποχρεώσεις στην εταιρεία Chevron που αξιοποιεί το κοίτασμα Λεβιάθαν.

ΚΥΠΕ