Τελειώνει εκτός απροόπτου σήμερα το σίριαλ με τη θέσπιση Εθνικού Κατώτατου Μισθού, καθώς αναμένεται να υπάρξουν σχετικές αποφάσεις αλλά και ανακοινώσεις από πλευράς Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου θα προηγηθεί συνάντηση, νωρίς το πρωί, του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο της οποίας θα καταβληθεί μια τελευταία προσπάθεια για επίτευξη συγκλίσεων μεταξύ εργοδοτικής και συνδικαλιστικής πλευράς για το θέμα, παρά το χάσμα που τους χωρίζει γύρω από το ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», η κοινή σύσκεψη του κ. Κούσιου με τα μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος αρχίζει στις 8:30 το πρωί, ενώ η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου καθορίστηκε για τις 9:30 το πρωί. Η ίδια πληροφόρηση που έχουμε θέλει τον υπουργό Εργασίας να μεταβαίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά τις 10 το πρωί, στο οποίο θα παρουσιάσει σχετικό προσχέδιο για έκδοση διατάγματος για θεσμοθέτηση Εθνικού Κατώτατου Μισθού, που θα είναι οριζόντιος και θα αφορά όλους τους εργαζόμενους – με εξαίρεση τις οικιακές βοηθούς, τους εργαζόμενους στη γεωργία/κτηνοτροφία και τους ναυτικούς –  βάσει και της προεκλογικής δέσμευσης του Προέδρου Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως πληροφορούμαστε το σχετικό προσχέδιο διατάγματος, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας του περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών Νόμου, θα δοθεί το πρωί και στους κοινωνικούς εταίρους για σκοπούς διαβούλευσης. Σε περίπτωση, μάλιστα, που επιτευχθούν, αν και δεν αναμένεται, συγκλίσεις, αυτές θα προστεθούν στο προσχέδιο πριν αυτό πάρει τον δρόμο για το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Ενόψει τούτων, εκτιμάται ότι και σήμερα θα ληφθούν μέτρα για διαφύλαξη της διαδικασίας, χωρίς να αποκλείεται οι εμπλεκόμενοι να κληθούν ξανά να παραδώσουν τα κινητά τους πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων! Όσον αφορά τη διαδικασία, πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Εργασίας να καλεί τους κοινωνικούς εταίρους να παραμείνουν στο υπουργείο μέχρι να επιστρέψει για να ανακοινώσει και στους ίδιους τις αποφάσεις του Υπουργικού. Κι αυτό, παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού ανεξαρτήτως αν αυτός θα είναι συμφωνημένος ή όχι. Πάντως, αρκετοί εκπρόσωποι, τόσο των συντεχνιών όσο και των εργοδοτών, έχουν κλείσει ραντεβού για σημερινές απογευματινές εκπομπές, οπόταν εικάζεται πως η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι. Αν και σήμερα, εκτός απροόπτου, θα υπάρξουν ανακοινώσεις, θεωρείται βέβαιο πως ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2023, καθώς θα δοθεί περίοδος προσαρμογής στις επιχειρήσεις.

Παραμένουν πολλές οι διαφορές

Το ενδεχόμενο να υπάρχει συμφωνημένος Εθνικός Κατώτατος Μισθός θα ήταν ουτοπία, όπως είχε αναφέρει επί λέξει και ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, καθώς παραμένει χάσμα μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών. Όπως γράψαμε ξανά, υπάρχει διαφορά αρχικά για το ύψος του κατώτατου αλλά και για τη βάση στην οποία θα υπολογίζεται. Για το ύψος, πάντως, όλα δείχνουν πως ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός θα καθοριστεί κοντά στα επίπεδα στα οποία ορίζεται σήμερα μίνιμουμ μισθός για συγκεκριμένα επαγγέλματα, δηλαδή στα 870 ευρώ με την πρόσληψη και στα 924 ευρώ μετά έξι μήνες συνεχούς εργασίας, ακάθαριστα. Μεγάλη απόσταση υπάρχει και για τον καθορισμό  ωρών εργασιών για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, με τις συντεχνίες να επιμένον σε 38 ώρες και τους εργοδότες να μην θέλουν καθορισμό ωραρίου. Οι εργοδότες ζητούν επίσης όπως υπάρξουν εξαιρέσεις για άτομα κάτω των 21 ετών.

ΑΠΟΨΗ

Δεδομένη η ρεβάνς

«Όταν ο ένας πανηγυρίζει, ο άλλος σχεδιάζει τη ρεβάνς. Θνησιγενείς οι χειροκροτημένες ρυθμίσεις …», ήταν το σχόλιο του γ.δ. της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου, σε σχόλιο μου σε δική του ανάρτηση πως, στην τελική, το πόσο αποτελεσματικός θα είναι ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός θα φανεί και στο χειροκρότημα. Ουδεμία αντίρρηση, ειλικρινά, καθώς, ναι, σχεδόν πάντα όσα είναι γενικά αρεστά σπάνια είναι και ωφέλιμα. Αν, πάντως, κάποιοι σήμερα ή όταν ανακοινωθεί ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός πανηγυρίσουν, σίγουρα θα πρέπει να αναμένεται ρεβάνς. Στην προκειμένη, όμως, η ρεβάνς θεωρείται βέβαιη, παρά το γεγονός ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν ηττημένοι ή νικητές, βάσει τουλάχιστον των προθέσεων της κυβέρνησης.