H άλλοτε λαϊκή και αγαπημένη παραλία των Λεμεσιανών, το «Lady’s Mile» ή «Απλώστρα» για τους πιο παλιούς, στην οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές οικογενειών, άρχισε να αλλάζει χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια, μετά την ανακαίνιση των εστιατορίων της περιοχής. Δυσφορία, εντούτοις, έχουν προκαλέσει σε αρκετούς ντόπιους θαμώνες οι υπερχρεώσεις ξαπλώστρων από ιδιοκτήτες των beach bars, παρά την ισχύουσα νομοθεσία, που προνοεί την επιβολή πλαφόν 2.50 ευρώ ανά τεμάχιο και παρόλο που στην Κύπρο βάσει νομοθεσίας δεν υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες. Φρένο, ωστόσο, στην ασυδοσία, που φαίνεται να επικρατεί στην περιοχή, επιχειρούν να βάλουν ο Δήμος Ύψωνα με το Κοινοτικό Συμβούλιο Ασώματου, μέσω του Σχεδίου Διαχείρισης της παραλίας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την άνοιξη –καλοκαίρι του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από επιτόπια επίσκεψή μας στην περιοχή, διαπιστώσαμε ότι oι τιμές των ξαπλώστρων διαφέρουν ανάλογα με το υποστατικό, το είδος της ξαπλώστρας και την θέση που είναι τοποθετημένες, με το κόστος να φθάνει και να ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσό των 20 ευρώ για ένα σετ των 2 ξαπλώστρων με μια ομπρέλα. Όπως πληροφορηθήκαμε ακόμη, ορισμένα εστιατόρια – beach bars ενσωματώνουν στην τιμή για την χρήση της ξαπλώστρας ως υποχρεωτική την παροχή επιπρόσθετων υπηρεσιών.

Βρετανικές Βάσεις: Παραβιάζουν τη νομοθεσία

Προκειμένου να λάβουμε διευκρινίσεις γύρω από το ζήτημα και συγκεκριμένα κατά πόσον ισχύουν διαφορετικές νομοθετικές πρόνοιες ως προς τις χρεώσεις στην παραλία, εφόσον η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία των Βρετανικών Βάσεων, επικοινωνήσαμε με την εκπρόσωπο Τύπου των Βρετανικών Βάσεων, Κορίνα Ορφανίδη.

 Η κ. Ορφανίδη επιβεβαίωσε στο philenews ότι στη συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται σε ισχύ το πλαφόν των 2.50 ευρώ ανά τεμάχιο, το οποίο υφίσταται και στις υπόλοιπες παραλίες της Κύπρου.

Όπως ανέφερε ακόμη η κ. Ορφανίδη, λουόμενοι έχουν προβεί σε καταγγελίες στις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων, οι όποιες επιτηρούν την περιοχή και κατά καιρούς έχουν προχωρήσει στην επιβολή προστίμων σε παρανομούντες, εντούτοις οι παρανομίες συνεχίζουν να υφίστανται.  Η εκπρόσωπος Τύπου των Βάσεων σημείωσε ακόμη ότι παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εκτός της ΕΕ, εντούτοις σέβεται και υιοθετεί τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες, που αφορούν το φυσικό περιβάλλον και τις ακτές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Αλλάζουν… «το παιχνίδι» Ύψωνας και Ασώματος

Για το θέμα μίλησε στο philenews και ο Δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, ο οποίος ανέφερε ότι όσον αφορά στο θέμα των χρεώσεων στην παραλία, oι Βρετανικές Βάσεις έχουν υιοθετήσει τη σχετική πρόνοια του νόμου «περί παραλιών», που αφορά την επιβολή πλαφόν 2.50 ευρώ ανά τεμάχιο. Σημείωσε ότι «η τοποθέτηση κρεβατιών πριν τα 4 μέτρα από την παραλία απαγορεύεται», ενώ υποστήριξε ότι «οι ιδιοκτήτες των υποστατικών δεν διατηρούν το δικαίωμα χρέωσης επιπρόσθετων υπηρεσιών στην τιμή της ξαπλώστρας».

«Το σκηνικό, εντούτοις, αναμένεται να αλλάξει άρδην τον επόμενο χρόνο, με την εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης της παραλίας», τόνισε ακολούθως ο κ. Γεωργίου. Στόχος του εν λόγω σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση εκατοντάδων ξαπλώστρων στην παραλία του Lady’s Mile, με πλαφόν στην τιμή, αποτελεί η αναβάθμιση της ποιότητας υπηρεσιών, της ασφάλειας των λουόμενων, αλλά και της προσβασιμότητας των ΑμεΑ.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ενοποίησης υπηρεσιών, ο Δήμος Ύψωνα και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ασώματου, που θα υπάγονται στον περιφερειακό Δήμο Κουρίου, επήλθαν σε συμφωνία, αναφορικά με τη διαχείριση της παραλίας, στην οποία βρίσκονται το τρίτο, το τέταρτο, το πέμπτο και το έκτο κέντρο, γεγονός που θα επιφέρει αλλαγές στην περιοχή.

Με βάση, λοιπόν, το εκπονηθέν Σχέδιο θα δημιουργηθούν δύο επιπλέον ναυαγοσωστικοί πύργοι, καθώς και επιπλέον δύο ράμπες για ΑμεΑ δίπλα στους ναυαγοσωστικούς πύργους, για μεγαλύτερη ασφάλεια των λουόμενων και πρσοβασιμότητα των ΑμεΑ.  Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, η μια ράμπα έχει ήδη τοποθετηθεί, ενώ προγραμματίζεται η τοποθέτηση ακόμη μιας ράμπας αναπήρων την επόμενη χρονιά.

Επιπρόσθετα, ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι βάσει αυτού του Σχεδίου θα τοποθετηθούν σε 11 διαφορετικά σημεία της παραλίας 1000 κρεβατάκια, με πλαφόν στην τιμή, η οποία δεν θα ξεπερνά τα €2,5 ευρώ και τη διαχείρισή τους θα έχει η σύμπραξη Ύψωνα – Ασώματου. Σημείωσε επίσης ότι θα διοριστούν μόνιμοι «Επιθεωρητές Παραλίας», οι οποίοι θα είναι εγκεκριμένοι και από τις Βρετανικές Βάσεις και θα έχουν γενική εποπτεία για τον ευπρεπισμό της παραλίας.

Ερωτηθείς καταληκτικά για το θέμα της ανάπλασης του δρόμου, ο δήμαρχος Ύψωνα ανέφερε ότι επείγει το θέμα των διαβουλεύσεων με τον Δήμο Λεμεσού για το ζήτημα, εφόσον το 60% της παραλίας διοικητικά θα ανήκει στον Δήμο Κουρίου και το υπόλοιπο 40% στoν Δήμο Λεμεσού.