Ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός των 940 ευρώ, που τίθεται σε ισχύ την πρωτοχρονιά του 2023, δεν θα είναι ο ίδιος για όλους όσους καλύπτει, όχι μόνο εξαιτίας της απουσίας απόδοσής του σε ωριαία βάση και γενικότερα της απουσίας ενιαίου ωραρίου εργασίας στη Δημοκρατία, αλλά λόγω των εκπτώσεων που θα τον συνοδεύουν.

Καθώς το διάταγμα που εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε θετικά από καμία πλευρά, επιτρέπει και μείωση της τάξης του 25% από τα 940 ευρώ τα οποία μετά τις νόμιμες αποκοπές περιορίζονται στα 837 ευρώ για τον εργαζόμενο αν και το κόστος των 940 ευρώ για τον εργοδότη είναι πολύ περισσότερα των 1000 ευρώ, λόγω των δικών τους συνεισφορών. Υπενθυμίζουμε ότι τα 940 ευρώ για πλήρη απασχόληση ισχύουν μετά από συνεχή απασχόληση έξι μηνών στον ίδιο εργοδότη και πως ο εθνικός κατώτατος πρόσληψης ανέρχεται στα 885 ευρώ μεικτά (στα 788 ευρώ περίπου καθαρά για τον εργαζόμενο). Η μείωση του 25% από τον εθνικό κατώτατο μισθό, υπό προϋποθέσεις, περιλαμβάνεται στο διάταγμα που την Παρασκευή δημοσιεύτηκε και στην Επίσημη Εφημερίδα, αν και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με το διάταγμα, όταν στο πλαίσιο της συμφωνημένης σύμβασης εργασίας ο εργοδότης παρέχει στον εργοδοτούμενο αξιοπρεπή διατροφή ή/και διαμονή, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός δύναται να μειώνεται, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου, ως ακολούθως: (α) μέχρι 15% όταν παρέχεται διατροφή, ή / και (β) μέχρι 10% όταν παρέχεται διαμονή.

Στο διάταγμα διευκρινίζεται, πάντως, «ότι ο εργοδοτούμενος δύναται να τερματίσει την πιο πάνω συμφωνία για παροχή διατροφής ή και διαμονής, με προειδοποίηση σαράντα πέντε (45) ημερών προς τον εργοδότη».

Σε περίπτωση, πάντως, συμφωνίας, τα ακαθάριστα των 940 ευρώ με την μείωση του 25% κατεβαίνουν στα 705 ευρώ ακάθαρτα ( 628 ευρώ «καθαρά»). Μείωση κατά 25% επιτρέπεται και για περιστασιακή απασχόληση νέων έως 18 ετών, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μείωση του 25% θα υπολογίζεται στον μίνιμουμ μισθό των 885 ευρώ μηνιαίως, που είναι ο μίνιμουμ μισθός πρόσληψης. Σε αυτήν την περίπτωση, τα 885 ευρώ μειώνονται σε 674 ακάθαρτα – κοντά στα 600 «καθαρά».

Πέραν των μειώσεων που προβλέπονται, στο διάταγμα καταγράφονται και εξαιρέσεις, καθώς ο εθνικός κατώτατος μισθός δεν θα καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, όπως είχε εδώ και καιρό διαφανεί, οι διατάξεις του διατάγματος δεν θα εφαρμόζονται στους οικιακούς εργαζόμενους, στους εργάτες γεωργοκτηνοτροφίας και στους εργαζόμενους στη ναυτιλία. Δεν θα εφαρμόζονται επίσης για εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, όπου υπάρχει ξεχωριστό διάταγμα για αυτούς, αλλά και για πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν κατάρτιση ή εκπαίδευση η οποία προβλέπεται με βάση νομοθεσία, πρακτική ή έθιμο για την απόκτηση διπλώματος ή/και για την άσκηση του επαγγέλματός τους.