Την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε επιπρόσθετες μειώσεις φορολογιών οι οποίες δίνουν ανάσα στους καταναλωτές από τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και η Κομισιόν ετοιμάζει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για να αποσυνδεθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από το αυξανόμενο κόστος του αερίου, χθες το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου επιλήφθηκε των αναφορών των νόμων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρόκειται για τις νομοθεσίες που ψήφισε τον περασμένο Ιουλίου και αφορούν τη μη επιβολή ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, μέχρι το τέλος του 2022 ( πρόταση νόμου ΑΚΕΛ) καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής των καυσίμων της ΑΗΚ μέχρι και Δεκέμβριο (πρόταση νόμου ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ).

Οι αναφορές των νόμων καταχωρήθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 12 Αυγούστου. Το Δικαστήριο έδωσε χθες οδηγίες στις δύο πλευρές για τη συνέχιση της διαδικασίας. Η αναφορά των νόμων έγινε λόγω της θεωρούμενης από την Κυβέρνηση ασυμβατότητά τους με το σύνταγμα και το δίκαιο της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Ανώτατο θα κρίνει την τύχη των νόμων για την ακρίβεια

Σε σχέση με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, όπως αναφέρεται στα έγγραφα που συνοδεύουν την αναφορά, παραβιάζεται η Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών. Επισημαίνεται, επίσης, πως η διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής και η ευθύνη για την υλοποίησή της, που απορρέουν από το ενωσιακό και κυπριακό δίκαιο, εμπίπτει στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας. Σύμφωνα με την αναφορά, η Βουλή, μέσα από τον νόμο, επηρεάζει τον δημοσιονομικό σχεδιασμό και παρεμβαίνει στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να εκπληρώσει τις δημοσιονομικές της υποχρεώσεις, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. Υποδεικνύεται, επίσης, πως ο νόμος θα μειώσει τα κρατικά έσοδα κατά €30 εκατ. (0.12% του ΑΕΠ).

Όσον αφορά την πρόταση νόμου ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, υποστηρίζεται από κυβερνητικής πλευράς ότι παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ αναφορικά με τον καθορισμό της αξίας αγαθών. Επισημαίνεται πως η επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στο μέρος της παροχής που αφορά την αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς της ΑΗΚ αντίκειται στο άρθρο 73 της οδηγίας της ΕΕ. Η αναφορά επικαλείται και την επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας της ΕΕ, η οποία διαπίστωσε πως η νομοθεσία παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Τέλος, αναφέρεται πως το κράτος θα έχει απώλεια εσόδων €75 εκατ.

 – Το ΑΚΕΛ και η ΔΗΠΑ κάλεσαν με ανακοινώσεις τους την Κυβέρνηση να αποσύρει τις αναφορές των νόμων, ώστε αυτοί να ισχύσουν και να ανακουφιστεί η κοινωνία.

Από τη μείωση του ΦΠΑ στην επιδότηση

Παρά τις αναφορές των προαναφερθέντων νόμων, η Κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη μέτρων συνολικής αξίας €350 εκατ. για αντιμετώπιση των επιπτώσεων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από το ενεργειακό κόστος και ευρύτερα την ακρίβεια. Μεταξύ άλλων, μέχρι το τέλος Αυγούστου, εφαρμοζόταν μειωμένος φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά 8.4 σεντ το λίτρο και κατά  5.2 σεντ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Εξάλλου, την 31η Αυγούστου έληξε και η περίοδος εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια. Το ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ για τους ευάλωτους καταναλωτές ήταν 5% ενώ για τα υπόλοιπα νοικοκυριά ο φορολογικός συντελεστής ήταν 9%. Από την 1η του μήνα το ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια είναι 19%, αλλά τέθηκε σε εφαρμογή η επιδότηση της αύξησης του ηλεκτρισμού. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή από 50% μέχρι 85%, ενώ η επιδότηση για τα ευάλωτα νοικοκυριά ανέρχεται στο 100% των αυξήσεων.

ΑΠΟΨΗ

Ακόμη πιο δύσκολοι μήνες

Όποια μέτρα και να ληφθούν δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος. Η εισβολή της Ρωσίας και οι επιπτώσεις της άγγιξαν όλη την Ευρώπη. Η Μόσχα, ανταπαντώντας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, χρησιμοποιεί την ενέργεια ως μέσο εκβιασμού. Παρά τη μείωση κάπως των τιμών των καυσίμων, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη για όλους. Ειδικά οι χαμηλόμισθοι στη χώρα μας, μετά δυσκολίας τα βγάζουν πέρα, καθώς δαπανούν σχεδόν τον μισό τους μισθό σε καύσιμα και ηλεκτρισμό. Οι χειμερινοί μήνες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι. Ας ελπίσουμε οι αποφάσεις που θα λάβουν οι υπουργοί Ενέργειας την Παρασκευή να συμβάλουν στην άμβλυνση του προβλήματος.