To επαγγελματικό του ντεμπούτο σε σόλο ρεσιτάλ στην Κύπρο κάνει ο ανερχόμενος Κύπριος πιανίστας Γιώργος Μαννούρης, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, σε έργα Ραχμάνινιφ, Λιστ, Ντεμπισί, Σοπέν και Σκριάμπιν. 

Πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 2ης έκδοσης του PIANOFEST που διοργανώνει το Ledra Music Soloists και ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τον Ιούνιο. 

Το ρεσιτάλ, το οποίο φέρει τον τίτλο «Νόστος», αρχίζει με τρία μαγευτικά, αλλά και αντιθετικά στον χαρακτήρα, πρελούδια του Ρώσου Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Ακολουθούν τρεις αυτοτελείς μουσικοποιητικές μινιατούρες του Φραντς Λιστ από τη σειρά δώδεκα Σπουδών Υπερβατικής Δεξιοτεχνίας. Πρόκειται για τις τρεις τελευταίες σπουδές, αρ. 10 σε Φα ελάσσονα, αρ. 11 «Εσπερινές Αρμονίες» και αρ. 12 «Χιονοθύελλα.

Στη συνέχεια, το κοινό, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη τερπνή σύνθεση του Γάλλου Κλοντ Ντεμπισί «Το χαρούμενο νησί» η οποία άπτεται των ορίων του ερωτικού, μακριά από τον ποιητικό ουτοπισμό της ρομαντικής σχολής. Κατόπιν, ο Γιώργος Μαννούρης θα χαρίσει τις μπαλάντες αρ. 3 και 4, δύο από τα κορυφαία αριστουργήματα του Πολωνού συνθέτη Φρεντερίκ Σοπέν.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη Σονάτα για πιάνο αρ. 4 του Ρώσου Αλεξάντρ Σκριάμπιν, η οποία αναγνωρίζεται ως το ύστατο σημαντικό Ρομαντικό του έργο.

  • Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, 8μ.μ. soldoutticketbox.com & καταστήματα Stephanis

Ο Γιώργος Μαννούρης έχει σπουδάσει στην Ανώτατη Σχολή Μουσική Βασιλίσσης Σοφίας στη Μαδρίτη, στο Κονσερβατουάρ της Νέας Αγγλίας και το Brandeis University στη Βοστόνη και έχει εμφανιστεί σε μερικές εκ των σημαντικότερων σκηνών της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής. Εκτός από πιανίστας, είναι επίσης βραβευμένος ποιητής και ιστορικός μουσικολόγος, έχοντας ήδη παρουσιάσει σειρά διαλέξεων στο κίνημα του Ρομαντισμού, τον Λιστ, τον Βάγκνερ, την όπερα του 19ου αιώνα, τη διάδραση μουσικής και φιλοσοφίας, και τη μουσική αισθητική. 

Πρόγραμμα

  • Rachmaninoff: 3 Πρελούδια από το έργο 23 & 32
  • Liszt: Σπουδές Υπερβατικής Δεξιοτεχνίας, αρ. 10–12
  • Debussy: Το χαρούμενο νησί
  • Chopin: Μπαλλάντες για πιάνο αρ. 3 και 4
  • Scriabin: Σονάτα για πιάνο αρ. 4, έργο 30

Δείτε τον Γιώργο Μαννούρη να ερμηνεύει την 4η Μπαλάντα του Σοπέν: