Ορισμένες φορές, με συγκεκριμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης αναρωτιέσαι εάν σκέφτονται σοβαρά και τις παίρνουν ή απλά αν παίζουν κουμάρι. Και εξηγούμαι. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τέλος Αυγούστου, αναστάληκε το μέτρο υποχρέωσης για χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων χώρων υψηλής επικινδυνότητας. Δηλαδή, ολόκληρο το καλοκαίρι που μπορούσε ο κόσμος να βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους η μάσκα ήταν υποχρεωτική και τώρα που θα γίνεται συνωστισμός σε κλειστούς χώρους λόγω αλλαγής των καιρικών συνθηκών αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου. Τώρα μπορεί κάποιος να πει πως σε αυτό υπάρχει μια υπερβολή, γιατί με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο τους 9 από τους 12 μήνες έχουμε καλοκαίρι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κάθε λίγο και λιγάκι να αλλάζουμε το πιο απλό και εύκολο μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί από τους πολίτες.

Δεν θέλω να αγγίξω το θέμα περιορισμών και αυστηρών μέτρων κατά της πανδημίας γιατί προσωπικά θεωρώ πως κάποια από αυτά ήταν σωστά και κάποια ήταν παράλογα. Ποτέ δεν συμφώνησα 100% με τις αποφάσεις και τις συστάσεις της Κυβέρνησης, όμως, προσπαθούσα να είμαι ιδιαίτερα προσεκτική καθώς συγκαταλέγομαι στις ευάλωτες ομάδες. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο βρίσκω εντελώς παράλογη την απόφαση για κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας. 

Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού στο νησί συγκαταλέγεται στις ευάλωτες ομάδες. Παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείοι, θείες ακόμα και φίλοι. Γιατί να μπαίνουν όλοι αυτοί σε κίνδυνο, επειδή από τη μια κάποιοι δεν μπορούν να περιοριστούν όταν είναι θετικοί στον ιό και κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους (ναι, μου έτυχε και αυτό και, μάλιστα, χωρίς να φοράνε μάσκα) και από την άλλη μια Κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να κρατήσει έστω σε ισχύ αυτό το μέτρο για να προστατεύσει τα ευπαθή άτομα. Ναι, αυτά τα άτομα θα μπορούσαν να κυκλοφορούν με μάσκα και να προστατεύουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Πλέον, όμως, φτάσαμε σε ένα σημείο στο οποίο η χρήση μάσκας από άτομα που θέλουν να βρεθούν σε χώρο συνωστισμού, είτε αυτό πρόκειται για εμπορικό κέντρο είτε για κάποια συγκέντρωση, να τους καρφώνουν βλέμματα λες και είναι εξωγήινοι.    

Πέραν όμως από αυτό. Δεν νομίζω να βλάπτει κανέναν το συγκεκριμένο μέτρο, έστω και αν απλώς πρέπει να εφαρμόζεται σε εσωτερικούς χώρους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κορωνοϊός ήρθε και θα μείνει. Μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία για πλήρη αντιμετώπισή του, το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να κρατήσουμε ένα μέτρο το οποίο προστατεύει όχι μόνο τους ευάλωτους, αλλά και ολόκληρο τον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να περιορισθούν τα άτομα που χάνουν τη ζωή τους καθώς και τα κρούσματα. Μέχρι όμως να το καταλάβουμε αυτό, ορισμένες ομάδες του πληθυσμού πρέπει είτε να κλείνονται σπίτι τους για να μην κολλήσουν τον ιό είτε η κυβέρνηση μόλις αρχίσουν να πέφτουν οι θερμοκρασίες να επαναφέρει για χιλιοστή φορά το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας για λίγο χρονικό διάστημα και μετά ξανά μανά να άρουν το συγκεκριμένο μέτρο.