Από τους εξορκισμούς και τα προξενιά σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τα οποία προσφάτως είχαν αναφερθεί σε συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την ανάγκη της ποινικοποίησης πρακτικών μεταστροφής για αλλαγή της σεξουαλικής προτίμησης, ταυτότητας και έκφρασης φύλου, σήμερα αντιμετωπίζουμε τη δαιμονοποίηση ενός φιλιού από ομόφυλο ζευγάρι. Πώς άλλωστε να μην στοχοποιείται, όταν πριν από λίγους μήνες είχε λογοκριθεί από την κυπριακή τηλεόραση και είχε κοπεί σκηνή με το φιλί δύο αντρών; Μη φανταστεί κανείς ότι επρόκειτο για καμιά ακραία ταινία από το μακρινό Hollywood. Ήταν μόλις ένα φιλί σε επιτυχημένη αθηναϊκή σειρά, η οποία προβαλλόταν και στην Κύπρο.

Να, λοιπόν, που τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας επιμένουν, αναπαράγονται και εκκολάπτονται, οδηγώντας συνεχώς σε νέα ομοφοβικά και τρανσοφοβικά περιστατικά, σε ρητορική μίσους, σε επιθέσεις και σε βία. Προ ολίγων ημερών ένα τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε σε νυχτερινό club της Λεμεσού, όταν το ομόφυλο ζευγάρι τόλμησε να φιληθεί. Το ζευγάρι, όπως έγινε γνωστό από την οργάνωση Accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, εκδιώχθηκε βιαίως από τον χώρο, αφού η διοίκηση δεν έκανε ανεχτή τη συμπεριφορά του. Μάλιστα, όταν η Accept ΛΟΑΤΚΙ επικοινώνησε με το club, ενημερωθήκαμε ότι τα φιλιά επιτρέπονται αποκλειστικά από ετερόφυλα ζευγάρια. 

Τέτοιο περιστατικό διάκρισης δεν είναι το πρώτο που φτάνει στην οργάνωση, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι τόσο το εν λόγω club όσο και άλλα κέντρα διασκέδασης και ιδιωτικές επιχειρήσεις προβαίνουν σε ομοφοβικές και τρανσφοβικές πράξεις. Η οργάνωση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια διασφάλισης των δικαιωμάτων, καλεί την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα σε ανάλογα περιστατικά και εφόσον δεν υπάρχει βία, να αποτείνονται στην Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, όπου σύμφωνα με τον Περί Διακρίσεων Νόμο λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού (2004), οφείλει να ελέγξει. Όπως και συνέβη, δηλαδή, αφού λίγο μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού, ανακοίνωσε ότι αρχίζει διερεύνηση. 

Με αφορμή το τελευταίο αυτό περιστατικό, συνάδελφος του Alpha απευθύνθηκε σε υποψηφίους των επικείμενων Προεδρικών Εκλογών ρωτώντας τους για τη θέση που διατηρούν ως προς το συμβάν. Αλίμονο! Όλοι τους καταδίκασαν την εκδίωξη. Όλοι τους ήταν υποστηρικτικοί προς τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Όλοι τους εναντιώθηκαν στις διακρίσεις. Εξάλλου, πώς να γυρίσεις την πλάτη σε μια αξιοσέβαστη μερίδα ψηφοφόρων, η οποία υπολογίζεται στο 10% του πληθυσμού! 

Όμως, στα απλά ζητήματα και στα λόγια είναι όλα εύκολα. Το τι στάση κρατούν και κυρίως σε τι πράξεις θα προχωρήσουν στην περίπτωση που εκλεγούν, είναι μια άλλη υπόθεση. Για παράδειγμα θα στηρίξουν τους γάμους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας; Θα στηρίξουν τη δημιουργία οικογενειών και κυρίως την τεκνοθεσία; Θα συγκρούονταν με την Εκκλησία για να συμπορευθούν με τα Δικαιώματα και με το πνεύμα της ΕΕ και της νεωτερικότητας;

Αυτό που έχει σημασία και αυτό που πρέπει να γίνει, όποιος και αν είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι να στηρίξει και να προωθήσει τη δημιουργία νομοθεσίας για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Μόνο οι νόμοι μπορούν να βάλουν σταθερά θεμέλια και να αποτελέσουν δικλίδα ασφαλείας για όλους τους πολίτες. Μόνο οι νόμοι θα προστατέψουν την εν λόγω κοινότητα έως ότου η κοινωνία να είναι σε θέση να συμπεριλάβει τη διαφορετικότητα.