Δώδεκα μόνο ημέρες πριν από την 1η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις υπουργού Υγείας και ΟΑΥ, πρέπει να τεθούν σε λειτουργία τα εφημερεύοντα ιατρεία του ΓεΣΥ, και οι διαδικασίες βρίσκονται στον αέρα. Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας δεν κατάφεραν να μπουν καν στην ουσία της μεταξύ τους διαβούλευσης, ώστε να παραχωρηθούν τα Ιατρικά Κέντρα του ΟΚΥπΥ στον ΟΑΥ για χρήση τους κατά τις απογευματινές ώρες, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες προς εξυπηρέτηση των ασθενών που δεν μπορούν να εντοπίσουν εύκολα τους προσωπικούς τους γιατρούς, και την ίδια ώρα, τα εναλλακτικά σενάρια που είχε ετοιμάσει ο ΟΑΥ δεν φαίνεται προς το παρόν να κερδίζουν έδαφος.  

Ο ΟΑΥ, κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, ο ΟΚΥπΥ αναμένει από τον ΟΑΥ και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα συγκάλεσε για σήμερα έκτακτη ευρεία σύσκεψη προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα. 

Στην εξίσωση οι συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου οι οποίες αν και δηλώνουν έτοιμες να συζητήσουν το ενδεχόμενο αξιοποίησης των ιατρικών κέντρων τάσσονται κάθετα ενάντια στην παρουσία ιδιωτών γιατρών του ΓεΣΥ στις δομές του ΟΚΥπΥ αλλά και οι επιστημονικές εταιρείες που εκπροσωπούν τους Προσωπικούς Ιατρούς ενηλίκων και παιδιών του ΓεΣΥ οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαβούλευση με τον ΟΑΥ, τόσο σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες εφημερίας που θα παρέχουν οι γιατροί όσο και σε ό,τι αφορά τον νέο τρόπο αμοιβής των προσωπικών γιατρών του Συστήματος, ο οποίος αναμένεται επίσης ότι θα εφαρμοστεί την 1η Ιουνίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα: Θύμα διακρίσεων ένας στους πέντε ασθενείς με Covid

Αρχικά, ο ΟΑΥ είχε αποταθεί στον ΟΚΥπΥ υποβάλλοντας πρόταση, βάσει της οποίας ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, με το αζημίωτο θα λειτουργούσε τα Κέντρα Υγείας που διαθέτει με το δικό του προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές και γραμματείς κατά τις μη εργάσιμες ώρες και ημέρες. Η πρόταση αυτή του ΟΑΥ μάλλον δεν έτυχε ανταπόκρισης αφού κρίθηκε ότι ίσως ο αριθμός των προσωπικών γιατρών του δημοσίου να μην είναι αρκετός για να καλυφθούν οι ανάγκες σε όλες τις επαρχίες. Ο ΟΑΥ επανήλθε με νέα πρόταση, βάσει της οποίας, ο ΟΚΥπΥ θα παραχωρούσε τα Κέντρα Υγείας μαζί με νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και θα αναλάμβαναν τις εφημερίες μαζί με τους γιατρούς του δημοσίου και οι ιδιώτες προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ. 

Η συγκεκριμένη πρόταση, απορρίφθηκε όμως από τις Συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου οι οποίες επικαλούμενες μεταξύ άλλων, τη σχετική νομοθεσία υποστηρίζουν ότι οι κρατικές δομές δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται από άτομα που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. 

Ο ΟΚΥπΥ, όπως πληροφορούμαστε, έπειτα από την αντίδραση των Συντεχνιών δεν προχώρησε σε διαβούλευση με τον ΟΑΥ ο οποίος με τη σειρά του δεν ενέτεινε τις προσπάθειες του ώστε να επιτευχθεί κάποια συμφωνία. Αποτέλεσμα, ο διάλογος να παραμείνει στάσιμος, μέχρι σήμερα. 

Στο μεταξύ ο ΟΑΥ, προχώρησε στον καταρτισμό νέων σεναρίων για να καλύψει τις ανάγκες των εφημερευόντων ιατρείων. 

Εκτός από τα δύο πρώτα σενάρια, δηλαδή την ανάληψη των εφημεριών εξ ολοκλήρου από τον ΟΚΥπΥ και την παραχώρηση των δομών του ΟΚΥπΥ ώστε οι εφημερίες να βγαίνουν με ιδιώτες γιατρούς, στο τραπέζι έπεσε και πρόταση βάσει της οποίας οι ιδιώτες γιατροί θα εφημερεύουν στα προσωπικά τους ιατρεία και θα δέχονται εκεί τις επισκέψεις των ασθενών. 

Το ενδεχόμενο αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», μάλλον δεν γίνεται αποδεκτό από την πλειοψηφία των ιδιωτών προσωπικών ιατρών του ΓεΣΥ αν και επίσημα δεν έχει απορριφθεί από κανένα. 

Κάποιοι από τους γιατρούς ωστόσο, οι οποίοι επικοινώνησαν με τον «Φ», εξέφρασαν ανησυχία υποστηρίζοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ασθενής, που παρουσιάζει ήπια συμπτώματα στην πραγματικότητα να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας (π.χ. έμφραγμα) και να βρίσκεται μακριά από νοσηλευτήριο ενώ προέβαλαν και το επιχείρημα ότι με αυτό τον τρόπο τα ιατρεία τους θα μετατραπούν σε Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. 

Τις τελευταίες ημέρες ένα νέο σενάριο άρχισε να μελετάται από τον ΟΑΥ και βάσει αυτού, τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ (δηλαδή τα δημόσια νοσηλευτήρια προς το παρόν) που διαθέτουν Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών θα παραχωρήσουν χώρο δίπλα από τα ΤΑΕΠ τους ο οποίος θα λειτουργεί ως εφημερεύον ιατρείο και θα στελεχώνεται με όλους τους προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ. 

Βεβαίως, για να γίνει αυτό και πάλι πρέπει να προηγηθεί διάλογος μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ για την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, εάν εκφραστεί ενδιαφέρον και από ιδιωτικά ΤΑΕΠ τότε θα ισχύσουν τα όσα συμφωνηθούν για τον τρόπο λειτουργίας των ιατρείων, μεταξύ των δύο ημικρατικών Οργανισμών.  

Τέλος, υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ο αρχικός σχεδιασμός του ΟΑΥ σύμφωνα με τον οποίο σε κάθε επαρχία θα λειτουργούν εφημερεύοντα ιατρεία σε χώρους ιδιωτικών νοσοκομείων ή κέντρων υγείας του ΓεΣΥ. Ο σχεδιασμός αυτός βεβαίως, είχε απορριφθεί αφού κατά τις δύο ανεπιτυχείς προσφορές που προκήρυξε ο ΟΑΥ τα προηγούμενα δύο χρόνια, διαπιστώθηκε ότι διαθέσιμες δομές υπάρχουν μόνο στις Επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού και ως εκ τούτου οι υπόλοιπες επαρχίες θα έμεναν ακάλυπτες. 

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, υποχρέωσε τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα να παρέμβει, ικανοποιώντας και αίτημα του ΟΑΥ για βοήθεια σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. Ο υπουργός Υγείας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» ενημέρωσε χθες από νωρίς το πρωί όλους τους εμπλεκόμενους προσκαλώντας τους σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:30 το πρωί στο υπουργείο Υγείας. 

Δεν ολοκληρώθηκε ούτε η διαβούλευση με τους Π.Ι.

Ούτε ο διάλογος μεταξύ ΟΑΥ και προσωπικών γιατρών για τον νέο τρόπο αμοιβής τους από την 1η Ιουνίου, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι επιστημονικές εταιρείες και Οργανισμός φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει στα πλείστα σημεία. Μεγαλύτερες εκκρεμότητες φαίνεται να υπάρχουν αυτή τη στιγμή μεταξύ ΟΑΥ και παιδιάτρων για αυτό και όπως πληροφορούμαστε ζητήθηκε η παρέμβαση του υπουργού Υγείας.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο, έχει συμφωνηθεί ότι οι γιατροί από την 1η Ιουνίου θα αμείβονται κατά 80% κατά κεφαλήν, ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων που έχουν στον κατάλογο τους και κατά 20% στη βάση δεικτών απόδοσης και ποιοτικών κριτηρίων. Σε περίπτωση που υλοποιηθεί η αρχική πρόταση του ΟΑΥ βάσει της οποίας οι εφημερίες θα περιλαμβάνονται στο 20% της αμοιβής των γιατρών, η ανάληψη των εφημεριών εξολοκλήρου από τον ΟΚΥπΥ ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα. Αναφέρεται ότι οι γιατροί έχουν θέσει αίτημα ώστε οι εφημερίες να αποζημιώνονται επιπρόσθετα του μισθού τους.