Η συνεχιζόμενη έξαρση των φαινομένων των διαρρήξεων και κλοπών σε πολλές περιοχές της πόλης της Πάφου και της υπαίθρου, αλλά και τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια με συμμετοχή ομάδων αλλοδαπών σε Πάφο, Χλώρακα και Έμπα, ωθεί τους υπεύθυνους του προγράμματος του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» να απευθύνουν νέα έκκληση προς τους πολίτες να ενισχύσουν το θεσμό και να συνεργάζονται με τους παρατηρητές και την Αστυνομία για αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και τις ίδιες τις τοπικές αρχές να συνεργάζονται με την Αστυνομία η μια μετά την άλλη για λειτουργία και στα όρια τους του θεσμού αυτού.

Tις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», καταγράφεται μια ραγδαία εκδήλωση ενδιαφέροντος από πολίτες αρκετών περιοχών της Πάφου και περιαστικών κοινοτήτων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Παρατηρητής της Γειτονιάς», ενώ αξιοσημείωτη είναι η προώθηση των σχετικών διαδικασιών ακόμη και από κοινότητες που είναι μακριά από αστικά κέντρα. Αρμόδια πηγή ανέφερε ότι το γεγονός αυτό δεν είναι άσχετο, εκτός από την έξαρση των διαρρήξεων, και με την ολοένα και μαζικότερη εμφάνιση σε περιοχές της Πάφου αλλοδαπών κυρίως αφρικανικής καταγωγής που φαίνεται να προκαλεί ανησυχία σε πολλούς πολίτες.

«Η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου έχει σχέδιο δράσης για την προστασία των σπιτιών, αλλά δεν αρκεί μόνον αυτό», τόνισαν εκπρόσωποι του θεσμού. « Χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ασφαλίζουμε τα σπίτια μας. Αλλά ακόμη και όταν είμαστε απόντες απ’ το σπίτι μας για μικρό χρονικό διάστημα, οφείλουμε να προστατεύουμε τις περιουσίες μας. Στο έργο της Αστυνομίας συνδράμει και ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονιάς», που αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην προσπάθεια να αποτραπούν κλοπές στα σπίτια και στις γειτονιές γενικότερα. Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί ύποπτες κινήσεις στη γειτονιά του, μπορεί να επικοινωνήσει με την Αστυνομία για βοήθεια στη γραμμή επικοινωνίας του πολίτη, στο 1460 και στο 26822854».

Παράγοντες που μετέχουν στον εν λόγω θεσμό, απευθύνουν έκκληση όπως όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Παρατηρητής της Γειτονιάς», επικοινωνούν με την Αστυνομία ή τις τοπικές αρχές στις οποίες εφαρμόζεται ο θεσμός, ώστε να αυξηθούν τα μέλη και να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία των περιουσιών ενός εκάστου.