Η αναλογία συνολικού αριθμού χρηστών κινητής τηλεφωνίας σε σχέση με τον πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας το δεύτερο εξάμηνο του 2021 παρουσίασε αύξηση 2,8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, φτάνοντας στο 148,7%, σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο του Γραφείου Ρυθμίσεων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ). Συγκεκριμένα, σε ένα μόλις χρόνο αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των χρηστών κινητής τηλεφωνίας κατά 25,000. Τα στοιχεία καταδεικνύουν σταθεροποίηση στα συνολικά μερίδια αγοράς των πρωταγωνιστών παροχέων κινητής τηλεφωνίας, με εξαίρεση την Cablenet, η οποία δείχνει να έχει ανοδική τάση. Συγκεκριμένα, η Cyta, με μηδαμινές απώλειες 0,7% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, βρίσκεται στην πρώτη θέση με μερίδιο 52,3%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την EPIC με μερίδιο 34%, σε σύγκριση με 35% που κατείχε το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Αύξηση 0,4% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021 κατέγραψε η Primetel, η οποία ελέγχει πλέον το 10,2% της αγοράς, ενώ η Cablenet αύξησε το μερίδιο της στο 3,5% από 2,3% που ήλεγχε στις 30 Ιουνίου του 2021.

Στους συνδρομητές συμβολαίου, η Cyta κατέλαβε την πρώτη θέση τον Δεκέμβριο του 2021, με 53,5% σε σχέση με 54,3% τον Ιούνιο του 2021, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Epic, με μερίδιο αγοράς 32,5% έναντι με 33,3% το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η Primetel είδε τα μερίδια της να μειώνονται κατά 0,2% στο 9,3%, ενώ η Cablenet ελέγχει πλέον το 4,7% της αγοράς, από 3% μερίδια που κατείχε τον Ιούνιο του 2021. Σχετικά με τους χρήστες προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας, η Primetel παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού της, ενώ μικρή πτώση καταγράφεται στα μερίδια της Cyta και της Epic. Συγκεκριμένα το 50% των χρηστών κατέχει η Cyta, το 36,9% η Epic, το 12,1% η Primetel και μόλις το 1% η Cablenet. Τέλος, ο συνολικός όγκος δεδομένων σημείωσε αύξηση 28% το 2021 σε σχέση με το 2020. Το 4ο τρίμηνο του 2021 παρατηρήθηκε ο υψηλότερος όγκος δεδομένων.

 

Πέφτουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Για δέκατο διαδοχικό μήνα υποχώρησαν οι πωλήσεις νέων οχημάτων στην Ευρώπη, καθώς ο κλάδος παραμένει βυθισμένος σε κρίσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και επίμονες ελλείψεις, αποτέλεσμα των lockdown στην Κίνα, που πυροδοτούν πληθωρισμό-ρεκόρ. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, oι ταξινομήσεις μειώθηκαν κατά 20%, σε 830.447 οχήματα τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση φέτος. Η στήλη πάντως θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον κλάδο το ότι σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρούνται καθυστερήσεις πέραν του ενός έτους στην παράδοση καινούριων οχημάτων, κατάσταση που με τα υφιστάμενα δεδομένα δύσκολα ανατρέπεται. 

 

Τροποποιούνται τα κίνητρα για αγορά ποδηλάτου

Τροποποιήσεις στο Σχέδιο Κινήτρων για αγορά ποδηλάτου, ώστε αυτό να έχει κοινωνική στόχευση εξήγγειλε, αυτή την εβδομάδα, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος. Αυτό που στην ουσία θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αλλάξει είναι το νέο σχέδιο να έχει μία κοινωνική στόχευση, να στοχεύσει τις ευάλωτες ομάδες και αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη να αγοράσουν ένα ποδήλατο και να το χρησιμοποιούν. Στόχος όπως πληροφορείται η στήλη είναι εντός του επόμενου μηνός να ετοιμαστούν οι απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις στο σχέδιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, με στόχο να εγκριθεί και πριν το τέλος Ιουνίου να ανακοινωθεί.

 

Μεγάλη αύξηση στις τιμές υλικών οικοδομής

Δεν λέει να κοπάσει η αύξηση στις τιμές των υλικών οικοδομής, κάτι το οποίο προκαλεί επιβράδυνση στην κατασκευαστική δραστηριότητα και προβληματισμό στους αρμόδιους φορείς της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών για τον μήνα Απρίλιο 2022 ανήλθε στις 132,69 μονάδες (με βάση 2015=100), σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5,60%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 24,54%. Κατά κύρια κατηγορία προϊόντων, καταγράφηκαν αυξήσεις στα μεταλλικά προϊόντα (42,35%), στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (24,77%), στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (16,39%), στα προϊόντα ορυκτών (9,96%) και στα ορυκτά (8,72%). Τέλος, το τετράμηνο του 2022, η συνολική αύξηση στις τιμές των υλικών οικοδομής διαμορφώνεται στο 19,42%. Η αύξηση αυτή πάντως ανατρέπει και τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία αναγκαστικά θα παγώσει κάποια έργα τα οποία βρίσκονταν σε τροχιά υλοποίησης.

 

Πόσα νέα δάνεια έδωσαν οι τράπεζες τον Μάρτιο

Μείωση στα επιτόκια καταθέσεων και καταναλωτικών δανείων και οριακή αύξηση στο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, φαίνεται στα στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για τον Μάρτιο 2022. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά σημείωσε μείωση στο 0,05%, σε σύγκριση με 0,07% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε μείωση στο -0,01%, σε σύγκριση με 0,00% τον προηγούμενο μήνα. Όσον αφορά τα δάνεια, το επιτόκιο για τα καταναλωτικά δάνεια σημείωσε μείωση στο 3,06%, σε σύγκριση με 3,19% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 2,16%, σε σύγκριση με 2,14% τον προηγούμενο μήνα. Τον Μάρτιο του 2022 τα συνολικά νέα δάνεια παρουσίασαν αύξηση και έφτασαν στα €506,7 εκ., σε σύγκριση με €437,4 εκ. τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, τα νέα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν στα €14,1 εκ., σε σύγκριση με €12,2 εκ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν αύξηση στα €205,1 εκ., σε σύγκριση με €150,4 εκ. τον Φεβρουάριο του 2022. 

 

 

Η ανθεκτικότητα του τομέα ακινήτων στην Κύπρο

Παρόλες τις ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες στην παγκόσμια και εγχώρια οικονομία, ο κλάδος των ακινήτων στην Κύπρο παρουσίασε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το πρώτο τρίμηνο του 2022, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η στήλη από την LandBank Real Estate Analytics, καταγράφηκαν 2202 συναλλαγές, συνολικής αξίας €306 εκατομμυρίων (εξαιρουμένων αναδιαρθρώσεων και άλλων μη εκούσιων συναλλαγών). Σε σχέση με το 2021, οι συναλλαγές φαίνεται να έτυχαν αύξησης 10,3% σε αριθμό και 28,6% σε αξία. Η μεγαλύτερη μείωση σε αριθμό συναλλαγών καταγράφηκε τον Μάρτιο, που άγγιξε το 6%, ωστόσο σε αξία (κατά τον ίδιο μήνα) καταγράφηκε αύξηση 14%. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 ακολούθησε θετικούς, κυρίως, ρυθμούς σε ετήσια βάση. Η μεγαλύτερη αύξηση, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, καταγράφηκε τον Ιανουάριο, που έφτασε το 47% σε αριθμό και 65% σε αξία. Ο μήνας Μάρτιος σημείωσε τις υψηλότερες πωλήσεις του τριμήνου, τόσο σε αριθμό (856) όσο και σε αξία (€126εκ.). Οι περισσότερες πωλήσεις του τριμήνου καταγράφηκαν στην Επαρχία Λευκωσίας, όπου ήταν 743 σε αριθμό και €107εκ. σε αξία. Ακολουθούν η Επαρχία Λεμεσού με €87εκ. σε 614 πωλήσεις, η Επαρχία Λάρνακας με €48εκ. σε 403 πωλήσεις, η Επαρχία Πάφου με €51εκ. σε 345 πωλήσεις και η Επαρχία Αμμοχώστου με €13εκ. σε 97 πωλήσεις.

 

Τα εξώδικα για την αδήλωτη εργασία

Εξώδικα ύψους 25 χιλιάδων ευρώ εκδόθηκαν κατά τη διαδικασία επιθεωρήσεων για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και έλεγχο τήρησης Βασικών Εργασιακών Νομοθεσιών, από την Υπηρεσία Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας κατά τον μήνα Απρίλιο του 2022. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία προέβη σε ελέγχους σε 101 υποστατικά, με τις  επιθεωρήσεις που έγιναν να αφορούν τους τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας, χονδρικής αγοράς και συσκευαστήρια. Στις επιθεωρήσεις, εντοπίστηκαν συνολικά 14 αδήλωτοι μισθωτοί σε δύο εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση εντοπισμού αδήλωτου ατόμου, εκδίδεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο επί 7 μήνες, εκτός εάν η περίοδος είναι πιο μικρή ή μεγάλη. Τότε ο πολλαπλασιασμός αναδιαμορφώνεται αναλόγως. 

[email protected]