Με μια απόφαση καταπέλτη, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε χθες ένοχο σε δύο κατηγορίες τον γιατρό Ηρακλή Παντελιδάκη, στην πολύκροτη δίκη για τον θάνατο του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή, τον Μάιο του 2018. Παράλληλα, το Δικαστήριο αθώωσε και απάλλαξε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε τον γιατρό Κυριάκο Κυριακίδη, ο οποίος ήταν τότε διευθυντής του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών του Νοσοκομείου Λάρνακας. 

Ο 10χρονος, είχε μεταφερθεί τραυματισμένος στο κεφάλι στο Νοσοκομείο Λάρνακας, μετά από πτώση στο σχολείο του στο Αλεθρικό. Ο δρ Ηρακλής Παντελιδάκης, κατά τον επίδικο χρόνο ήταν γενικός γιατρός στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και είχε δώσει εξιτήριο στο παιδί, που απεβίωσε λίγες ώρες αργότερα στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, λόγω βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης.

Η δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Δώνα Κωνσταντίνου, ανακοινώνοντας την απόφαση, ανέφερε πως ο κατηγορούμενος γιατρός είδε μόλις για λίγα δευτερόλεπτα την ακτινογραφία του παιδιού, στην οποία απεικονιζόταν κάταγμα, που απέτυχε να αναγνωρίσει. Υπογράμμισε ακόμη πως «ήταν αντικειμενικά αμελής και οι πράξεις του επικίνδυνες, αλόγιστες και απερίσκεπτες».

Στα συμπεράσματά του, το Δικαστήριο τόνισε ότι το ελάχιστο αναμενόμενο από έναν μέσο γιατρό ήταν να κοιτάξει με προσοχή την ακτινογραφία του παιδιού και να τη συσχετίσει με τον τραυματισμό του. Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην απόφαση, δεν τη μελέτησε, δεν συμβουλεύτηκε ακτινολόγο και απέλυσε τον Σταύρο με οδηγίες, έχοντας κοιτάξει την ακτινογραφία επιπόλαια, αξιολογώντας λανθασμένα το περιστατικό ως «ήπια κρανιοεγκεφαλική κάκωση χωρίς συμπτωματολογία», ενώ επρόκειτο για κάταγμα κρανίου.

Όπως υποδεικνύεται, ο κατηγορούμενος «άφησε μια επικίνδυνη κατάσταση να εξελιχθεί. Η λανθασμένη διάγνωσή του, είναι βέβαιο ότι στέρησε από τον Σταύρο το δικαίωμα της ορθής αξιολόγησης της κατάστασης της υγείας του και την παροχή θεραπείας ή παρακολούθησης ή συμβουλής συναρτωμένων με το τι πραγματικά αντιμετώπιζε. Του αποστερήθηκε το βασικό δικαίωμα σε ορθή νοσηλεία και η ελπίδα ανάρρωσης». Στην απόφασή του το Δικαστήριο απέρριψε ακόμη τους ισχυρισμούς του γιατρού, πως ακόμα κι εάν γινόταν σωστή διάγνωση, το παιδί δεν θα σωζόταν επειδή αντικειμενικά δεν υπήρχε χρόνος. «Η ιστορία δεν γράφεται ούτε με εάν, ούτε με πιθανότητες», σημείωσε, προσθέτοντας πως «ως έχουν τα γεγονότα, αντικειμενικά δεν έγινε ορθή διάγνωση».   

Με ιδιαίτερα αυστηρό λεκτικό, το Δικαστήριο απέρριψε κατηγορηματικά και το επιχείρημα του κατηγορουμένου, πως έτσι λειτουργούσε το «Σύστημα» στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «χάθηκε ένα παιδί. Δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία ότι φταίει το σύστημα και ότι με αυτό τον τρόπο λειτουργούσε το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Το “Σύστημα”, που επικαλείται ο κατηγορούμενος αλλά και άλλοι μάρτυρες, δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο, ούτε και μια ακατανόητη, αόριστη και αόρατη δύναμη, η οποία ρυθμίζει τα πράγματα. Το “Σύστημα” είμαστε εμείς, οι επιλογές μας, οι πρακτικές μας, οι συμπεριφορές μας». Επομένως, προσθέτει σε άλλο σημείο της απόφασης το Δικαστήριο, στην περίπτωση του άτυχου παιδιού, δεν είναι το «Σύστημα» το οποίο φταίει αλλά, «αυτοί που επιλέγουν να το υπηρετούν και ο τρόπος με τον οποίο το υπηρετούν». 

Αναφορικά με τον δεύτερο κατηγορούμενο, δρ Κυριάκο Κυριακίδη, αναφέρεται πως η μαρτυρία που είχε ενώπιόν του το Δικαστήριο, δεν τον εμπλέκει καθόλου στη διαδικασία εξέτασης και διάγνωσης της κατάστασης του παιδιού και δεν συσχετίζεται καθόλου με τα επίδικα γεγονότα, σε βαθμό που προκύπτει ποινική ευθύνη του. 

Η υπόθεση ορίστηκε για τις 26 Μαΐου, για αγόρευση για μετριασμό της ποινής του κατηγορουμένου, από τον συνήγορο υπεράσπισής του.