Μπορεί η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος να έχει ηττηθεί στη Συρία και στο Ιράκ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν εξαπλώνεται σε άλλες χώρες.

Πρόσφατο παράδειγμα οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Τζαλαλαμπάντ, πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ στο Αφγανιστάν, όπου η οργάνωση έχει μεταφέρει την απάνθρωπη δράση της και συμμετέχει σε πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων.

Μάλιστα η περιοχή θεωρείται προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως και των Ταλιμπάν.

«Ατιμάζουν γυναίκες και κορίτσια»

Από φόβο για την βιαιότητα που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες της οργάνωσης χιλιάδες Αφγανοί έχουν φύγει από τις εστίες τους.

Ο Φαρμανουλάχ Σιρζάντ, που μετέφερε την πολυμελή οικογένειά του σε γειτονική περιοχή για να τη προστατεύσει από τη βία της οργάνωσης, μίλησε για την κατάσταση σε ένα ρεπόρτερ του Associated Press.

«Πρόκειται για επικίνδυνα άτομα. Πριν καν μπουν σε μια περιοχή, μαθαίνουμε ότι απαγάγουν γυναίκες και κορίτσια και τα ατιμάζουν. Γι’ αυτό και πήραμε το δρόμο της φυγής. Από φόβο για τη ζωή μας».

Από το 2014 το Ισλαμικό Κράτος έχει κάνει αισθητή την παρουσία του. Στην αρχή ως μικρή ομάδα, παρακλάδι του πάλαι ποτέ χαλιφάτου στη Συρία και στο Ιράκ. Η ομάδα αριθμούσε δεκάδες πολεμιστές κυρίως από πακιστανούς Ταλιμπάν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, ή δυσαρεστημένους Αφγανούς Ταλιμπάν, που αισθάνθηκαν να τους ελκύει η ριζοσπαστική ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους.

Στο μεταξύ στις τάξεις της οργάνωσης έχουν προστεθεί χιλιάδες μαχητές, μεταξύ αυτών πολλοί από το εξωτερικό. Από το Ουζμπεκιστάν κι άλλες κεντροασιατικές χώρες, από την Τσετσενία και της Εγγύς Ανατολή, όπως και την Ινδία και το Μπαγκλαντές.

Όμως ο πυρήνας της τρομοκρατικής οργάνωσης βρίσκεται στις ορεινές περιοχής στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ακόμη και η επαρχία Νανγκαρχάρ, ανατολικά της Καμπούλ βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Προετοιμασίες για επιθέσεις στη Δύση

Ο Αϊγμάλ Ομάρ, μέλος του συμβουλίου της επαρχίας, εκφράζει την ανησυχία του: «Για ένα χρονικό διάστημα το Ισλαμικό Κράτος έμεινε αδρανές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι νικήθηκε. Αντίθετα, εκσυγχρόνισε τον οπλισμό του για να μπορέσει να εξαπλωθεί και σε άλλες επαρχίες. Ακόμη και στην επαρχία Κουνάρ, εκπροσωπείται. Διαθέτει ελεύθερους σκοπευτές, βαρύ οπλισμό και  συσκευές νυχτερινής όρασης. Γι αυτό και είναι δύσκολο για τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις να επιχειρήσουν. Δεν διαθέτουμε ούτε καν ισχυρή αεροπορία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί πολύ εύκολα να μετατρέψει το Αφγανιστάν σε χώρο απόσυρσης των μαχητών του».

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να ετοιμάζει τις επόμενες επιθέσεις εναντίον στόχων της Δύσης.

Συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Αφγανιστάν είπε ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ μπορεί και να ερμηνευθούν και ως μια δοκιμή για μεγαλύτερες επιθέσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. «Το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν είναι η πιο άμεση απειλή για τη Δύση», τόνισε.

Πηγή: Deutsche Welle