Δεν τα βάζουν κάτω οι αιτητές που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ιδιωτικό πανεπιστήμιο σε δασική γη στην Αγία Νάπα. Μάλιστα, προτού υποβάλουν το αίτημά τους πραγματοποίησαν στο παρελθόν συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και τον τέως υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή. 
 
Το θέμα αναδείχθηκε χθες μέσα από τη συζήτηση της Ετήσιας Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το έτος 2017 για το Τμήμα Δασών στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Όπως λέχθηκε από εκπροσώπους του Τμήματος Δασών αρχικά το αίτημα υποβλήθηκε από την εταιρεία Turion Ltd, ενώ αργότερα κατατέθηκε αίτημα από την εταιρεία American University of Cyprus, με τους ίδιους μετόχους. Στη Βουλή αναφέρθηκε ότι έχει τροποποιηθεί το καταστατικό της εταιρείας ώστε να θεωρείται μη κερδοσκοπική. Διευθυντές της εταιρείας American University of Cyprus παρουσιάζονται οι Νικόλαος Κάρουλλας και Tarek Sadek, και γραμματέας ο Zabbal Marc Antoine. 
 
Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι το ζήτημα επανεξετάζεται σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία στη βάση των νέων αλλαγών. Εξήγησε πως μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση μίσθωσης κρατικής δασικής γης με την εταιρεία. 
 
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία με επιστολή ημερ. 22.3.2019, εξέφρασε την άποψη ότι η σύναψη της σχετικής σύμβασης για τη μίσθωση της υπό αναφορά κρατικής δασικής γης, στη βάση του κανονισμού 5 που επιτρέπει την εκμίσθωση για κοινωφελείς σκοπούς, δεν φαίνεται να είναι σύννομη και εισηγήθηκε όπως το Τμήμα Δασών προωθήσει τις απαραίτητες ενέργειες για ακύρωση της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. 
 
Σημειώνεται ότι το Τμήμα Δασών προβληματίστηκε κατά πόσον ο σκοπός για τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση εμπίπτει στις πρόνοιες του περί Δασών Νόμου και Κανονισμών, αλλά στην πορεία προέκυψε σύγχυση εάν η μίσθωση αιτιολογείται για λόγους δημοσίου συμφέροντος ή για την επίτευξη κοινωφελών σκοπών.
 
 
Παρόλα αυτά, το Τμήμα Δασών στην εισήγησή του αναφέρει ότι η αιτούμενη εκμίσθωση κρατικής δασικής γης, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς. Στη σχετική πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «ενέκρινε την εκμίσθωση, για σκοπούς ανέγερσης ιδιωτικού πανεπιστημίου για δημόσιο συμφέρον». Παράλληλα, έγινε αναφορά από τον Γενικό Ελεγκτή σε σημείωμα του Υπουργού Γεωργίας ημερ. 21.10.2017, με παράκληση για ικανοποίηση του αιτήματος.
 
Το Τμήμα Δασών με επιστολή του, ημερομηνίας 27.2.2018, προς τον διευθυντή του ΤΚΧ, ζήτησε όπως προβεί σε εκτίμηση της αγοραίας αξίας τής υπό εκμίσθωση κρατικής δασικής γης έκτασης 39.000 τ.μ. και στον υπολογισμό του αγοραίου ενοικίου της για σκοπούς ανέγερσης και λειτουργίας ιδιωτικού πανεπιστημίου. Το ΤΚΧ ενημέρωσε στις 27.4.2018 το Τμήμα Δασών ότι το αγοραίο μίσθωμα ανέρχεται σε €117.000 ετησίως από €3.000 που ήταν αρχικά.
 
O υπουργός Γεωργίας, στη βάση των επισημάνσεων και εισηγήσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, υπέβαλε νέα πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, καλώντας το όπως ανακαλέσει την πιο πάνω απόφαση και εγκρίνει τη μίσθωση στη βάση του Κανονισμού 5 των περί Δασών (Διάθεση Κρατικής Γης) Κανονισμών του 2012, που αφορά στην εκμίσθωση για κοινωφελείς σκοπούς. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση στις 30.5.2018.
 
Στη συνέχεια, το Τμήμα Δασών ετοίμασε προσχέδιο σύμβασης μίσθωσης, το οποίο προώθησε στις 15.6.2018 προς τη Νομική Υπηρεσία, για διεξαγωγή νομοτεχνικού ελέγχου. Η Νομική Υπηρεσία, σε επιστολή ημερ. 19.3.2019, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «όπως καταγράφεται και ως σχόλιο στο κείμενο του προσχεδίου της συνημμένης Συμφωνίας, η θέση της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι η ανέγερση και λειτουργία ιδιωτικού πανεπιστημίου δεν φαίνεται να αποτελεί κοινωφελή σκοπό και ούτε βεβαίως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποτελούν κοινωφελή ιδρύματα και ως εκ τούτου η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ενδεχομένως να μη συνάδει με το πνεύμα του νόμου και/ή του κανονισμού για εκμίσθωση ή άλλη διάθεση κρατικής δασικής γης και κοινωφελή σκοπό».
 
ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΩΝ: ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
 
Το Τμήμα Δασών λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τα πορίσματα ελέγχου και τις εισηγήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για συμμόρφωση, διόρθωση και βελτίωση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχει αναπτύξει εποικοδομητική συνεργασία με το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή, ανέφερε ο διευθυντής του Τμήματος, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση στις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
 
Αναφέρθηκε στις επισημάνσεις που υπάρχουν στην εν λόγω έκθεση, όπως διαχείριση κρατικής δασικής γης, υλοποίηση προϋπολογισμού, θέματα προσωπικού και χρήση υπηρεσιακών οχημάτων, τονίζοντας ότι έχουν ήδη τύχει χειρισμού. Σε σχέση με την ανταλλαγή ιδιωτικής γης εταιρείας με κρατική δασική γη στο δάσος Λουρκά στο Γέρι παρά το γεγονός ότι το θέμα θεωρείται λήξαν για το Τμήμα Δασών, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή να ενημερώσει σχετικά τον Γενικό Εισαγγελέα για να αποφανθεί. 
 
Σε σχέση με 10 επεμβάσεις εντός της παραθαλάσσιας κρατικής δασικής ζώνης, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή της Αγίας Νάπας, ο διευθυντής Τμήματος Δασών επισήμανε ότι υπάρχει πλήρως συμμόρφωση με τις υποδείξεις του Γενικού Εισαγγελέα και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τερματισμό των επεμβάσεων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι εξετάζονται τρεις αιτήσεις ανταλλαγής, άλλες δύο υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στη Γενική Εισαγγελία για παραπομπή στο Δικαστήριο, ενώ για τις υπόλοιπες ετοιμάζεται φάκελος για προώθηση στο δικαστήριο. Επίσης, το Τμήμα Δασών βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για επιστροφή της γης που κατέχεται παράνομα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξάνδρου, το πάρκο είναι για τους δημότες της Λευκωσίας.
 
Προσπάθεια ενίσχυσης με drones για πυροπροστασία
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι κατά τη συνεδρία ενημερώθηκαν από τον διευθυντή του Τμήματος Δασών, ότι το Τμήμα καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια για να κρατήσει εν ζωή τα δάση, σημειώνοντας πως τα κονδύλια που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι και πολύ μεγάλα, και κυμαίνονται μεταξύ €30-€33 εκατ. ετησίως. Όπως σημείωσε, καταβάλλεται μια καλή προσπάθεια για πυροπροστασία ενώ ανάμεσα στους σχεδιασμούς του Τμήματος περιλαμβάνεται και ένα σύγχρονο σύστημα. Πρόσθεσε πως γίνεται μια προσπάθεια να ενισχυθεί το Τμήμα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά drones, τα οποία θα βοηθήσουν την παρατήρηση για πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Ο κ. Κουλίας κάλεσε την Πολιτεία να εξετάσει το ζήτημα των κονδυλίων για αναδάσωση και ενίσχυση του Τμήματος Δασών γενικότερα.
 
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα που εκκρεμούν και αφορούν συγκεκριμένες υποθέσεις είτε παρεμβάσεων σε δασική γη, είτε αιτήσεις για χρήση δασικής γης, είτε εισπράξεις καθυστερημένων εσόδων από αναθεωρημένα ενοίκια. 
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε πως σήμερα στην Επιτροπή ακούστηκαν περιπτώσεις ανταλλαγής γης με ιδιωτική γη, η οποία δεν έπρεπε να γίνει γιατί ήταν προς όφελος των ιδιωτών επιχειρηματιών. 
 
Ο βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, αναφερόμενος στην προσπάθεια για την ανέγερση ιδιωτικού πανεπιστημίου, είπε ότι «αυτή η υπόθεση εμπεριέχει τα στοιχεία ενός σκανδάλου».