Λευκωσία ή Λεμεσός; ΚΕΟ ή Carlsberg; Απλή ή μιξ; Στα αιώνια διλήμματα του Κυπραίου προσθέστε και οκτώ τηλεοπτικές μάχες που πιθανόν να κεντρίσουν λίγο το ενδιαφέρον μας σε μια μάλλον υποτονική και προβλέψιμη νέα σεζόν
 
«Λούης Night Show» Vs «The Voice»
Για πρώτη φορά στην τρίχρονη ιστορία του το μεγαθήριο του Alpha θα βρεθεί αντιμέτωπο με το βαρύ πυροβολικό του Σκάι/Σίγμα (αν τελικά οριστικοποιηθούν Παρασκευή και Κυριακή ως οι μέρες μετάδοσης) σε μια πραγματική τιτανομαχία που θα ζωντανέψει το κατά τ’ άλλα ήσυχο βράδυ της Παρασκευής όπου έπαιζε μόνος του ο δημοφιλής stand up comedian. Τα δύο format έχουν ξαναβρεθεί απέναντι αλλά το «Voice» ήταν επεισόδιο best of, συνεπώς παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την έκβαση της αναμέτρησης με ολοκαίνουριο επεισόδιο του πετυχημένου talent show που διαθέτει εκτός από ένα ενδιαφέρον concept (που σημειώστε θα έχει κάποιες αλλαγές φέτος) και την ίσως πιο αγαπητή στο κοινό κριτική επιτροπή (Μουζουράκης, Ρουβάς, Παπαρίζου και Μαραβέγιας) και φυσικά τον πάντα απολαυστικό και απίστευτα εφευρετικό Γιώργο Καπουτζίδη στην παρουσίαση. Το «Voice» σίγουρα θα προσελκύσει όλους εκείνους που δεν βλέπουν Λούη (που σημαίνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τα υπόλοιπα κανάλια) αλλά και τους όχι-και-τόσο-φανατικούς τηλεθεατές του τελευταίου που έβλεπαν αναγκαστικά το show του Alpha γιατί πρακτικά δεν είχε και τίποτα άλλο. Συνεπώς η νέα σεζόν θα είναι ένα γερό crash test για την αφοσίωση της βάσης του Λούη, θα παραμείνει άραγε πιστή ή θα κάνει ζάπινγκ λοξοκοιτώντας προς Σίγμα μεριά;
 

«Αστέρια στην Άμμο» Vs «Γαλάτεια»
Στη στρατηγικής σημασίας ζώνη πριν το κεντρικό δελτίο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η μάχη που θα δοθεί ανάμεσα στο κραταιό (η «Γαλάτεια» στην τέταρτη σεζόν της) και το καινούριο (η νέα δραματική σειρά του Alpha «Αστέρια στην Άμμο»). Η βετεράνος σειρά του Σίγμα ναι μεν έρχεται ήδη λαβωμένη και με φθορά, όμως δεν θα καταθέσει εύκολα τα όπλα, με αυτή τη σεζόν να λειτουργεί ουσιαστικά ως prequel, μεταφέροντας την πλοκή πριν τα γεγονότα του πρώτου κύκλου, στήνοντας πρακτικά μια ολοκαίνουρια μυθολογία, με νέους χαρακτήρες και νεανικές βερσιόν υπαρχόντων (όπως π.χ σε ένα έξυπνο twist ο Τόνυ Δημητρίου θα υποδυθεί μια νεότερη εκδοχή του real life πατέρα του Κώστα Δημητρίου). Από την άλλη ο Alpha έχει για πρώτη φορά στην ιστορία του σοβαρές πιθανότητες να σπάσει την γκίνια των 7.30μ.μ. με δραματική σειρά που έχει όλα τα φόντα να πετύχει: α) προέρχεται από βιβλίο της μπεστσελερούς Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη β) διαθέτει πιασάρικο στόρι και ελκυστικό καστ και γ) φέρει τη σφραγίδα του παραγωγού Κούλλη Νικολάου και του σκηνοθέτη των μεγαλύτερων επιτυχιών του Γιώργου Τσιάκκα, Θοδωρή Νικολαΐδη.

 
 «Όλα Καλά» Vs «Έλα να Δεις» (ή κάτι τέτοιο)
Μάχη ουραγών η συγκεκριμένη, αφού ούτε η ζώνη αλλά και τα ίδια τα προγράμματα παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον εξαρχής. Το «Όλα Καλά» συνεχίστηκε γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε κάποια καλύτερη πρόταση για εκείνη την ώρα και το κανάλι φοβήθηκε ότι εάν πήγαινε τελικά με την εκπομπή του Λιάγκα από τον Σκάι θα έπεφτε πολύ γρήγορα στα μονοψήφια. Συνεπώς το να διατηρηθεί ένας μέσος όρος 12-13% στη ζώνη με σποραδικές εξάρσεις και με μία εκπομπή χαμηλότερου κόστους (όπως θα είναι το «Όλα Καλά») ήταν η καλύτερη επιλογή για το Σίγμα, άλλωστε πρέπει και ο Χουλιάρας να έχει να επιδείξει κάτι σε ένα πρόγραμμα που αποτελείται κατά 70% από πρόγραμμα του Σκάι. Απέναντι στο Omega, προσπαθούν όλο το καλοκαίρι να στήσουν το νέο «Έλα να Δεις» (ή όπως αλλιώς θα λέγεται) όμως ακόμα δεν έχουν ανακοινώσει ούτε concept αλλά ούτε και μισό συντελεστή. Από κάστινγκ πάντως πέρασαν αρκετά ονόματα (Μαρία Ιωάννου, Μαριλένη Σταύρου, Μιχάλης Χρίστου και Κωνσταντίνος Γαβριήλ μερικά απ’ αυτά) όμως επειδή δεν υπάρχουν ούτε τα λεφτά, ούτε το κατάλληλο προσωπικό ή τεχνογνωσία, ενώ η φήμη του καναλιού δεν είναι τελευταία και η καλύτερη, τολμούμε να εικάσουμε ότι η εκπομπή θα κυμανθεί στα φετινά -χαμηλά- επίπεδα. Αν βέβαια υλοποιηθεί τελικά.

 
 
«Soundtrack of Love» Vs «The Voice»
Σ’ αυτή την αναμέτρηση δεν υπάρχει προηγούμενο, συνεπώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Το «The Voice» σίγουρα έρχεται με τον αέρα του blockbuster που μπορεί να χτυπήσει και 50άρια, ειδικά σε μια ζώνη υψηλής τηλεθέασης όπως η κυριακάτικη prime time. Από την άλλη το νεοσύστατο Soundtrack στοχεύει καθαρά στο κοινό του «Πάμε Πακέτο» αλλά και τους fans της Χριστιάνας Αριστοτέλους η οποία, η αλήθεια είναι πως, έχει τρεις σεζόν να δοκιμαστεί σε βραδινό show.

 
«Casa de Mikel» Vs «Παραδοσιακή Βραδιά»
Το Σαββατόβραδο ανήκει… παραδοσιακά στην Άντρη Καραντώνη, τον Μιχάλη Χατζημιχαήλ και την κομπανία της και η αλήθεια είναι πως το «Casa de Mikel» θα χρειαστεί πολλά περισσότερα από ένα (σχετικά) εμπνευσμένο trailer για να προσελκύσει το κοινό του «Ψιντρή Βασιλιτζιά μου» – ειδικά όταν το δυναμικό/νεανικό που αποτελεί Ευαγγέλιο για το κανάλι είναι σχεδόν ανύπαρκτο στην εν λόγω ζώνη. Η αλήθεια είναι πως κι άλλοι προσπάθησαν στο παρελθόν να τραβήξουν το κοινό μακριά απ’ τη «Βραδιά» και δεν τα κατάφεραν, όμως ο ΑΝΤ1 θα το παλέψει. Αν και δεν είναι μυστικό ότι μισεί τη διαφημιστικά νεκρή και δημογραφικά γερασμένη ζώνη και αναγκάστηκε να ρίξει εκεί την εκπομπή επειδή δεν υπάρχει άλλη μέρα, όμως πληροφορίες από το κανάλι αναφέρουν πως η εκπομπή και ο παρουσιαστής Μιχάλης Σοφοκλέους θα στηριχθούν με κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να καταγράψει μία, αν μη τι άλλο, αξιοπρεπή πορεία.

 
 «La Pasta Pomilώri» Vs «Άλλα Λόγια Θκειε Παπά» Vs «Φαμίλια»
Η… σφαγή της κωμωδίας στην prime time είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν ξέρουμε ποιοι θα εξακολουθούν να γελάνε στο τέλος της ημέρας. Ο ΑΝΤ1 σε μια πολύ σοφή κίνηση μεταφέρει το αδύναμο «Εσύ στον Κόσμο σου» στις 10μ.μ. πηγαίνοντας με το δυνατότερο χαρτί «La Pasta» στην prime τα Δευτερότριτα (και το ελλαδικό «Πέτα τη Φριτέζα» Τετάρτες και Πέμπτες) και πιθανότατα θα κερδίζει σχετικά άνετα τις δύο αυτές μέρες καθώς η σειρά του Λώρη Λοϊζίδη δεν δείχνει σοβαρά σημάδια κόπωσης (αφήστε που θα ενισχυθεί με την παρουσία της Χριστίνας Παυλίδου στην παρθενική της τηλεοπτική συνεργασία με τον γνωστό ηθοποιό και σεναριογράφο). Από την άλλη στο Σίγμα ευελπιστούν ότι το «Άλλα Λόγια Θκειε Παπά» θα τους βγει «Αίγια Fuxia 2.0» ή τουλάχιστον κάπου εκεί κοντά ώστε να καταφέρουν να σταυρώσουν έστω πρόγραμμα της προκοπής στην prime που να ΜΗΝ είναι του Acun, καθώς οτιδήποτε δικό τους έριξαν εκεί κατέρρευσε γρηγορότερα κι από συνομιλίες για το Κυπριακό. Με αυτά τα δύο προγράμματα να συγκεντρώνουν προς το παρόν το μεγαλύτερο buzz, αυτή που δείχνει ότι θα ζοριστεί περισσότερο είναι η «Φαμίλια» καθώς έδειξε ότι δεν τα πάει και πολύ καλά όταν υπάρχει απέναντι «Greece’s Next Top Model» και «Masterchef» (στο δεύτερο μισό) και αμφότερα θα υπάρχουν και φέτος, πόσο μάλλον όταν επιπρόσθετα θα έχει να αντιμετωπίσει και δύο δυνατές κωμωδίες – διαφορετικού στυλ μεν αλλά κωμωδίες. Συνεπώς με τα τωρινά δεδομένα ο Alpha θα είναι το αουτσάιντερ στην prime καθώς ούτε η «Μουρμούρα» τις Τετάρτες και Πέμπτες αναμένεται να κάνει κάτι περισσότερο από χαμηλά άντε μεσαία 10άρια (ειδικά που φέτος δεν θα έχει κυπριακά ζευγάρια, όχι ότι έκαναν και τεράστια διαφορά).
 
 
«The Voice» Vs «The Final Four»
Και σ’ αυτή την αναμέτρηση, που είναι περισσότερο μήλα-με-μήλα παρά μήλα-με-πορτοκάλια όπως η «Voice» Vs «Soundtrack of Love», το «Voice» υπερτερεί έναντι του παρόμοιου concept κυρίως λόγω επιτροπής και παρουσιαστή, ενώ από την άλλη ο ΑΝΤ1 δεν έχει καλό ιστορικό με υποτίθεται original formats που όμως μοιάζουν εντελώς συμπτωματικά με υπάρχοντα αλλά πολύ δημοφιλέστερα («Nomads» «Rising Star»). Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για δύο talent shows να μοιραστούν την αρκετά μεγάλη δεξαμενή τηλεθεατών  της κυριακάτικης prime time, αν και κάτι τέτοιο θα σήμαινε άσχημα νέα για το «Soundtrack» της Αριστοτέλους. Αν όμως το τελευταίο τραβήξει μερίδα του κοινού λόγω του ριάλιτι στοιχείου και της Χριστιάνας και το υπόλοιπο επιλέξει ένα μόνο talent show, τότε το καμπανάκι θα χτυπήσει για την πρόταση του ΑΝΤ1, καθώς το «Voice» έχει υψηλό βαθμό αναγνωρισιμότητας αλλά και οικειότητας. Το πιθανότερο λοιπόν να βγει κερδισμένος ο παλιός και ο νέος θα πρέπει να είναι πολύ ωραίος για να τραβήξει την προσοχή.
 

«8 Λέξεις» Vs «Εσύ στον Κόσμο σου» & (πιθανόν) «Άγριες Μέλισσες»
Τα πράγματα δείχνουν ευκολότερα στη μάλλον χαλαρή ζώνη των 10 όπου ο ανταγωνισμός δεν είναι τόσο έντονος και οι προσδοκίες αρκετά χαμηλότερες. Τη  ζώνη αναμένεται να κερδίσουν με σχετική ευκολία οι «8 Λέξεις» του Alpha με διπλά χορταστικά επεισόδια που θα διαρκούν μέχρι τις 11.30-11.40μ.μ. απέναντι -την πρώτη ώρα- στο μάλλον υποτονικό «Εσύ στον Κόσμο σου» που ούτως ή άλλως ανανεώθηκε με το σκεπτικό «ένα 15% είναι πολύ καλύτερο από τυχόν κατάρρευση ενός ολοκαίνουριου concept» και πιθανότατα στην ελληνική τηλενουβέλα «Άγριες Μέλισσες» που ο ΑΝΤ1 Κύπρου μάλλον προορίζει για τις 11μ.μ. Ανάμεσα στα δύο σαπούνια, αναμφίβολα στο κυπριακό κοινό κλικάρει περισσότερο η Αγία Τριάδα Νικολάου-Γεωργίου-Δημητρίου για ευνόητους λόγους χωρίς βέβαια να αποκλείεται οποιαδήποτε έκπληξη (αναφορές από Αθήνα λένε πως οι «Μέλισσες» είναι το φετινό δυνατό χαρτί του ΑΝΤ1).

 
Περιοδικό TV Mania, τεύχος 1262.