Σήμερα θα κριθεί εάν η Τζέιν Χολ Λουτ θα φύγει από την Κύπρο με ή χωρίς Όρους Αναφοράς στις αποσκευές της. Η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να έχει δύο τελευταίες συναντήσεις με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για να κλειδώσει μια συμφωνία ως προς το περιεχόμενο του κειμένου για τους Όρους Αναφοράς. 
 
Αυτή ήταν και η εντύπωση που υπήρχε τουλάχιστον από πλευράς Λευκωσίας και σε σχέση με τις χθεσινές συναντήσεις της Τζέιν Χολ Λουτ. Μέχρι και χθες το πρωί, πριν από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, πίστευαν πως το όλο θέμα ήταν τελειωμένο. Κατά τη συνάντηση διαφάνηκε ότι υπήρξε «μικρή εμπλοκή» στην προσπάθεια ετοιμασίας των Όρων Αναφοράς. 
 
Η Τζέιν Χολ Λουτ μετέβη στη συνέχεια στα κατεχόμενα για νέα συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί σε μια προσπάθεια να υπάρξει κατάληξη στο τελικό κείμενο. Προσπάθεια η οποία φαίνεται απέβη άκαρπη γιατί ευθύς μετά την αναχώρηση της Λουτ από το γραφείο του Μουσταφά Ακντζί στα κατεχόμενα ο Μπαρίς Μπουρτζιού ανακοίνωσε ότι «οι συναντήσεις με την κ. Λουτ θα συνεχισθούν για λίγο ακόμα». Προσθέτοντας πως «η επόμενη συνάντηση θα ανακοινωθεί μόλις οριστικοποιηθεί».
 
 
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είχε δηλώσει ότι οι διεργασίες συνεχίζονται και ότι αν υπάρξει κάτι θα ανακοινωθεί.
 
Η καθυστέρηση που προκύπτει στο τελικό κείμενο έχει να κάνει με τις λεπτομέρειες και το ακριβές λεκτικό. Όπως χαρακτηριστικά μάς έχει λεχθεί «ως συνήθως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Γι’ αυτό και παίρνει περισσότερο χρόνο μέχρι να κλείσει ένα κείμενο, σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις. 
 
Πληροφορίες από τα κατεχόμενα, που κυκλοφόρησαν χθες αργά, εμφάνιζαν την τουρκοκυπριακή ηγεσία αισιόδοξη ότι είναι κοντά σε μια συμφωνία επί των Όρων Αναφοράς. Σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες της Λουτ θα αποδώσουν ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα στα επόμενα 24ωρα. Αναφορά που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνέχεια στο σίριαλ των συναντήσεων και μετά τη σημερινή μέρα. 
 
Φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πως ένα ζήτημα που προκύπτει στο να υπάρξει κατάληξη στο κείμενο των Όρων Αναφοράς είναι το λεκτικό που θέλει η τουρκοκυπριακή πλευρά να χρησιμοποιηθεί σε σχέση με την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή. Ο Μουσταφά Ακιντζί επιχειρεί να εντάξει στο λεκτικό του κειμένου των Όρων ρητή αναφορά στο θέμα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής υποστηρίζοντας ότι αυτό που ζητά δεν είναι κάτι λιγότερο από τις σχετικές πρόνοιες των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. 
 
 
Βεβαίως η στόχευση του Μουσταφά Ακιντζί δεν έχει να κάνει απλώς με την ύπαρξη του κειμένου των Όρων Αναφοράς, αλλά στο να εξασφαλίσει ένα ισχυρό χαρτί ενόψει των «εκλογών» στα κατεχόμενα. Θέλει δηλαδή να έχει στα χέρια του κάτι που θα του ανοίξει τον δρόμο για επανεκλογή στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. 
 
Γιατί όπως φαίνεται και από τα όσα είχαν συζητήσει μεταξύ τους στις 9 Αυγούστου ο Μουσταφά Ακιντζί δεν ευνοεί ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πριν από τις «εκλογές» του Απριλίου 2020. Θέλει να υπάρχει μια διαδικασία ανοικτή την οποία να επικαλείται για να πάει στις «εκλογές». 
 
Πέραν όμως από τα θέλω του Ακιντζί υπάρχει και ο παράγοντας Τουρκία η οποία φαίνεται και από αυτή την πλευρά να εγείρει εμπόδια στην όλη προσπάθεια της Λουτ να πετύχει συμφωνία. Εξάλλου την ερχόμενη Δευτέρα θα έρθει στα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και σίγουρα δεν θέλει να βρεθεί προ εξελίξεων που θα δένουν την Τουρκία.