Η Λευκωσία μεθοδεύει τις αντιδράσεις στις προκλήσεις της Τουρκίας και τις κινήσεις σε βάρος των προσπαθειών στο Κυπριακό. Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και οι συνεργάτες του προετοιμάζονται πυρετωδώς ενόψει της μετάβασής τους στη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η κυπριακή Κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ της Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να καταδείξει τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες στρέφονται κατά της Κύπρου και των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού. 
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη έχοντας θέσει συγκεκριμένους στόχους: α) να προβεί σε αυστηρές αναφορές ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, β) σε όλες του τις επαφές θα θέσει ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ τις ενέργειες της Τουρκίας και του Τούρκου υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γ) στο θέμα της Αμμοχώστου θα αποφασίσει τις ενέργειές του λαμβάνοντας υπόψη και την έκθεση που θα τεθεί σήμερα ενώπιόν του, και δ) θα επιδιώξει να πετύχει κοινή συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Αντόνιο Γκουτέρες εντός Οκτωβρίου, όπως ήταν και οι αρχικές συνεννοήσεις. 
Η τελευταία αυτή κίνηση στοχεύσει στο να «σπάσει» την απόπειρα της Τουρκίας για τη μη πραγματοποίηση μιας τριμερούς συνάντησης. Κατά τη συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υπογραμμιστεί η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για εκτροπή των προσπαθειών. Βασικό επιχείρημα της Λευκωσίας κατά της τουρκικής εκτροπής είναι και η αναφορά στην τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ενδιάμεση έκθεση από τις δύο πλευρές. 
 
 
Παίρνει την έκθεση 
 
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε χθες πως έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη-προεργασία για το ενδεχόμενο προσφυγής στα Ηνωμένα Έθνη κατά της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην Αμμόχωστο και σήμερα Δευτέρα η σχετική έκθεση θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στα πλαίσια της προεργασίας έγιναν αρκετές συναντήσεις με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικότερα τα πέντε μόνιμα μέλη.
 
Αναφερόμενος στις τελευταίες συνεντεύξεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «ότι και αν λέει κατά καιρούς ο κ. Τσαβούσογλου, επειδή θεωρεί ότι με μια δήλωση ή με μια συνέντευξη θα δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό των Ε/κ, ή επειδή θέλει να στείλει μηνύματα στους Τ/κ, ή επειδή θέλει να προβάλει κάποιες θέσεις της Τουρκίας και επιχειρεί να κρύψει αυτές τις θέσεις πίσω από άλλες πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, η απάντηση που καλείται να δώσει η Τουρκία είναι μία: Επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση αναφοράς, για τους οποίους υπήρξε συναντίληψη με τους δύο ηγέτες στις 9 Αυγούστου».
 
 
Ερωτηθείς για τους νέους όρους που ο κ. Τσαβούσογλου εισήγαγε, όπως η διαχείριση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι γίνονται πολλές δηλώσεις σε σχέση με την Αμμόχωστο.
 
Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή που έγιναν αναφορές, ανάμεσα σε άλλα είχε αποταθεί στον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, για αυτό και ο ΓΓ στις 8 ή 9 Αυγούστου, απαντώντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν ξεκάθαρος ότι τα Ηνωμένα Έθνη, η διεθνής κοινότητα, δεσμεύονται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την περίκλειστη πόλη».
 
Έκκληση για ενότητα 
 
Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας κατά το εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων Κυθρέας, απηύθυνε έκκληση για εσωτερική ενότητα, την οποία η Τουρκία επιχειρεί να διαβρώσει. Υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη λύσης που θα επανενώνει το νησί και επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο θετική κατάληξη, νοουμένου ότι η Τουρκία θα συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της, εντός της χωρικής θάλασσας της Κύπρου, και τους όποιους σχεδιασμούς για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, όπως η προσπάθεια με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η πρόσφατη παρουσία της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, οι επαφές που είχε με τους δύο ηγέτες απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας τη δυνατότητα συνομολόγησης όρων αναφοράς, που θα οδηγούσαν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από το σημείο που διακόπησαν στο Κραν Μοντάνα.
 
 
Παρεμβαίνει για να αποτρέψει τη συνεννόηση ηγετών
 
Η Τουρκία παρεμβαίνει αυτή τη στιγμή προφανώς και για να αποτρέψει τη συνεννόηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η οποία φάνηκε ότι μπορεί να υπάρξει για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχουμε για να καταγγείλουμε και να αποτρέψουμε τον εποικισμό της Αμμοχώστου, αλλά και για να διεκδικήσουμε τη συνέχιση της πρωτοβουλίας του ΓΓ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
 
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εθνικού μνημοσύνου ηρώων, στη Λευκωσία, και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων για την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Τουρκία εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να αποτρέψει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, δεν δέχεται την έννοια της επανέναρξης διότι θέλει να αποφύγει και να αχρηστεύσει το πλαίσιο Γκουτέρες και ειδικότερα τις πρόνοιες του πλαισίου και τις παραμέτρους για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού».
 
Στο ενδιάμεσο, ανέφερε, «θέτει την αξίωση για κατάργηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω μιας ανυπόστατης επιτροπής με πρόσχημα το φυσικό αέριο και ενεργεί με καθαρή επίθεση στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσα στη θάλασσα, ενώ εσχάτως χρησιμοποιεί και ως εκβιασμό την απειλή εποικισμού της πόλεως της Αμμοχώστου, την οποία κρατά αιχμάλωτη και όμηρο εδώ και 45 χρόνια σε κατάσταση ερημίας, χωρίς να εφαρμόζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».
 
Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ακόμη πως «προφανώς η Τουρκία παρεμβαίνει αυτή τη στιγμή και για να αποτρέψει τη συνεννόηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η οποία φάνηκε ότι μπορεί να υπάρξει, για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς». Υπογράμμισε πως «όλη αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας πρέπει να την αποκρούσουμε και, όπως έχει πει χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχουμε για να καταγγείλουμε και να αποτρέψουμε τον εποικισμό της Αμμοχώστου, αλλά και για να διεκδικήσουμε τη συνέχιση της πρωτοβουλίας του ΓΓ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
 
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» για τους Αμμοχωστιανούς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι βεβαίως υπόψη μας και οι ανακρίβειες και οι δόλιες απόπειρες του κ. Τσαβούσογλου να δημιουργήσει προβλήματα και ρήγματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά και με τα όσα ανομολόγητα λέει για τους Αμμοχωστιανούς, αλλά και με τα όσα λέει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απαντήσεις θα δοθούν δεόντως στη συνέχεια, πολύ συγκεκριμένα», ανέφερε.

ΕΔΕΚ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως είναι επιβαλλόμενη η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τις τουρκικές επιδιώξεις στο θέμα της Αμμοχώστου. Σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις Τσαβούσογλου, η ΕΔΕΚ υπογραμμίζει πως η συγκεκριμένη προσφυγή πρέπει να τύχει κατάλληλης προετοιμασίας ώστε να έχει θετικό αποτέλεσμα στη βάση και των σχετικών ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο. 

Οι Οικολόγοι από πλευράς τους θεωρούν πως οι τοποθετήσεις Τσαβούσογλου αποτελούν μια πρόκληση προς την κυπριακή ηγεσία. Με τις σειρά τους οι Οικολόγοι καλούν την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για καταδίκη των σχεδίων της Τουρκίας.