Χωρίς άδεια λειτουργίας λειτουργούσαν η πλειοψηφία των ξενοδοχείων και εκατοντάδες κέντρα αναψυχής στα τέλη του 2018. Η  Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής άρχισε χθες την εξέταση σχετικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον ΚΟΤ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στις 31.12.2018 υπήρχαν 243 ξενοδοχεία και 3600 κέντρα αναψυχής, ενώ λόγω της μη ικανοποίησης των προϋποθέσεων της σχετικής νομοθεσίας, οι άδειες λειτουργίας είχαν ανανεωθεί για μόνο 59 ξενοδοχεία και 2234 κέντρα αναψυχής, δηλαδή ποσοστό 24% και 62%, αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύννεφα με το καλημέρα για μεταρρύθμιση στο δημόσιο 

Οι κυριότεροι λόγοι, σύμφωνα με τον Ελεγκτή, της μη ανανέωσης των αδειών λειτουργίας, είναι οι αυθαίρετες επεκτάσεις και τροποποιήσεις, στις οποίες προβαίνουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες και κέντρα αναψυχής χωρίς τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων, (πολεοδομική άδεια, άδεια οικοδομής κ.λπ.). Με βάση τα στοιχεία, από τα 26 ξενοδοχεία πέντε αστέρων και τα 58 ξενοδοχεία τεσσάρων που λειτουργούσαν, μόνο τέσσερα 5στερα και εννιά 4στερα είχαν εκδώσει άδεια λειτουργίας για το έτος 2018, ενώ 19 ξενοδοχεία 5 αστέρων και 43 4αστέρων λειτουργούν από το 2009, χωρίς άδεια λειτουργίας.  

Ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε πως τον Οκτώβριο του 2014 ο πρόεδρος του ΚΟΤ ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι η επιλογή της ποινικής δίωξης εναντίον των ιδιοκτητών των καταλυμάτων θα σήμαινε την έκδοση διαταγμάτων αναστολής λειτουργίας δεκάδων μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων.
Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού, Θεοφάνης Τρύφωνος, ανέφερε ότι ο νέος νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από λίγους μήνες για την αδειοδότηση και κατηγοριοποίηση ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δίνει περίοδο χάριτος διάρκειας 5 ετών για να εξασφαλίσουν όλοι τις απαιτούμενες άδειες. Υπογράμμισε όμως ότι σε θέματα ασφάλειας και υγείας οι Αρχές είναι αμείλικτες και ότι προβαίνουν στις αναγκαίες επιθεωρήσεις δυο τρεις φορές το χρόνο.
Κατά τη συνεδρία στη Βουλή ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε επίσης σε υπαλλήλους δύο ταχυτήτων στο Υφυπουργείο, ως αποτέλεσμα του ότι οι υπάλληλοι του ΚΟΤ που μεταφέρθηκαν σε αυτό διατήρησαν σχέδια και ταμεία (Ταμείο Ευημερίας, Ταμείο Επιδότησης Τόκων Στεγαστικών και Εκπαιδευτικών Δανείων του Προσωπικού και το Σχέδιο Συμπληρωματικής Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης), τα οποία ήταν σε ισχύ ενόσω ήταν ακόμα υπάλληλοι του Οργανισμού.
Διευκρινίστηκε ωστόσο ότι, αυτό έγινε ύστερα από συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και των συντεχνιών και ότι η μεταφορά των δικαιωμάτων των εργαζομένων περιλήφθηκε στο νόμο με τον οποίο ενσωματώθηκε ο ΚΟΤ στο Υφυπουργείο Τουρισμού. 

Philenews/Insider