Δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι επειδή κάποιοι παρενέβησαν παράνομα και, πολύ χειρότερα, κατόπιν έκδοσης αδειών «ανάπτυξης», σε κοίτες ποταμών, προκαλώντας μείωση της ικανότητάς τους να μεταφέρουν το νερό, το οποίο υπερχειλίζει προκαλώντας ζημιές και απειλώντας ανθρώπινες ζωές.
 
Εναλλακτική λύση είναι η δημιουργία λιμνών κατακράτησης των ομβρίων υδάτων, κόστους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε φορά. Κλασική περίπτωση αυτή της Λεμεσού, για την οποίαν το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας (ΣΑΛΑ) κατέθεσε υπόμνημα στη Βουλή, το οποίο αποτυπώνει την κατάσταση, αλλά φανερώνει και τι επικράτησε επί σειρά ετών και σε άλλες πόλεις, εξού και τα ανάλογα προβλήματα πλημμυρών.
 
 
Στο έγγραφο του ΣΑΛΑ εξηγείται γιατί επιβάλλεται η κατασκευή τεσσάρων λιμνών κατακράτησης των ομβρίων υδάτων και συγκεκριμένα γίνεται επίκληση των εξής παραγόντων:
  • Απρογραμμάτιστη και μη ορθολογιστική ανάπτυξη με επεμβάσεις ή κατάργηση ποταμών. Μετά την εκπόνηση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αποχέτευσης Ομβρίων Υδάτων Μείζονος Λεμεσού (ΟΣΑΟ), διεφάνη ότι λόγω της ραγδαίας αλλά μη ορθολογιστικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα λόγω των επεμβάσεων ή της κατάργησης των φυσικών υδατορεμάτων με τις αναπτύξεις που έγιναν, πολλές φορές κατόπιν αδείας από τις αρμόδιες Αρχές, είναι αδύνατον οι υφιστάμενοι ποταμοί και τα φυσικά υδατορέματα να ανταποκριθούν ικανοποιητικά για τη διοχέτευση των ομβρίων υδάτων. 
  • Επίσης η κατασκευή τεράστιων οχετών (αποχέτευσης), κατά μήκος υφιστάμενου οδικού δικτύου, στο οποίο υπάρχουν ήδη τοποθετημένες σωρεία υπηρεσιών (ΑΗΚ, Cyta, ΣΥΛ και ΤΑΥ), είναι πρακτικά αδύνατη διότι θα απαιτείτο ακόμη και κατάργηση των υπηρεσιών για να κατασκευαστεί τεράστιος οχετός.
  • Πέραν των πιο πάνω πρακτικών προβλημάτων, το κόστος των έργων θα ήταν τεράστιο και δυσβάστακτο.
Σε άλλο σημείο του εγγράφου του ΣΑΛΑ αναφέρεται πως «ένα σοβαρό ζήτημα, που περιήλθε σε γνώση του Συμβουλίου, αφορά στις επεμβάσεις που έγιναν καθ’ όλο το μήκος του ποταμού «Βαθιά» (εκτείνεται από τη Μέσα Γειτονιά, περνά από τον Άγιο Αθανάσιο και φτάνει μέχρι και την ανατολική περιοχή της Λεμεσού). 
 
 
Το ΣΑΛΑ εξηγεί πως ο ποταμός έχει ουσιαστικά με τις παράνομες ή νόμιμες επεμβάσεις υποστεί σοβαρή μείωση της ικανότητας απορροής.
 
Σημειώνει επίσης, ότι «με τις συνεχιζόμενες μέχρι σήμερα αναπτύξεις κατά μήκος του ποταμού “Βαθιά” και τις διάφορες επεμβάσεις έχουν ουσιαστικά περιοριστεί οι δυνατότητες λήψης άλλων αποτελεσματικών μέτρων».