Ένα νέο γαστρονομικό θεσμό και… τρεις Χρυσούς Σκούφους διαθέτει από φέτος η Κύπρος. H φαντασμαγορική τελετή για τη βράβευση των καλύτερων εστιατορίων της Κύπρου, συγκέντρωσε όλον τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας και κορυφώθηκε με ένα δείπνο υψηλής γαστρονομίας που έφερε την υπογραφή του διάσημου σεφ Carlo Cracco.
 
Η γαστρονομία στην Κύπρο προχωρά φουριόζα. Η εστιατορική σκηνή της χώρας μας συντονίζεται με τις διεθνείς τάσεις, τιμά την εποχικότητα, εξελίσσει συνταγές και δίνει αρκετό υλικό για τη γευστική αρχειοθήκη μας. Αυτό ήταν το μήνυμα που δόθηκε την περασμένη Δευτέρα στο ballroom του ξενοδοχείου Four Seasons με αφορμή τους πρώτους Χρυσούς Σκούφους Κύπρου. Ο επί 26 χρόνια κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της Ελλάδας φέτος ταξίδεψε στην Κύπρο για να αναδείξει την πορεία της σύγχρονης γαστρονομίας της χώρας με μια λαμπερή τελετή σε σύμπραξη ανάμεσα στον δημοσιογραφικό οργανισμό «Ο Φιλελεύθερος» και στο «αθηνόραμα».
 

Ο δρόμος προς τα βραβεία
Τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου είναι το γευστικό απόσταγμα ενός μεγάλου και δύσκολου σαφάρι που ξεκίνησε στα τέλη του 2018 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά το καλοκαίρι του 2019. Κατά τη διάρκειά του δοκιμάστηκαν περισσότερα από 150 εστιατόρια, τα οποία προέκυψαν ύστερα από ενδελεχή μελέτη και ανάλυση της γαστρονομικής σκηνής της Κύπρου: Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος, Πρωταράς και Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Τρόοδος και Πόλη Χρυσοχού ήταν οι οκτώ περιοχές ενδιαφέροντος στις οποίες η γευσιγνωστική ομάδα του «α» διακτινίστηκε επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της χρονιάς και περισσότερα από 1.600 τα πιάτα κάθε είδους κουζίνας τα οποία βαθμολογήθηκαν ένα προς ένα με τα αυστηρά διεθνή πρότυπα και τα ίδια κριτήρια με τα οποία αξιολογούνται τα εστιατόρια και οι ταβέρνες της Ελλάδας.

 

Τα καλύτερα εστιατόρια Κυπριακής Κουζίνας, είτε παραδοσιακής είτε σύγχρονης, έλαβαν Βραβείο Κυπριακής Κουζίνας, τα εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν από 14,25/20 μέχρι και 14,9/20 βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων με την τιμητική διάκριση Top Notch, ενώ με Χρυσό Σκούφο τιμήθηκαν τα τρία εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν με 15/20.

 

Η γαστρονομική σκηνή της Κύπρου
Παρακολουθώντας την εξέλιξη της γαστρονομικής σκηνής της Κύπρου, διαπιστώνει κανείς τα τελευταία χρόνια σαφή ανοδική πορεία και εξέλιξη με έντονο ενδιαφέρον τόσο από τους επιχειρηματίες και τους σεφ να προσφέρουν αναβαθμισμένη γαστρονομία όσο και από το κοινό να την απολαύσει. 

Στο γαστρονομικό σκηνικό της Κύπρου τα ξενοδοχειακά εστιατόρια παίζουν μείζονα ρόλο στην ποιοτική εστίαση. Όπως και στην Ελλάδα αλλά και αλλού, η άνοδος του γευστικού επιπέδου μιας περιοχής στις μέρες μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα fine dining εστιατόρια ξενοδοχείων, που έχουν το όραμα αλλά και τους πόρους για να υποστηρίξουν μια γαστρονομική πρόταση υψηλών αξιώσεων, τη στιγμή που το κίνημα του γαστρονομικού τουρισμού διαρκώς γιγαντώνεται κι εξελίσσεται σε δυναμικό εργαλείο μάρκετινγκ. Στο μέτωπο της εθνικής κουζίνας, ακόμη ένα πολύ πρόσφορο πεδίο με τεράστιες προοπτικές εξέλιξης στο τερέν του γαστρο-τουρισμού, η παράδοση μπορεί να επιμένει σταθερά, δεν λείπουν ωστόσο και οι προσπάθειες ανάπτυξης της σύγχρονης κυπριακή κουζίνας που φανερώνουν δυναμική. Είναι εμφανές ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολύ δυνατά δείγματα γραφής, ιδίως εάν οι νεότεροι σεφ ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ελλαδιτών συναδέλφων τους, ψάξουν και διαβάσουν παλιές συνταγές και ξεχασμένα υλικά, αποδομήσουν και αναδομήσουν τη γεύση του τόπου τους για να δημιουργήσουν καινούργιους δρόμους.

Η τελετή απονομής
Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων Κύπρου 2019 το βράδυ της  Δευτέρας 11 Νοεμβρίου, στο «Four Seasons» της Λεμεσού, αποτέλεσε, όπως και κάθε αντίστοιχη ελληνική, ένα μεγάλο πολιτιστικό και κοσμικό γεγονός, στο οποίο έδωσαν το «παρών» προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, των τεχνών και των γραμμάτων, των θεσμών, των επιχειρήσεων, των μέσων ενημέρωσης και φυσικά, οι βραβευόμενοι.

 

Μasters of ceremony ήταν οι ηθοποιοί Προκόπης Αγαθοκλέους και Παναγιώτης Μπουγιούρης, οι οποίοι μέσα από τον διασκεδαστικό και χιουμοριστικό διάλογό τους σύστησαν στο κοινό το παράξενα γοητευτικό επάγγελμα του γευσιγνώστη, έλυσαν τις γαστρονομικές εξισώσεις της βαθμολογίας των πιάτων, μετέφεραν τα πιο περίεργα περιστατικά που έζησε η γευσιγνωστική επιτροπή των Χρυσών Σκούφων στο γαστρονομικό της σαφάρι ανά την Κύπρο, μας ταξίδεψαν νοερά στο status της σύγχρονης διεθνούς γαστρονομίας και στον μύθο του σεφ – σταρ και βέβαια συντόνισαν τις απονομές στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

 

Πιάνο έπαιξε ο Ανδρέας Παντελή και τον συνόδευσε με τη φωνή της η υπέροχη Μάρα Κωνσταντίνου σε δυο «γαστρονομικά classics» που γράφτηκαν ειδικά για τη βραδιά. Η art de la table είχε ως centerpiece δημιουργίες του διεθνώς διακεκριμένου Κύπριου καλλιτέχνη TheoMass Lexileictous (κατά κόσμον Αλέξη Θεμιστοκλέους) με ξεχωριστά και μοντέρνα γλυπτά από πάγο, εμπνευσμένα από την καινούργια του έκθεση «The Ice Age» που παρουσιάζεται αυτό τον καιρό σε έξι διαφορετικούς χώρους της Λεμεσού. 

Τα εστιατόρια με Χρυσό Σκούφο
Τα τρία κορυφαία εστιατόρια της Κύπρου για το 2019 είναι το Vivaldi by Mavrommatis στο ξενοδοχείο Four Seasons της Λεμεσού (βαθμολογία 15 στα 20 και ένας Χρυσός Σκούφος), το Helios στο ξενοδοχείο Anassa στην Πόλη Χρυσοχούς (15 στα 20 και ένας Χρυσός Σκούφος) και το The Grill Room στο Amathus Beach Hotel στη Λεμεσό (15 στα 20 και ένας Χρυσός Σκούφος). Βραβεύτηκαν ακόμη δώδεκα εστιατόρια με τη διάκριση Top Notch, ενώ εννιά εστιατόρια και ταβέρνες διακρίθηκαν με τα βραβεία Κυπριακής Κουζίνας. Όλα τα εστιατόρια δοκιμάστηκαν, κρίθηκαν, αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν με τις γνωστές αυστηρές προδιαγραφές, τα διεθνή κριτήρια και την εμπειρία που έχει αποκτήσει ο θεσμός όλες αυτές τις δεκαετίες που υπηρετεί τη γαστρονομία.

 

Το diner de gala
Αμέσως μετά τις βραβεύσεις, οι 300 και πλέον προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα δείπνο υψηλής γαστρονομίας από τον ταλαντούχο σεφ Carlo Cracco, έναν από τους πιο ταλαντούχους σεφ της γαστρονομικής σκηνής του Μιλάνου. Σε αυτήν την παρθενική τελετή των Χρυσών Σκούφων Κύπρου, ο Ιταλός σταρ σεφ προσέφερε μια δυνατή γεύση από τη σοφιστικέ fine dining κουζίνα του περίφημου εστιατορίου «Cracco» στη θρυλική Galleria Vittorio Emanuele, ενώ δίπλα του ο executive chef του «Four Seasons» Πανίκος Χατζηττοφής με την μπριγκάδα του και ο F&B Manager του ξενοδοχείου Λεωνίδας Λεωνίδου συνέθεσαν ένα δυνατό team, που σήκωσε στις πλάτες του όχι μόνο τις υψηλές απαιτήσεις του guest chef αλλά και τις ανάγκες μιας τόσο απαιτητικής βραδιάς, κερδίζοντας δίκαια την αποθέωση από όλους τους προσκεκλημένους στο τέλος αυτής της συναρπαστικής εμπειρίας.

 

Το μενού που δημιούργησε ο Carlo Cracco για το diner de gala  των  Χρυσών  Σκούφων Κύπρου είναι μια αλληλουχία από σοφιστικέ αρμονίες και  φινετσάτα κοντράστ μιας κουζίνας με αστέρι Michelin και τρία πιρούνια την ανώτατη διάκριση του Gambero Rosso.