Ικανοποιημένος από την κερδοφορία των 30,2 εκατ. ευρώ που παρουσίασε η τράπεζα το τρίτο τρίμηνο του 2019 εμφανίστηκε ο CEO της Ιωάννης Μάτσης, σχολιάζοντας μάλιστα πως είναι εντός των στόχων που έχουν τεθεί.
 
Αναλύοντας σε δημοσιογράφους τα  αποτελέσματα εννιαμήνου, ο Ι. Μάτσης αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους θα επιδιώξει η τράπεζα να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη και εν τέλει να αυξήσει την κερδοφορία της. Στην πλευρά των εσόδων, κινήσει γίνονται προς διάφορες κατευθύνσεις, όπως οι επενδύσεις σε χρεόγραφα του εξωτερικού, ειδικά όσο θα μειώνονται τα κυπριακά ομόλογα που κατέχει η τράπεζα, τα οποία στο τέλος Σεπτεμβρίου είχαν μειωθεί σε 3,7 δισ. ευρώ.
 
Παράλληλα, ενέργειες γίνονται και για αύξηση των δανείων που παραχωρούνται στο εξωτερικό, μέσω κοινοπρακτικών δανειοδοτήσεων. Ο CEO της τράπεζας ξεκαθάρισε επίσης και επίσημα πως οι ασφαλιστικές εταιρείες του Ομίλου θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν. Εξήγησε πως μέσω του ενισχυμένου δικτύου καταστημάτων που σήμερα έχει η τράπεζα, προκύπτουν σημαντικές συνέργειες για αύξηση των εσόδων από bank insurance. Παράλληλα, η τράπεζα ευελπιστεί πως μέσω της συνεργασίας με την Allianz Global Investors θα μπορέσει να διαθέσει ελκυστικά επενδυτικά προϊόντα σε όλο το φάσμα των πελατών της που θα την βοηθήσουν τόσο στο να αυξήσει τα έσοδα της όσο και στο να μειώσει το κόστος από την υπερβάλλουσα ρευστότητα που διαθέτει. Βέβαια, η κύρια πηγή εσόδων για την τράπεζα ήταν και παραμένει ο δανεισμός. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η τράπεζα παραχώρησε νέα δάνεια 572 εκατ. ευρώ ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να παραχωρηθούν δάνεια ύψους 762 εκατ. ευρώ. Ο Ι. Μάτσης εξήγησε πως υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η τράπεζα για παραχώρηση νέου δανεισμού, οι οποίοι βέβαια, λίγο-πολύ, είναι οι ίδιοι για όλες τις εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις ανήλθε στο 41,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου.
 
Στην πλευρά των εξόδων, δεν φαίνεται πως σχεδιάζονται δραστικές κινήσεις από πλευράς της τράπεζας για να περιορίσει τον δείκτη έξοδα προς έσοδα ο οποίος ανήλθε στο 67,3%. Ο CEO της τράπεζας απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός σχεδίου εθελούσιας εξόδου προσωπικού το επόμενο διάστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν έχουν πλεονάζον αριθμό προσωπικού. Όσον αφορά στον αριθμό των καταστημάτων, τα οποία μειώθηκαν σε 105 από 129 στο τέλος του 2018, ο κ. Μάτσης ανέφερε πως αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω μικρή μείωση του αριθμού τους το επόμενο διάστημα, αλλά όχι δραστική. Πάντως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στη βάση του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της τράπεζας, στο μέλλον να προκύψει ανάγκη για κλείσιμο κι άλλων καταστημάτων.
 
Όσον αφορά τα αρνητικά επιτόκια, ανέφερε πως ήδη κάποιες καταθέσεις στην τράπεζα έχουν αρνητικό επιτόκιο αλλά δεν προβλέπει πως θα εφαρμοστεί και σε μικρότερες καταθέσεις το επόμενο διάστημα. Για το θέμα των χρεώσεων, ανέφερε πως στο παρόν στάδιο δεν είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν, αν δηλαδή θα αυξήσουν κάποιες χρεώσεις. Περιορίστηκε να πει πως για κάποιες συναλλαγές, που δεν φέρουν κόστος για την τράπεζα, ενδεχομένως και να μειωθούν.
Ο επικεφαλής της διεύθυνσης της Ελληνικής Τράπεζας ήταν για ακόμα μία φορά «σφίγγα» όσον αφορά τις εξελίξεις με τη διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία σήμερα ανέρχονται στο 25,2% εξαιρουμένων όσων καλύπτονται από το ΠΠΣ με την ΚΕΔΙΠΕΣ.