Στο ραντάρ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκονται οι τιμές των ακινήτων, οι οποίες αυξάνονται σταδιακά αλλά ανομοιόμορφα. Σε έκθεση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την Κύπρο, αναφέρεται ότι οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι από την αγορά ιδιόκτητης κατοικίας εμφανίζονται περιορισμένοι, αλλά δικαιολογούν στενή παρακολούθηση. Η αγορά ακινήτων παραμένει ιδιαίτερα κατακερματισμένη, ωστόσο οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών παρατηρούνται κυρίως σε ακίνητα πολυτελείας σε ορισμένες παράκτιες περιοχές (π.χ. Λεμεσός), που τροφοδοτείται από τη ζήτηση που συνδέεται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα που προσελκύει μη μόνιμους κατοίκους. 
 
 
Αναφέρεται ότι ενώ οι πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τις τιμές, οι πιέσεις από τις πωλήσεις αυτές δεν ήταν εμφανείς σε καμία περιοχή. Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η αγορά πρέπει να παρακολουθείται στενά δίνοντας βάρος σε τυχόν μακροπροληπτικές επιπτώσεις. Θα πρέπει να εξεταστεί, π.χ. αν οι πωλήσεις ακινήτων πολυτελείας συσχετιστούν με ταχεία πιστωτική επέκταση ή υψηλό δανεισμό. Από το μέτωπο της εποπτείας απαιτείται η παρακολούθηση των μεγάλων ανακτήσεων ακινήτων από τις τράπεζες. 
 
 
Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ καταγράφει και τις αυξήσεις στα ενοίκια. Σημειώνεται ότι αυξάνονται ραγδαία, 17% το 2018, κυρίως λόγω αύξησης της ζήτησης από τους ξένους φοιτητές και την υστέρηση της προσφοράς σε ακίνητα. Όπως αναφέρεται, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Αρχές να προωθούν την αύξηση των επιδομάτων ενοικίασης και στέγασης. Οι συνολικές τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,7% (σε ετήσια βάση) το πρώτο τρίμηνο 2019, ενώ οι συναλλαγές πωλήσεων αυξήθηκαν κατά σχεδόν 6% κατά τη διάρκεια του 2018. 
Σχετικά με τη στήριξη των δανειοληπτών, το ΔΝΤ σημειώνει ότι για το σχέδιο «Εστία», στο πρώιμο στάδιο υλοποίησης υπήρχε η ανάγκη στενής παρακολούθησης για την πρόληψη πιθανής κατάχρησης και για την έγκαιρη επανεξέταση της επιλεξιμότητας του δανειολήπτη.
 
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι όποια συμπληρωματικά συστήματα για ευπαθείς ιδιοκτήτες ιδιοκτητών ακινήτων, των οποίων τα δάνεια θεωρούνται μη βιώσιμα για ένταξη στο σχέδιο «Εστία», θα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Οποιοδήποτε πρόσθετο νέο σχήμα (π.χ., ένα σύστημα ενοικίου ή μια διευρυμένη επιδότηση στέγασης) θα πρέπει να είναι καλά στοχευμένο. Για τις βιώσιμες λύσεις εταιρικής αναδιάρθρωσης, το ΔΝΤ αναφέρει ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενίσχυσης των επιλογών που είναι διαθέσιμες, ώστε βιώσιμες εταιρείες να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Όσον αφορά τις πωλήσεις δανειων, το ΔΝΤ τονίζει πως μπορεί τα συγκεκριμένα δάνεια να μην καταγράφονται πλέον στο τραπεζικό σύστημα, αλλά παραμένουν μέρος του ιδιωτικού χρέους και συνεπώς εξακολουθούν να αποτελούν βάρος για την οικονομία. 
Το ΔΝΤ τονίζει επίσης την ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση του εποπτικού και κανονιστικού πλαισίου των πιστωτικών εταιρειών και να οριστικοποιηθεί η δομή διακυβέρνησης της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Κύπρου.