⦁ Το προεκλογικό τοπίο μοιάζει με το κομματικό καθώς χαρακτηρίζεται από μια τελμάτωση. Τα κόμματα, ιδίως τα δύο μεγάλα, φαίνεται να μη έχουν απαντήσεις στη συνεχιζόμενη επέλαση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις συνεχίζει να προηγείται σταθερά με ποσοστό πολύ πέραν του 10% από τον δεύτερο Αβέρωφ Νεοφύτου, αν ληφθεί υπόψη η τελευταία από τις 13 δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα. Μάλιστα στη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR ο Νίκος Χριστοδουλίδης προηγείται με ένα ποσοστό 17.5% του Αβέρωφ Νεοφύτου καθώς καταγράφει ποσοστό 35,7%, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ λαμβάνει 18,2% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 16,6%. 

⦁ Δηλαδή από τον περασμένο Μάρτιο που οι δημοσκοπήσεις έδειξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη να προηγείται με 42%, μέχρι σήμερα που προηγείται με 37,7%, ποτέ δεν έχει πέσει κάτω από το 30% ενώ οι δύο  βασικοί του αντίπαλοι ποτέ δεν πέρασαν πάνω από το 20%. Αυτή η σειρά των 13 δημοσκοπήσεων από πέντε εταιρείες, εκτιμάται ότι δίνει ένα σημαντικό δείγμα των προθέσεων των ψηφοφόρων καθώς υπήρξαν και ζητήματα που θα μπορούσαν να πισωγυρίσουν τον Χριστοδουλίδη, όπως η copy-paste εξαγγελία υποψηφιότητας, τα κατά παραγγελία fake accounts αλλά και το ζήτημα του εποικισμού των Βαρωσίων. 

⦁ Ωστόσο η πλειοψηφία του κόσμου δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη αυτά που πολλοί εκ των παροικούντων την εκλογική Ιερουσαλήμ θεωρούν στοιχεία επιβαρυντικά του ήθους ενός υποψηφίου ή ακόμα και ελλειμματικής πολιτικής ανάλυσης. Ο πολύς κόσμος, κατά την αντίληψη της στήλης, θέλει να διώξει από την καμπούρα του τα τσιμπούρια της κομματικής λερναίας Ύδρας που χρόνια πίνουν το αίμα του και που, όπως έλεγε ένας προχθές στο κυλικείο της Βουλής, τους βαρέθηκαν και οι καρέκλες και οι πέτρες. Υπάρχει τρόπος τα κόμματα να ανατρέψουν την πορεία των δημοσκοπήσεων και ως φαίνεται και των γεγονότων που αντανακλώνται σε αυτές; Τρόπος υπάρχει, αλλά χωρίς τους δύο ανθυποψηφίους του Χριστοδουλίδη. 

⦁ Ο ένας τρόπος όπως ελέχθη και εσχάτως από μια παλιά καραβάνα, είναι να αποσυρθεί ο Αβέρωφ υπέρ του Νίκου λαμβάνοντας ανάλογα ανταλλάγματα, κύριο εκ των οποίων να περάσει τον Ρουβικώνα των προεδρικών χωρίς να εξευτελιστεί καθώς υπάρχει περίπτωση να ηττηθεί στο δεύτερο γύρο με ένα 70-30. Κι αυτό γιατί ο Νίκος στην τελευταία δημοσκόπηση μαζεύει ένα 38% του ΔΗΣΥ με τον πρόεδρο του κόμματος να παίρνει 42%. Είναι μάλιστα γνωστό ότι μετά τις προεδρικές, στο ΔΗΣΥ θα έχουν εκλογικό συνέδριο. Αν ο Χριστοδουλίδης κερδίσει τις προεδρικές, θα κερδίσει ταυτόχρονα και το δικαίωμα να υποδείξει και τον  διάδοχο του Αβέρωφ. 

⦁ Ο άλλος τρόπος ενδεχομένως να είναι αν το ΑΚΕΛ αποσύρει την στήριξη του στην υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη και να υποστηρίξει τον Αχιλλέα Δημητριάδη, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο για δύο λόγους: ο πρώτος είναι διότι οι τέσσερεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα πρέπει άμεσα να επιλέξουν τον ένα που θα στηρίξουν και που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Αχ. Δημητριάδη. Τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Και ο δεύτερος λόγος είναι η προαγγελία Στέφανου Στεφάνου, ότι μετά τις προεδρικές, μέσα από καταστατικό συνέδριο, θα υπάρξουν αλλαγές, επειδή υπάρχουν πια νέες κοινωνικές πραγματικότητες, που προφανώς δεν ενδιαφέρουν τις προεδρικές… Κάτι σαν περεστρόικα μετά από 30 χρόνια! Πάμε γι’ άλλες πολιτείες, αριστερές!  Απορία: Θα χωράνε και οι Κύπριοι Κουκουέδες στο νέο ΑΚΕΛ; 

Ελεύθερα, 16.10.2022.