Ο Ανδρέας Μαϊμαρίδης, αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α., γράφει με αφορμή τις εικόνες των 92 γυμνών μεταναστών στον Έβρο και την κακοποίηση που υπέστησαν από τις τουρκικές Αρχές… 

Όταν επέλαυναν οι Πέρσες εναντίον της Ευρώπης, η αυθάδης Ελλάδα στάθηκε το ανάχωμα επί του οποίου εθρυμματίσθησαν οι επανειλημμένες πολυετείς επιθέσεις τους. Το αποτέλεσμα ήτο οι από ανατολών επιδρομείς να αποδεχθούν για αιώνες  το καθεστώς της περιοχής. Στα χρόνια αυτά, αναπτύχθηκε ένθεν και ένθεν του Αιγαίου ο ελληνικός πολιτισμός, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, τέχνες, γλυπτική, ζωγραφική, ποίηση, τραγωδίες, ιστορία, φυσική.

Η εμφάνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου μετάφερε όλην αυτή την γνώση σε όλη την Ασία, έσμιξε λαούς και πολιτισμούς δίνοντας νέες διαστάσεις στον τότε κόσμο. Η ενασχόληση του Αλέξανδρου στην Ανατολή έδωσε την ευκαιρία ανάπτυξης ενός νέου φιλόδοξου, ορμητικού λαού, των Ρωμαίων, να επιβληθούν στη Δυτική Ευρώπη, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις διχόνοιες των διαδόχων του Μακεδόνα Στρατηλάτη, επέδραμαν και στην Ανατολή καταλαβόντες σχετικά εύκολα την Ελλάδα και όλη την Ασία.

Στη διαδρομή των χρόνων οι τοπικοί λαοί πέρασαν από όλους τους κατακτητές τους, χωρίς να τύχουν εξευτελιστικής μεταχείρισης ως έτυχαν οι 92 άτυχοι γυμνοθέντες μετανάστες από τους Τούρκους στον Έβρο τον 21ο αιώνα των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπράβο τους. Το στομάχι τους είναι άξιο θαυμασμού αφού αντέχει και συνομιλεί μαζί τους, χωρίς να κάμνει εμετό ή και χωρίς να τους αποβάλλει από πάσαν τη γη. 

Ως πότε όμως το ανάχωμα Ελλάς θα στέκει μόνη απέναντί τους; Ως πότε η Μεγαλόχαρη Παναγία μας θα στέκει τείχος και οχύρωμα της αναιδούς ανθρωπότητας;