Ο πλέον σοβαρός πόλεμος που μαίνεται αυτή την περίοδο, έχει να κάνει με τον διορισμό από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη του προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο ΔΣ του ΟΑΥ. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι πίσω από αυτή την κίνηση Αναστασιάδη κρύβεται σχέδιο ξηλώματος του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ και εφαρμογής του πολυασφαλιστικού. Αυτός ήταν ο στόχος ευθύς εξαρχής κι αυτό φοβήθηκε κι έφυγε ο Φίλιππος Πατσαλής, προκάτοχος στο Υγείας του Γιώργου Παμπορίδη. Μετά τον διορισμό Αγαθαγγέλου και αν εκείνος που θα κερδίσει τις προεδρικές θα είναι είτε ο Νίκος είτε ο Αβέρωφ, θα τεθεί επί τάπητος το δεύτερο μέρος του σχεδίου Αναστασιάδη που είναι η πλήρης άλωση του ΟΑΥ, αφού στον ΟΚΥΠΥ, Πινδάρου και Προεδρικό έκοψαν κι έραψαν σύμφωνα με πηγή  της στήλης που γνωρίζει πολλά.  

Η σταδιακή κατάρρευση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, που ήταν το πρώτο μέρος του σχεδίου που εφαρμόζεται με σχολαστικότητα, θα εξαναγκάσει τον ΟΑΥ να τα πουλήσει σε κολοσσούς που ήδη χτίζουν δικά τους στην Κύπρο και που είναι συμβεβλημένοι με ασφαλιστικές. Από το σημείο αυτό και μετά,  όλο το τοπίο που τώρα ξέρουμε ως ΓεΣΥ -και που, ναι, χρήζει αλλαγών και βελτιώσεων- θα γίνει μια τεράστια και ακριβή βιομηχανία που θα εκμεταλλεύεται τα δισεκατομμύρια του πολυασφαλιστικού ΓεΣΥ. Έτσι κρύο θα είναι το πιάτο που λογαριάζουν να σερβίρουν στον Γιώργο Παμπορίδη και στον Κωνσταντίνο Ιωάννου που υπηρέτησαν το νεογέννητο ΓεΣΥ με αυταπάρνηση, και που τους χαρακτήρισε ο Μάριος Πελεκάνος, λαϊκιστές.   

Είδαμε τους τρεις σωματοφύλακες του Νίκου Αναστασιάδη στην τηλε-αναμέτρηση το βράδυ της Πέμπτης στο ΡΙΚ. Εν αρχή πρέπει να πούμε ότι ο Αντρέας Κημήτρης στάθηκε καλά, κράτησε ισορροπίες και ήταν δίκαιος ως προς την κατανομή του χρόνου για να συμπληρώνονται και να βγάζουν νόημα οι απαντήσεις. Την Πέμπτη ξεχώρισαν πάντως οι «σωματοφύλακες» διότι την πανοπλία Αναστασιάδη έβγαλε και πέταξε πρώτος ο Ανδρέας Μαυρογιάννης καθώς απέδωσε στον Νίκαρο τα όσα πλασαρίστηκαν περί δύο κρατών καθώς και τα της επιστροφής στο Σύνταγμα του 1960 και το σενάριο της χαλαρής ομοσπονδίας. Έδειξε ότι γνωρίζει σε μεγάλο βάθος το Κυπριακό, όπως φάνηκε από την αναφορά του στους Καραμανλή-Μεντερέζ. 

Εκείνο που έδωσε, κατά την εκτίμηση της στήλης, πόντους στον Μαυρογιάννη ήταν η αποκομβίωση που έκαμε του Νίκου Χριστοδουλίδη μιλώντας για το ότι συνέβη στο Μον Πελεράν και την αποκάλυψη για το τηλεφώνημα Χριστοδουλίδη προς τον ίδιο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης φάνηκε να κερδίζει πόντους επί του Μαυρογιάννη καθώς επαναλάμβανε το ερώτημα, γιατί ο διαπραγματευτής δεν παραιτήθηκε την ώρα που έκρινε ότι οι κινήσεις που έκανε το δίδυμο Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη έβλαπταν το Κυπριακό. Ο Μαυρογιάννης επικαλέσθηκε εθνικούς λόγους τους οποίους κάποτε πρέπει να εξηγήσει. 

Το βασικό επιχείρημα Χριστοδουλίδη για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό ήταν ότι πρέπει να επιμένει η Λευκωσία για διορισμό απεσταλμένου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πως το Κυπριακό θα πρέπει να τύχει πλέον χειρισμού από την Ε.Ε. και όχι από το ΝΑΤΟ, όπως υποστηρίζει ο Αβέρωφ. Ο Αβέρωφ υπέδειξε ότι στις συνομιλίες της Ελβετίας η Ε.Ε. ήταν παρούσα με κορυφαίους αξιωματούχους όπως ο Γιούνκερ και η Μονγκερίνι (η οποία ανακάλυψε ότι ο Αναστασιάδης της παρακολουθούσε και το κινητό). Πυροβόλησε ακόμα τον Νίκο για τη συμπόρευση του με ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που πολεμούν το πλαίσιο Γκουτέρες. Ο Αβέρωφ ήταν the devil we know και τον βρήκα να ανακτά την αυτοπεποίθηση του. 

Ελεύθερα, 24.7.2022.