Καλώ όλους όσοι προτίθενται να αναγνώσουν το ακόλουθο κείμενο, να εγερθούν προκειμένου να τηρήσουμε μονόλεπτον σιγήν για την απώλεια της σοβαρότητας μας, ως λαού, και μετά να προχωρήσουν. 

Η απώλεια της σοβαρότητας μας αποδεικνύεται από το γεγονός το Κόμμα για τα Ζώα τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του αγριόγατου Berton και μάλιστα στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, προφανώς όχι από επιλογή του αφού εξήλθε στου γραφείου του για να συναντήσει τους διαμαρτυρόμενους, οπόταν ο πρόεδρος του κόμματος για τα ζώα έριξε το σύνθημα για μονόλεπτη σιγή. Και ο κ. Σαββίδης ήταν ίσως ο μοναδικός Γενικός Εισαγγελέας στην υφήλιο που τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη ενός αγριόγατου.  Και, μεταξύ μας, αν δεν απεβίωνε (ο γάτος) θα ήταν ίσως υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ειλικρινά δηλαδή, μέχρι που θα φτάσουμε; Από την άλλη, κοτζάμ Γενικός Εισαγγελέας, να σταθεί σούζα για τον αγριόγατο ο οποίος κατέγδαρε ένα παιδάκι;  

Όπως πληροφορηθήκαμε από αναρτήσεις, τα μέλη των φιλοζωϊκών οργανώσεων που συγκεντρώθηκαν έξω από τη νομική υπηρεσία, πέραν του ότι τήρησαν μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του γάτου Berton, κρατούσαν πανό με φωτογραφίες ζώων και επιγραφές που αφορούσαν τη ράτσα ή το είδος του κάθε ενός. Πάλι καλά που δεν ανήρτησαν πανό «Δεν ξεχνώ τον Berton», όπως εμείς κρατούσαμε πανό «Δεν ξεχνώ» ή «Δεν ξεχνώ την κατοχή». Πληροφορηθήκαμε επίσης πως «οι διαμαρτυρόμενοι απαίτησαν την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρμόδιες Αρχές».  

 Πάντως, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους και «διαβεβαίωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα αίτια θανάτου του γάτου, που διενεργείται από την Αστυνομία Ζώων».  Ήδη…Δεν έχασαν χρόνο οι αρχές. Καλά που δεν μετακλήθηκαν ιατροδικαστές από την αλλοδαπή να ερευνήσουν την υπόθεση. Παράλληλα, «ο κύριος Σαββίδης επεσήμανε την ιδιαίτερη ευαισθησία που επιδεικνύει η Νομική Υπηρεσία σε θέματα ευημερίας των ζώων». 

Αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας, καλά κάνει να παρακολουθεί τα όργανά μας, επειδή δεν βλέπω τους αστυνομικούς πολύ ένθερμους στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων. Βεβαίως, για να μην αδικούμε την Αστυνομία, είχε να διερευνήσει και πιθανή απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας κάτι το οποίο αποδεικνύεται από δύο ελεγχόμενες εκρήξεις στον Πρωταρά, αν και τελικά απεδείχθη πως ο ύποπτος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν απλώς βαρίδια ψαρέματος τα οποία είχαν περιτυλιχθεί. Δεν αδικώ τους αστυνομικούς και επειδή η κατάσταση είναι σύνθετη, τους καλώ όπως την επόμενη φορά βομβαρδίσουν και τα καλάμια του ψαρέματος και τα αγκίστρια. Έπειτα, είπαμε είχαν να διερευνήσουν και τον θάνατο του Berton. Για να δουν κάποιοι ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις και ρατσιστικά κριτήρια. Μετανάστης ο Berton, μετανάστες και οι μετανάστες. Αλλά επειδή κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα συνοδευτικά έγγραφα του γάτου δεν ήταν αυθεντικά, εισηγούμαι να σταλούν ανακριτές στη χώρα προέλευσης του για να διαπιστωθεί του λόγου το αληθές και να κινητοποιήσουν και την ιντερπόλ. Και τα δικαστήρια να παραμερίσουν τις υπόλοιπες υποθέσεις και να εξετάσουν τη συγκεκριμένη όπως απαιτεί ο πρόεδρος για τα ζώα. 

Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε Berton.«Άφες αυτοίς· ου γάρ οίδασι τι ποιούσι» (Κατά Λουκάν ΚΓ’, 34). 

ΒΑΣ ΒΑΣ 

 

  

Debate Μάρτιο του 2024 

Οι αναγνώστες της στήλης ενημερώνονται πρώτοι παγκοσμίως ότι το επιτελείο του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη δέχτηκε να συμμετέχει σε τηλεμαχίες (επί το κυπριακότερο debates) τον Μάρτιο του έτους 2024, κάτι το οποίο φανερώνει την αποφασιστικότητα του να μην αφήσει σκιές στα περί φυγομαχίας είτε επειδή φοβάται να αντιπαρατεθεί με τους αντιπάλους του είτε επειδή μια ζωή, δήθεν, κρύβεται. Πως κρύβεται; Απλώς κατά χρονικά διαστήματα απουσίαζε στο εξωτερικό δίνοντας μάχες εκ του συστάδην ή έστω στα σαλόνια για τον τόπο του. Για να είμαστε δίκαιοι, όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοι του. Αλλά πάντα είχε επαφή με τον τόπο και αγωνιζόταν για τη διαφώτιση των ξένων. Και μπλουζάκια τύπωσε (με χρήματα της διαφώτισης) και τα παιδιά του σπούδασε στην Κύπρο (με χρήματα του δημοσίου) κλπ. Και τώρα βρήκαν το φρούτο των τηλεμαχιών. Με ποιους να αντιπαρατεθεί που έχουμε μια ντουζίνα υποψηφίους;  

Τους κακοφάνηκε επειδή τον Σεπτέμβριο θα οργώνει την Κύπρο προς άγραν ψήφων. Και ο Αβέρωφ την οργώνει με το τρακτέρ, την θερίζει με την θεριστική, κόβει καρπούζια, σερβίρει σε φιλανθρωπικά γεύματα και μαγειρεύει ακόμη και φαγητά που δεν τρώγονται αλλά δεν είδαμε να του ασκείται τέτοια κριτική. Έπειτα, το Σεπτέμβρη αρχίζει να δροσίζει κάπως και θα μπορεί να κυκλοφορήσει σχετικά άνετα, να φωτογραφηθεί με πολίτες, να τους τάξει, να συζητήσει μαζί τους κ.ο.κ. Γίνεται να εκλεγείς Πρόεδρος και να μην έχεις δει μπροστά του έστω κι έναν πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ακόμη δεν άρχισε και δέχτηκε 5.000 μηνύματα ότι θα τον ψηφίσουν και 100 προξένια για να τον παντρευτούν.  

Ο Αβέρωφ δεν μιλά με κόσμο; Είναι μουγκός;  

Βεβαίως, είναι και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αλλά αυτός ζει στον κόσμο του. Να λύσουμε λέει το Kυπριακό, να δημιουργήσουμε ομοσπονδία με τους Τουρκοκύπριους κοκ. Τι λες κ. Μαυρογιάννη μας; Προσγειώσου. Προσωπικά, για να είμαστε πρακτικοί, εισηγούμαι να δημιουργήσουμε πρώτα ομοσπονδία στις ελεγχόμενες από τη Μπανανία περιοχές. Να εφαρμόζεται και στις άλλες πολιτείες η νομοθεσία που εφαρμόζεται στη Λευκωσία. Να εκδίδονται και αλλού εξώδικα, να διενεργούνται έλεγχοι αλκοόλης, να λειτουργεί ενιαίο ομοσπονδιακό κράτος. Αν δεν ευκαιρείς, ρώτησε και τον Νίκο Χριστοδουλίδη όταν θα κάνει την τουρνέ του στην ύπαιθρο να στο πει. Εδώ αν πάρεις για ΜΟΤ την αγάπη μας για τον τόπο θα κοπεί. 

Αν, λέω, εφαρμοστούν ενιαία όλα αυτά, προχωράμε και σε λύση με τους Τουρκοκύπριους. Και για να μην θεωρηθεί ότι υπερβάλλω, καταγράφω ότι σε ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρεται πως στην Πάφο έγιναν 64 τροχαίες καταγγελίες και από αυτές οι 34 αφορούσαν υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και οι υπόλοιπες άλλης φύσεως τροχαία αδικήματα. Οι μισοί οδηγούν όπως τον βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Και ισχυρίζομαι ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν διενεργούνται έλεγχοι σε τακτά χρονικά διαστήματα, οπόταν  οι συνεπαρχιώτες μου κυκλοφορούν ωσάν να μην υπάρχει Αστυνομία, γι αυτό όποτε διενεργηθεί έλεγχος τα αποτελέσματα σοκάρουν. Και αυτό ισχύει και σε άλλες…αυτόνομες περιοχές (κοκκινοχώρια κλπ). 

Και ύστερα μας κάνουν μαθήματα ότι σκοτώνονται νέοι χωρίς κράνος και δίχως ζώνη.  

Καλές διακοπές. 

ΒΑΣ ΒΑΣ