Αν και η στήλη ασχολείται με τα ακίνητα, το επίπεδο του τουρισμού και η ποιότητα της εξυπηρέτησης έχει άμεση σχέση με τις αγορές ακινήτων από ξένους.  Στο παράδειγμα που θέσαμε του Ρώσου με τα 100 δωμάτια, είναι πελάτης μας, ο οποίος κατέληξε να αγοράσει τόσο για εκείνον όσο και για τον εγγονό του 2 κατοικίες αξίας €5 εκατ. στη Λάρνακα!! (ο γάμος έγινε τελικά στη Λάρνακα αντί Πάφο).

Στην προώθηση του ντόπιου τουρισμού, σημασία έχει και το κόστος φαγητού και ποτού σε κέντρα αναψυχής. Καλής ποιότητας φαγητό με ωραία εξυπηρέτηση και παρουσίαση το κόστος ανέρχεται σε €40-€50 το άτομο, αναλόγως εάν καταναλώσετε και κρασί (1 μπουκάλα για 4 άτομα), ενώ προσέξετε τα επιπλέον κόστη για το επιδόρπιο, ορεκτικά κ.λπ.  Είναι μεν κονδύλι για μια οικογένεια, αλλά υπάρχουν και τα ταβερνάκια των €30 το άτομο (αν και η ευρεία χρήση του hot plate αντί κάρβουνο είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα στο επίπεδο γεύσης). Υπάρχουν διάφορες αναφορές για υπερχρεώσεις σε μπαράκια με μουσική (€100 το άτομο). Εξάλλου σε μαρίνα επισκέπτης κατάγγειλε ότι για μια δόση ουίσκι (όχι single malt) η χρέωση ήταν €18!!  Delivery είναι μια λύση στην προσπάθεια περιορισμού του κόστους, ανάλογα με το πού διαμένετε (μη δυνατή η χρήση delivery σε ξενοδοχεία, μάλλον σε ιδιωτικές κατοικίες/hotel apartments).

Η οχληρία μαζί με την αδιαφορία των τοπικών Αρχών είναι ένα πρόσθετο θέμα που πρέπει να προσέξετε οι επισκεπτόμενοι τουριστικά «βαποράκια» με τη μουσική στη διαπασών είναι στοιχείο ανησυχίας, που σε πρόσφατη μας εμπειρία, ο ενοχλημένος ιδιοκτήτης έπαυλης απείλησε με τη χρήση κυνηγετικού όπλου για να το απομακρύνει. Παρόμοια οχληρία αποτελεί και η έλλειψη καλάθων σκουπιδιών επί της παραλίας, που με τη μια φορά αποκομιδής τους είναι πάντοτε υπερπλήρη.

Υ.Γ.  Θα πρέπει να διηγηθούμε και την εμπειρία μας στο Ηράκλειο Κρήτης.  Μόλις καθίσαμε στην ταβέρνα, παρουσιάστηκε ένας σερβιτόρος (Κρητικός εκ των υστέρων) και μας ρώτησε στα ελληνικά τι θα πάρουμε.  Αυθόρμητα του είπαμε «μα μιλάς ελληνικά;», ο άνθρωπος διερωτήθηκε μήπως έχουμε «κάτι».