Έφθασε σήμερα η μεγάλη μέρα για τη θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού. Από αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, διαφαίνεται πως θα είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των εργοδοτικών οργανώσεων και όχι στις βασικές ανάγκες που υπάρχουν για να μπορέσει ένας εργαζόμενος πολίτης να επιβιώσει στη μικρή μας νήσο.

Ένας κατώτατος μισθός, που όπως φαίνεται, δεν θα ξεπερνά τα €925, την ώρα που τα βασικά αγαθά έχουν εκτοξευθεί στο διπλάσιο και τα ενοίκια έχουν τριπλασιαστεί. Αν αναλογιστεί κανείς το κόστος ζωής στην Κύπρο σε σχέση με τον βασικό μισθό που λαμβάνει ένας εργαζόμενος, τότε εύλογα διερωτάσαι πώς τα καταφέρνει (αν τα καταφέρνει) να επιβιώσει.

Οι ραγδαίες αυξήσεις που καταγράφονται από τις αρχές του 2022 έχουν τσακίσει χιλιάδες νοικοκυριά, με τους νέους μας να έχουν γονατίσει στον βωμό της ακρίβειας, καταφεύγοντας στους γονείς τους για μπορέσουν να επιβιώσουν και να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Νεαρά ζευγάρια, οικογένειες με παιδιά, νέοι, ακόμη και φοιτητές παραμένουν εγκλωβισμένοι στους γονείς τους, προσπαθώντας με χίλιες δύο δυσκολίες να επιβιώσουν. Συνταξιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν μια πενιχρή σύνταξη, βοηθούν με όποιο τρόπο μπορούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Άνθρωποι που βλέπουν τα σπλάχνα τους να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες και το μόνο που παρακαλούν είναι να έχουν ένα πιάτο φαγητό για να τους προσφέρουν.

Τις προάλλες, σε συζήτηση με φίλους, είχε τεθεί το θέμα επιβίωσης. Αυτό που διαπίστωσα είναι πως αρκετά νεαρά ζευγάρια στρέφονται πίσω στους γονείς τους για να καταφέρουν να ορθοποδήσουν και να επιβιώσουν. Σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση οι νέοι που έχουν παιδιά και ειδικά βρέφη, από τα οποία δεν μπορείς να τους στερήσεις ούτε το γάλα, ούτε και τις πάνες. «Θα αρχίσουμε πιο γρήγορα τη στερεά τροφή στο βρέφος», έλεγε στη συζήτηση μια φίλη. Ο λόγος, για να μπορέσουν ως οικογένεια να κάνουν μια μικρή εξοικονόμηση. Είναι εδώ που συλλογίζομαι πόσες άλλες τέτοιες οικογένειες υπάρχουν εκεί έξω.

Η κατάσταση είναι τραγική με τις ελπίδες των νέων και των νεαρών ζευγαριών να εξανεμίζονται, βλέποντας το ίδιο το κράτος και τους πολιτικούς να μη συγκινούνται από τίποτα και για κανέναν. «Κωφεύουν» στις κραυγές απόγνωσης του κόσμου και στο μόνο που αρέσκονται είναι να φωτογραφίζονται στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας παράλληλα ακόμη μεγαλύτερη οργή στους πολίτες.

Η υπάρχουσα κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται, αντιθέτως. Φαίνεται ότι τους επόμενους μήνες τα προβλήματα συνεπεία της ακρίβειας θα επιδεινωθούν. Και είναι εδώ που πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα. Μέτρα ουσιαστικά και εποικοδομητικά κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Μέτρα που θα δώσουν ανάσες στις ευάλωτες ομάδες και ελπίδα στους νέους για να μη σβήσουν οι ελπίδες και τα όνειρά τους.

Υ.Γ. Η προεκλογική περίοδος βρίσκεται στον ζενίθ, οπόταν καλό θα ήταν να μην ακούμε μόνο υποσχέσεις και λόγια του αέρα. Βοηθήστε άμεσα και έμπρακτα τον κοσμάκη που υποφέρει, αλλιώς θα ψάχνεται εκλογικά βιβλιάρια και ψήφους και θα τα βλέπετε με το καλαμάκι!