Στην αντεπίθεση θέλει να περάσει η Πινδάρου, η οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στριμωγμένη υπό την πίεση των αποκαλύψεων στην Επιτροπή Ελέγχου για εισφορές που έγιναν προς τον ΔΗΣΥ από άτομα που είχαν εξασφαλίσει κυπριακό διαβατήριο.

Το κυβερνών κόμμα επιμένει στη νομιμότητα των εισφορών που έγιναν προς το ίδιο, ενώ την ίδια ώρα ζητά από τη μια έλεγχο των εισφορών που έγιναν σε όλα τα κόμματα και από την άλλη προτείνει την απαγόρευση οποιασδήποτε εισφοράς από άτομα και εταιρείες προς τα κόμματα. Στη χθεσινή ανακοίνωσή της η Πινδάρου δηλώνει πως ο ΔΗΣΥ με την πρόταση για νομοθετική ρύθμιση απαγόρευσης οποιασδήποτε εισφοράς από άτομα και εταιρείες προς τα κόμματα, βγαίνει μπροστά. Αναφέρει ακόμα πως σε σχέση με το ζήτημα των εισφορών προς πολιτικά κόμματα, «όπως και πριν τις βουλευτικές, έτσι και τώρα, η αντιπολίτευση οργανώνει και πάλι μια προσπάθεια συκοφάντησης του Δημοκρατικού Συναγερμού, χωρίς να κομίζει καμία πρόταση που να επιλύει οριστικά το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων. Πρόκειται για ξαναζεσταμένο φαγητό με σκοπό μόνο τη δημιουργία εντυπώσεων». 

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο ΔΗΣΥ αναφέρει για τις εισφορές τα εξής: 

► «Πρώτον, επαναλαμβάνουμε ότι όλες λήφθηκαν νόμιμα και με πλήρη διαφάνεια. Είχαν έγκαιρα δημοσιοποιηθεί αλλά και υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές του κράτους για έλεγχο χωρίς να προκύψει η παραμικρή παρατήρηση. Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν εξέφρασε όταν έπρεπε αντίρρηση για τις πολιτογραφήσεις τις οποίες τώρα, υποκριτικά, καταγγέλλουν.

► Δεύτερον, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Δημοκρατικό Συναγερμό με ψεύδη και ανακρίβειες. 

► Τρίτον, ο ΔΗΣΥ καλεί τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν εκ νέου, μία προς μία, τις εισφορές προς όλα τα κόμματα. Σε περίπτωση παραβιάσεων να επιβάλουν τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Σε περίπτωση που αποδειχθεί παραβίαση, θα αποδώσουμε το σύνολο του συγκεκριμένου ποσού σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Καλούμε την αντιπολίτευση να δεσμευτεί προς την ίδια κατεύθυνση.

► Τέταρτον, από τη στιγμή που εγείρεται ζήτημα δεοντολογίας για απολύτως νόμιμες εισφορές, ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναλαμβάνει πρωτοβουλία και θα καταθέσει προσεχώς πρόταση νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να απαγορευτεί η όποια εισφορά προς πολιτικά κόμματα, είτε από φυσικά είτε από νομικά πρόσωπα, πέραν της καθορισμένης συνδρομής των μελών του και της κρατικής χορηγίας».

Καταλήγοντας ο ΔΗΣΥ διερωτάται εάν θα στηρίξει η αντιπολίτευση την πρωτοβουλία ή αν θα μείνει στα λόγια.

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου σήκωσαν το γάντι υποδεικνύοντας πως το να ζητούνται εξηγήσεις από τον Συναγερμό γιατί αλλοδαποί, αφού έλαβαν χρυσό διαβατήριο, εισέφεραν στο κομματικό ταμείο, δεν είναι συκοφαντία. «Ο Συναγερμός οφείλει απαντήσεις προς την κοινωνία τις οποίες θα συνεχίσουμε να απαιτούμε», αναφέρει το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι είναι φιλότιμη η προσπάθεια του Δημοκρατικού Συναγερμού να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. «Το βέβαιο όμως είναι ότι όσο και να προσπαθεί δεν μπορεί να μηδενίσει τις ευθύνες του για τις πρωτοφανείς διαστάσεις διαπλοκής και διαφθοράς που λαμβάνει το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια». Καταλήγοντας το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ήταν πάντοτε υπέρμαχος της απεξάρτησης των κομμάτων από τις εισφορές ιδιωτών. «Για να γίνει αυτό επιβάλλεται η αύξηση της κρατικής χορηγίας, με πλήρη διαφάνεια και έλεγχο, ώστε να μην χρειάζονται την οικονομική στήριξη από ιδιώτες. Την ίδια ώρα, πάντοτε είχε τη θέση ότι πρέπει να συζητηθεί η μείωση των εξόδων στις προεκλογικές εκστρατείες και να επιμηκυνθεί η περίοδος των ελέγχων. Ας κοπιάσουν λοιπόν να τα συζητήσουμε», αναφέρει.

Κολοκασίδης: Υποκρισία κομμάτων

Είναι υποκρισία τα κόμματα της Focus να μας παραδίδουν μαθήματα πολιτικής ηθικής, αναφέρει σε παρέμβασή του ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Κολοκασίδης. Απαντώντας στην πρόταση ΔΗΣΥ, αναφέρει ότι κάθε χρόνο τα κόμματα λαμβάνουν άμεσα και έμμεσα κρατική χορηγία πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ, επιπλέον από παχυλές εισφορές ιδιωτών. «Εισφορές όπως αυτές που έλαβε ο ΔΗΣΥ από πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και θα έπρεπε να είχαν ήδη διερευνηθεί όταν είχε αποκαλυφθεί η συναλλαγή, πριν από δύο χρόνια». Καταλήγοντας ο Γιώργος Κολοκασίδης υποστηρίζει πως «εάν το κομματικό κατεστημένο εννοεί όσα λέει, ας ξεκινήσει με την άμεση επιστροφή των εκατομμυρίων που αντιδεοντολογικά και ετσιθελικά λαμβάνει για τις Προεδρικές. Σε ένα κράτος δικαίου, θα έπρεπε να τηρείται η αρχή της ισοτιμίας στην κορυφαία εκλογική διαδικασία». 

Προεκλογική σε όλα τα μέτωπα για τους υποψηφίους

Συνεχίζουν τις επαφές και συναντήσεις τους οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας. 

Το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ολλανδίας ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου με την πρέσβειρα της Ολλανδίας Elke Merks Schaapveld. Συζητήθηκαν επίσης και οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή αλλά και οι επιδιώξεις με βάση το κοινό όραμα για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ανέλυσε επίσης στην πρέσβειρα της Ολλανδίας το όραμα και το πρόγραμμά του για την Κύπρο του Αύριο.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε χθες το Ινστιτούτο Κύπρου, σημειώνοντας στις δηλώσεις του πως το Ινστιτούτο και τα άλλα ερευνητικά ινστιτούτα της Κύπρου δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να επενδύσουμε ως χώρα, την κατεύθυνση της έρευνας και της καινοτομίας, 

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως διεξάγεται μία πολύ σημαντική δουλειά από το Ινστιτούτο Κύπρου. «Γνωρίζω το Ινστιτούτο από την προηγούμενη ιδιότητά μου ως υπουργός Εξωτερικών καθώς είχαμε συνεργαστεί στη δημιουργία της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Θεωρώ τις δράσεις του Ινστιτούτου ως πολυεπίπεδες», είπε.

Απάντηση προς τα όσα ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» της Κυριακής ο Μαρίνος Σιζόπουλος έδωσε χθες ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Κολοκασίδης, δηλώνοντας πως είναι δικαίωμα του κ. Σιζόπουλου να υποστηρίζει τον κ. Χριστοδουλίδη και τη ΔΔΟ και είναι τιμή για τον ίδιο να τον υποστηρίζει ο Κωστής Ευσταθίου.