Μόνο οργή προκαλούν όσα απαράδεκτα συνέβησαν χθες σε Γυμνάσιο στη Λάρνακα, όπου ξανακτύπησε ο διευθυντής που ασχολείται με… τρίχες αποβάλλοντας δεκάδες μαθητές, λίγο αφότου κτύπησε το πρώτο κουδούνι, αμαυρώνοντας με αυτό τον τρόπο την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Παρά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν τα προηγούμενα κατορθώματά του στην τελετή αποφοίτησης τον Ιούνιο, όπου δεν επέτρεψε σε μαθητές να πάρουν απολυτήριο, ο εν λόγω διευθυντής, ξεπερνώντας κάθε όριο, αντί να προβεί σε συστάσεις απέβαλε με τη… μία δεκάδες μαθητές, τόσο για το κούρεμά τους όσο και για το… χρώμα των παπουτσιών τους. Πολλά από τα παιδιά που αποβλήθηκαν, μάλιστα, φοιτούν στην Α’ Γυμνασίου και αυτή ήταν η πρώτη τους επαφή με τη Μέση Εκπαίδευση. 

Όσα συνέβησαν προκάλεσαν μεγάλη ένταση στο σχολείο, με οργισμένους γονείς να συγκεντρώνονται στο προαύλιο και να διαμαρτύρονται, αφού ειδοποιήθηκαν από το ίδιο το σχολείο, να σπεύσουν να παραλάβουν τα παιδιά τους. Η δημοσιοποίηση του θέματος έφερε παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, που έσπευσε να ενημερώσει, την ώρα μάλιστα που οι γονείς παραλάμβαναν τα παιδιά τους από το σχολείο, πως ουδέποτε επιβλήθηκαν αποβολές και πως ο συγκεκριμένος διευθυντής «έκανε σύσταση/προειδοποίηση για εφαρμογή των κανονισμών που αφορούν στην εμφάνιση και τη στολή». Θέση, ωστόσο, που διαψεύδεται κατηγορηματικά από γονείς που μίλησαν στον «Φ», που βρέθηκε επί τόπου τη στιγμή της έντασης, καταγράφοντας μαρτυρίες γονέων αλλά και φωτογραφίες από τα… προκλητικά κουρέματα.

Μητέρα, μάλιστα, κατήγγειλε πως όταν διαμαρτυρήθηκε για την αποβολή του γιου της, ο εν λόγω διευθυντής την έβγαλε με τη βία από το γραφείο του. Πρόκειται για τη Νάσια Χαραλάμπους, ο γιος της οποίας φοιτά στην πρώτη τάξη Γυμνασίου. «Τον άφησα στο σχολείο και μόλις πήγα σπίτι μου είπαν “να έρθετε να παραλάβετε τον γιο σας, γιατί έφαγε δύο μέρες αποβολή”. Εγώ τους ρώτησα, “έχει πρόβλημα ο γιος μου με τη συμπεριφορά του;” Μου είπαν “δεν είναι αυτό το θέμα, το θέμα είναι τα μαλλιά του”. Όταν πήγα ο διευθυντής με πήρε στο γραφείο του για να μου μιλήσει. Όμως άρχισε να μου φωνάζει και με έσπρωξε για να με βγάλει έξω. Δεν είναι τρόπος αυτός να συμπεριφέρεται στα παιδιά».

Λίγο αφότου άφησε τον εγγονό του στο σχολείο, ειδοποιήθηκε έκπληκτος να επιστρέψει για να τον παραλάβει και ο Νεόφυτος Στυλιανού. «Ο εγγονός μου ήρθε από το Δημοτικό για πρώτη φορά στο Γυμνάσιο, με τη στολή του και κουρεμένος για να είναι ευπρεπής. Μας πήραν τηλέφωνο πως του έβαλε αποβολή δύο μέρες, επειδή δεν κουρεύτηκε κανονικά».

Όταν έσπευσε στο σχολείο να τον παραλάβει βρήκε, όπως λέει ο κ. Νεοφύτου, ένα χάος. «Ο διευθυντής είχε μια συμπεριφορά απρεπέστατη, πήρε μια μητέρα από τα χέρια για να τη βγάλει έξω από το γραφείο του. Με τι όρεξη πλέον μπορούν αυτά τα μωρά να συνεχίσουν να έρχονται σε αυτό το σχολείο; Ο εγγονός μου, μου είπε “παππού εγώ δεν θέλω να έρθω ξανά σε αυτό το σχολείο”. Έπρεπε να τους δώσει μια ευκαιρία ή μια σύσταση. Αυτός τους έλεγε όχι πως είναι καπελάκι τα μαλλιά τους όχι πως έχουν τη μύτη από κάτω. Έγινε και κουρέας ο διευθυντής…».  

«Του είπα δεν έχω λεφτά για άλλα παπούτσια»

Πολλά από τα παιδιά, όπως κατήγγειλε ο Χρήστος Χατζηαντωνίου, πατέρας μαθητή, πήραν αποβολή για το χρώμα των παπουτσιών τους. «Ο γιος μου αποβλήθηκε μία ημέρα για το χρώμα των παπουτσιών του. Του είπα ότι δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε άλλα παπούτσια, αλλά δεν τον ενδιαφέρει τον διευθυντή. Την περσινή χρονιά είχαμε έρθει σε αντιπαράθεση με τον συγκεκριμένο διευθυντή για το κούρεμα του γιου μου. Ήταν κουρεμένος καπελάκι και του έβαζε αποβολές. Ο συγκεκριμένος διευθυντής φέρεται παράλογα». 

Άλλη μητέρα υπέδειξε πως δεν είναι «fashion week, είναι σχολείο και τα παιδιά μας ήρθαν για να μάθουν. Αν είχαν πρόβλημα συμπεριφοράς τα παιδιά μας εννοείται θα σεβόμασταν την απόφαση. Στην τελική ας μας δείξουν φωτογραφίες για το πώς θέλει να είναι τα παιδιά μας στο σχολείο, επειδή δεν καταλάβαμε. Η συμπεριφορά του, όμως, δεν είναι σωστή, τον θεωρούμε επικίνδυνο να είναι στο σχολείο με τα παιδιά μας και θέλουμε να μετακινηθεί άμεσα». 

Ετοιμάζουν μέτρα οι γονείς

Το νέο περιστατικό προκάλεσε την οργή της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας, που θα συνέλθει εκτάκτως το απόγευμα προκειμένου να αποφασίσει μέτρα αντίδρασης, που δεν αποκλείεται να αφορούν σε όλα τα σχολεία της Λάρνακας, όπως διεμήνυσε ο Κώστας Κώστα, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας. «Η πληροφόρησή μας είναι πως απέβαλε 40-60 μαθητές. Έπρεπε να λάβει μέτρα μετά τα περσινά έκτροπα το Υπουργείο Παιδείας. Εμείς λάβαμε ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γονέων του Σχολείου και αμέσως ενημερώσαμε τον Επαρχιακό Λειτουργό του Υπουργείου Παιδείας στη Λάρνακα, ζητώντας ν’ ανακληθούν οι αποβολές. Είναι απαράδεκτο την πρώτη ημέρα σ’ ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που έπρεπε να λειτουργεί ως το δεύτερο σπίτι των μαθητών, να έχουν αποβληθεί τόσοι μαθητές και μάλιστα κατά παράβαση των κανονισμών, αφού έπρεπε πρώτα να τους γίνει σύσταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναστάτωση σε γυμνάσιο, αποβολές για κουρέματα (εικόνες)

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, όπως ανέφερε ο κ. Κώστα, χθες το μεσημέρι ενημερώθηκαν οι γονείς πως οι αποβολές μετατρέπονται σε… σύσταση και πως σήμερα μπορούν να μεταφέρουν κανονικά τα παιδιά τους στο σχολείο.

Διαψεύδει τους πάντες ο Προδρόμου

Διαψεύδοντας όσους προέβησαν σε καταγγελίες και βάζοντάς τα με τα ΜΜΕ που ανέδειξαν το θέμα, ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδόμου, παρείχε εκ νέου κάλυψη στον διευθυντή, λέγοντας ότι η δική του ενημέρωση είναι πως «δεν υπήρξαν ποτέ αποβολές». Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1, έκανε μάλιστα λόγο για σκοπιμότητες και προσπάθεια καταστροφής της ομαλής πρώτης μέρας στα σχολεία. «Οι αποβολές λέγονται για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Η σπουδή με την οποία τρεις ώρες μετά που άρχισε η σχολική χρονιά, βγαίνει όλος αυτός ο ανύπαρκτος σαματάς εμένα με κάνει να σκεφτώ άλλα πράγματα, για σκοπιμότητες που μπορεί να έχουν διάφοροι να δημιουργούν αναταραχή». 

Καλώντας όλους να πάψουν να λειτουργούν με αυτόν τον «χοροποιό τρόπο» ζήτησε σεβασμό στους θεσμούς και τις διευθύνσεις των σχολείων. «Εάν υπάρχει ένα θέμα, θα πρέπει να υπάρχουν και καταγγελίες στα αρμόδια όργανα και θα τις εξετάσουμε. Διαδίδουν διάφορες ιστοσελίδες πράγματα. Οι γονείς δεν έχουν παράπονο, τα ίδια έγιναν τον Ιούλιο και ο σύνδεσμος γονέων του σχολείου έχει επιστολή που διαψεύδει. Να πάψουν κάποιοι να προσπαθούν να σαμποτάρουν τη δουλειά των σχολείων. Αυτή είναι η απάντησή μας», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος όταν κλήθηκε να δει το κούρεμα μαθητή που αποβλήθηκε είπε «δεν θέλω να δω κανένα κούρεμα». 

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ηθοποιοί ήταν αυτοί έξω από το σχολείο;

Ο υπουργός Παιδείας, ουκ ολίγες φορές στην παρέμβασή του, τα έβαλε με τα ΜΜΕ τα οποία διαδίδουν ανακρίβειες, όπως είπε. Εμείς διερωτόμαστε κ. Προδρόμου, όλοι αυτοί οι έξαλλοι γονείς που βρήκαμε έξω από το σχολείο να παίρνουν τα ανάστατα παιδιά τους, επειδή τους ενημέρωσαν πως αποβλήθηκαν, ήταν ηθοποιοί; Δηλαδή είχαν τόση έγνοια αυτοί οι άνθρωποι να αφήσουν τις δουλειές τους, απλά για να χαλάσουν την πρώτη… ομαλή μέρα στα σχολεία; Εν τω μεταξύ, κ. Προδρόμου, οι γονείς που διαμαρτύρονταν χθες δεν είναι οι ίδιοι με αυτούς στην τελετή αποφοίτησης. Αυτό το γεγονός, μαζί με τη σωρεία καταγγελιών για ρατσιστική συμπεριφορά από τον εν λόγω διευθυντή, που είδαν το φως της δημοσιότητας, έπρεπε το ελάχιστο να οδηγήσουν σε έρευνα εναντίον του.