Οι Προεδρικές εκλογές θα είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της Κυπριακής κοινωνίας τα επόμενα χρόνια. Θα κρίνουν αν θα καταφέρει να θέσει τις βάσεις για διαφορετική, ελπιδοφόρα, πορεία, ή αν θα συνεχίσει να παραπαίει μεγεθύνοντας τα προβλήματα της και βαθαίνοντας την κρίση της.

Τα προβλήματα που καλείται να χειριστεί ο επόμενος Πρόεδρος είναι πολλά˙ το Κυπριακό, η πάταξη της διαφθοράς και η αντιμετώπιση της ακρίβειας και των άλλων μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν στην κοινωνία. Είναι επίσης άλλα δύο στα οποία η κοινωνία ίσως να μην αποδίδει μεγάλη σημασία, αλλά τα θεωρώ εξαιρετικά σημαντικά. Η έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας στην άσκηση εξουσίας και η αλαζονεία που οδηγεί στην υποτίμηση της νοημοσύνης του λαού.

Με αυτά ως βάση θα επιδιώξω να δώσω τη δική μου άποψη για τους 3 πιο σημαντικούς υποψήφιους, με βάση τη γνώση και την εμπειρία που είχα μαζί τους τα τελευταία 30 χρόνια. Η αναφορά μόνο σε αυτούς τους τρεις δεν σημαίνει υποτίμηση των άλλων υποψηφίων. Νομίζω όμως πως όλοι γνωρίζουν ότι κανένας από τους άλλους υποψήφιους δεν έχει πιθανότητα να διεκδικήσει την Προεδρία με αξιώσεις.

Ο Αβ. Νεοφύτου είναι ο ηγέτης του ΔΗΣΥ. Εδώ και χρόνια ο ίδιος επεδίωξε να πείσει τον Κυπριακό λαό ότι ήταν ο πολιτικός που καθόριζε τις εξελίξεις σε όλα τα ζητήματα. Τώρα κατανοώντας ότι αυτή η αντίληψη στην κοινωνία τον ζημιώνει επιχειρεί να την ανασκευάσει. Είναι αργά όμως πλέον.

Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι ο κατ΄εξοχήν εκφραστής της νεοφιλελεύθερης συντηρητικής πολιτικής. Παροιμιώδες είναι το δήθεν «ξέσπασμα» του «κουράστηκα να ψηφίζω για τις τράπεζες». Βέβαια και μετά από αυτό το ξέσπασμα συνέχισε να ψηφίζει για τις τράπεζες και να καταψηφίζει όσα θα ανακούφιζαν και θα προστάτευαν το λαό. Αυτό δείχνει πόσο θεοποιεί την οικονομία της αγοράς, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τους αριθμούς.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό διάφοροι λένε ότι ο Αβ. Νεοφύτου υπερασπίζεται με συνέπεια τη λύση. Ότι στο παρασκήνιο εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Ότι απλώς κάποια πράγματα δεν μπορεί να τα πει δημόσια. Να μου επιτρέψουν να πω ότι αυτά είναι για όλους όσοι δεν θέλουν να παραδεκτούν ότι ο ΔΗΣΥ τους ξεγέλασε. Σημασία έχει τι στήριξε και πώς λειτούργησε σε κρίσιμες και καθοριστικές στιγμές, τόσο εντός όσο και εκτός Εθνικού Συμβουλίου. Οι αναφορές σε τσουνάμια δεν έχουν καμμία σημασία αν την κρίσιμη ώρα αντί να στηρίξεις την Κύπρο στηρίζεις τον Αναστασιάδη.

Σε ότι αφορά τη διαφθορά οι τελευταίες αποκαλύψεις είναι καταπελτικές σε βάρος του ΔΗΣΥ και του Αβ. Νεοφύτου προσωπικά. Δεν αφορούν κακές πρακτικές των περασμένων χρόνων που αφορούσαν όλα τα κόμματα. Παραπέμπουν ευθέως σε πιθανή διαπλοκή που αφορά διαφθορά. Παρόλο που επί διακυβέρνησης τους γίναμε πρωταθλητές στη διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιμένουν ότι είναι «άμωμοι και αμόλυντοι».

Για αυτούς τους λόγους και άλλους πολλούς ούτε ο Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί να αποτελεί επιλογή για όποιον θέλει το καλό της Κύπρου.

* Τέως ΓΓ της ΚΕ ΑΚΕΛ.