Σήμερα είναι ορισμένη η δικαστική διαδικασία για παραπομπή της υπόθεσης του Al Jazeera στο Κακουργιοδικείο. Πρόκειται για την τρίτη υπόθεση που έλαβε τη δικαστική οδό, από τις δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- που σκανδαλίζουν. 

Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με τον σχετικά μικρό αριθμό των περιπτώσεων που η Νομική Υπηρεσία έχει προωθήσει στα δικαστήρια. Το θέσαμε και στο παρελθόν. Κι αυτό γιατί, παρά (1) την ενίσχυση της ανακριτικής ομάδας της Αστυνομίας από το καλοκαίρι του 2021, την (2) συνεχή συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία και (3) την πάροδο πέραν του ενός χρόνου, είναι πολύ λίγοι αυτοί που θα λογοδοτήσουν.

Το δεύτερο και βασικότερο, αφορά στις ευθύνες της Πολιτείας και δη της Κυβέρνησης. Βλέπετε, το Υπουργικό Συμβούλιο άναβε πράσινο με σκανδαλώδη ευκολία για πολιτογραφήσεις, χωρίς να έχει ενώπιόν του επαρκή στοιχεία για έκαστο επενδυτή/αιτητή που ενδιαφερόταν να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο.

Όπως αποδείχθηκε περίτρανα και από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (22/8) για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, τα σημειώματα από τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών χάνονταν στον δρόμο για το συμβούλιο υπουργών της Κυβέρνησης…

Σημείωναν, για παράδειγμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι οι αιτήσεις κάποιων επενδυτών καθίσταντο επισφαλείς, αλλά όλως παραδόξως η δουλειά τους πήγαινε στράφι και οι επισημάνσεις τους «εξαφανίζονταν».

Μάλιστα, σύμφωνα και με ρεπορτάζ του «Φ» το περασμένο Σάββατο, αν και το πρόγραμμα καταργήθηκε τον Νοέμβριο του 2020, μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 εγκρίθηκε μεγάλος αριθμός πολιτογραφήσεων. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή, συνολικά πολιτογραφήθηκαν 439 πρόσωπα… Με άλλα λόγια, οκτώ μήνες μετά και την κατάργηση του προγράμματος το Υπουργικό εξέταζε κι ενέκρινε αιτήσεις.

Ούτε η Βουλή στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Περί τα τέλη του 2020 ο τότε βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ζητούσε να ψηφιστεί Νόμος προκειμένου να μην γίνουν άλλες πολιτογραφήσεις, αλλά… φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Σχολίασε προχθές ο επί σειρά ετών βουλευτής: «Τον Οκτώβρη 2020 κατέθεσα κατεπείγουσα πρόταση νόμου για άμεσο πάγωμα κάθε διαδικασίας πολιτογράφησης. Τα κόμματα απέρριψαν το κατεπείγον και έστειλαν την πρόταση νόμου στην επιτροπή εσωτερικών που ουδέποτε τη συζήτησε. Η κοινωνία -που τάχα ξεσηκώθηκε μετά τα ντοκιμαντέρ του Al Jazzera- κατάπιε την καραμέλα ότι τάχα καταργήθηκε το πρόγραμμα πολιτογράφησης. Φώναζα αλλά κανείς δεν άκουγε. Ήμουν ήδη ένας απερχόμενος βουλευτής». 

Ας μην απορούμε, λοιπόν, που θα λογοδοτήσει ένας τόσο μικρός αριθμός ατόμων για ένα σκάνδαλο που κατά τα φαινόμενα θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμη. Είναι αρκετοί οι συνένοχοι…