Στα εννέα χρόνια, όπου η Ζέτα Αιμιλιανίδου κράτησε τα ηνία του υπουργείου Εργασίας, υλοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και δρομολογήθηκε πλήθος πολιτικών. Άκρως αποτελεσματική, η κ. Αιμιλιανίδου άλλαξε το προφίλ του κοινωνικού κράτους, αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά δύσκολες περιόδους, όπως η οικονομική κρίση του 2013 και η πανδημία. Ύστατη προσπάθεια της, η θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού, την οποία η τέως υπουργός δεν πρόλαβε να δει ολοκληρωμένη.

Μεταξύ των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων που έχει προωθήσει κατά τη θητεία της ως υπουργός Εργασίας περιλαμβάνονται:

► Η δημιουργία του θεσμού Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και γενικότερα η περί Κοινωνικών Παροχών Νομοθεσία.

► Το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και η ίδρυση του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

► Η ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου των χαμηλοσυνταξιούχων, με αύξηση των εισοδημάτων τους πάνω από το όριο της φτώχειας, επιδότηση για παροχή φροντίδας και σειρά άλλων μέτρων.

► Η ίδρυση του Φορέα Τρίτης Ηλικίας.

► Η θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας μετ’ απολαβών και η παροχή σύνταξης χηρείας σε άντρες, με ίδιους όρους όπως στις γυναίκες.

► Η επαναφορά του Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας και η τροποποίηση στη νομοθεσία για διεύρυνση στα κριτήρια των πολύτεκνων οικογενειών.

► Η τροποποίηση της περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νομοθεσίας για παροχή ειδικής σύνταξης σε πρόσωπα με θαλασσαιμία από την ηλικία των 50 ετών.

► Ο καταρτισμός και η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση, τη Σεξουαλική Κακοποίηση και την Παιδική Πορνογραφία.

► Η δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού και του Σπιτιού της Γυναίκας.

► Η δημιουργία των Σπιτιών στην Κοινότητα, για υποστηριζόμενη διαβίωση ατόμων με σοβαρές αναπηρίες.

► Ο καταρτισμός της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2018-2028.

► Η αναγνώριση της μητρότητας μέσω παρένθετης μητέρας και παροχή του επιδόματος μητρότητας, τόσο στην παρένθετη όσο και στη βιολογική μητέρα.

► Η αύξηση της άδειας μητρότητας για δεύτερο και τρίτο ή και κάθε επόμενο παιδί κατά τέσσερις και οκτώ εβδομάδες αντίστοιχα, ως επίσης και αύξηση σε περίπτωση διδύμων ή τριδύμων.

► Η θεσμοθέτηση της Τιμητικής Αύξησης της Σύνταξης σε Πολεμιστές, Αναπήρους και Αιχμαλώτους του Πολέμου 1974.

► Η σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων και εισαγωγή αποτρεπτικών διοικητικών προστίμων, τόσο για την αδήλωτη εργασία όσο και για παραβιάσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων.

► Ο καταρτισμός και εφαρμογή των Ειδικών Σχεδίων Στήριξης των Εργαζομένων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο κόσμος της οικονομίας αποχαιρετά τη Ζέτα Αιμιλιανίδου

Την αποχαιρετούν με εγκωμιασμούς

Τσουνάμι από διθυραμβικές αναφορές, αναμνήσεις και αποχαιρετιστήρια μηνύματα για τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, πλημμυρίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απλοί άνθρωποι γράφουν λόγια παρηγοριάς στους οικείους της, χωρίς να παραλείπουν την εκκωφαντική απώλεια από την Πολιτεία. Ιδιαίτερη αναφορά από τους ανθρώπους που τη γνώριζαν προσωπικά και που συνεργάστηκαν μαζί της. Στο ήθος και τη δυναμικότητά της αναφέρθηκαν με ανακοινώσεις τους υπουργοί, κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλους τους κλάδους, συνάδελφοί της από τις υπηρεσίες που εργάστηκε. Ανάμεσά τους, την αποχαιρέτα με ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. «Είμαι βαθύτατα θλιμμένος. Η απώλεια της αγαπημένης μου Ζέτας με συγκλονίζει. Ειλικρινή συλλυπητήρια στον υιό της Αχιλλέα και στα αδέλφια της Μαίρη και Δώρο. Η Ζέτα θα λείψει από όλους μας. Κυρίως όμως από την πατρίδα μας που χάνει μία έντιμη, ευφυή και αποτελεσματική υπουργό.»

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετά τη Ζέτα Αιμιλιανίδου και το προσωπικό του υπουργείου Εργασίας, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του, ότι ήταν «μία γυναίκα πρότυπο τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνική ζωή και στα εργασιακά θέσμια», σημειώνοντας ότι υπήρξε «πρότυπο ικανής, εργατικής και χαρισματικής υπουργού που διακρινόταν για την ευφυΐα, την εντιμότητα, την ανθρωπιά και την αποτελεσματικότητά της». Παράλληλα, το προσωπικό της πρώην Υπηρεσίας Φ.Π.Α. με το οποίο συνεργάστηκαν για χρόνια, έγραψε πάνω σε μία φωτογραφία της «Θα είσαι πάντα στις καρδιές μας».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΦΟΥ

Το όνομα της Ζέτας στο Πολυδύναμο Κέντρο 

O δήμαρχος Πάφου προανήγγειλε ότι η πόλη της Πάφου θα τιμήσει τη μνήμη της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δίνοντας το όνομά της στο Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου Πάφου που αποπερατώθηκε και λειτούργησε πρόσφατα. Ο Φαίδωνας Φαίδωνος, τόνισε ότι η Ζέτα Αιμιλιανίδου κόσμησε τον δημόσιο βίο σε καιρούς δύσκολους. Ήταν άνθρωπος της ουσίας και εξαιρετικά αποτελεσματική ανέφερε. 

«Σε αναγνώριση τούτου», είπε ο δήμαρχος Πάφου, «θα εισηγηθώ στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Πάφου, πάρει το όνομα της, αφού ήταν ουσιαστική η συμβολή της υπουργού για να γίνει αυτό το έργο των 4 εκατομμυρίων ευρώ».

Το ποίημα του Αχιλλέα

Το πιο πικρό συναίσθημα για την απώλεια της Ζέτας Αιμιλιανίδου, ανήκει στον γιο της, τον γνωστό νομικό και πρόεδρο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρα Αχιλλέα Αιμιλιανίδη. Ο ίδιος δεν σχολίασε τίποτα δημόσια, όμως, ανήρτησε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία με τη «Ζέτα μου», όπως αποκαλούσε τη μητέρα του. Λίγες μέρες νωρίτερα, και ενώ η κατάσταση έμοιαζε μη αναστρέψιμη, δημοσίευσε ένα ποίημα όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μοιάζεις τώρα όνειρο μου με του τέλους την αρχή/ Κι εσύ ήλιε της μέρας μετανάστης/ Οι σκέψεις μου φαντάζουν προσευχή/ Κι ο χρόνος ένας άδικος δυνάστης/ Κι εσύ ξέγνοιαστε παραβάτη του χρόνου/ Αγέρωχος για χρόνια να προσμένεις μιαν άλλη πίστη/ ήξερες τι θα σου ζητούσαμε/ Οι χαμένοι Θεοί που αρνιόντουσαν να μας αγκαλιάσουν/ οι υποσχέσεις που πέθαιναν στη λήθη/ τα μαραμένα λουλούδια των μεγάλων ιδεών/ Όλα ήταν ζωντανά/ Κι εσύ φορούσες εκείνο το γλυκό χαμόγελο και τους έδινες φως, ώστε να μπορούμε να αντικρίζουμε τη σκιά τους».

Παράλληλα, η Ήρα Ιωάννου-Αιμιλιανίδου σύζυγος του Αχιλλέα έγραψε: «Δεν βρίσκω λόγια που να σου αξίζουν, δεν βρίσκω ούτε λογική σε όλο αυτό και δεν σε βρίσκω πουθενά, για να σου πω τι πάθαμε και να μας δώσεις δύναμη, όπως πάντα. Θα είσαι στην καρδιά και στο μυαλό μου πάντα. Σε αγαπώ».