Του Φώτη Φωτεινού

“Σανίδα σωτηρίας” του ελληνικού δημοσίου προς τον ΟΣΕ. Λόγω της αδυναμίας του Οργανισμού να εισπράξει τη μηνιαία κρατική χρηματοδότηση, καθόσον δεν είναι φορολογικά ενήμερος, παρατείνεται, έως τα τέλη του 2022, η αναστολή πληρωμών – συμψηφισμού και η είσπραξη χρεών του ΟΣΕ έναντι του ελληνικού δημοσίου που προέρχονται από καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που συμπεριλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, “η προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί ένα έκτακτο και προσωρινό μεν, αναγκαίο δε, μέτρο, με το οποίο επιχειρείται η αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας του ΟΣΕ, λόγω της αδυναμίας του να εισπράξει τη μηνιαία κρατική χρηματοδότηση, καθόσον δεν είναι φορολογικά ενήμερος”.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι “διακινδυνεύεται η εύρυθμη λειτουργία του ΟΣΕ, καθώς και οικονομική βιωσιμότητά του, εφόσον ο Οργανισμός δεν θα μπορεί να εκτελεί τις οικονομικές του συναλλαγές υπό συνθήκες κανονικότητας, ενώ, παράλληλα, υφίσταται κίνδυνος διακοπής της συντήρησης της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής, και άρα κίνδυνος μη παροχής των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών”.

Δυο οι κύριες πηγές εσόδων του ΟΣΕ

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις πρώτου εξαμήνου του 2021, οι τρέχουσες υποχρεώσεις του ΟΣΕ υπερέβαιναν το κυκλοφορούν ενεργητικό, ενώ και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είχε καταστεί αρνητικό.

Σύμφωνα με σιδηροδρομικούς, βασικό στοιχείο για την οικονομική εξυγίανση του ΟΣΕ αποτελεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας διαγραφής των υποχρεώσεων του προς το ελληνικό δημόσιο (πρόκειται για δάνεια που είχαν συναφθεί για την κατασκευή της σιδηροδρομικής υποδομής), ώστε να καλυφθεί η υπέρβαση των τρεχουσών υποχρεώσεων.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του ΟΣΕ προέρχονται, κυρίως, από δυο πηγές: την κρατική επιχορήγηση και τα τέλη χρήσης των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων.

Τα τελευταία χρόνια, η ετήσια κρατική επιδότηση ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ (εργαζόμενοι του ΟΣΕ αναφέρουν ότι θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη), ενώ το 2019 τα τέλη πρόσβασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο ανήλθαν στα 16 εκατ. ευρώ.

Όπως υποστηρίζουν σιδηροδρομικοί, είναι προφανές ότι το “κλειδί” για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού σιδηροδρόμου είναι το δίκτυο.

Η αύξηση της χωρητικότητας και των ταχυτήτων (ελαχιστοποίηση βραδυποριών) αποτελεί το μεγαλύτερο “στοίχημα” για τον διαχειριστή της υποδομής, τον ΟΣΕ.

Η αύξηση αυτή θα προέλθει μέσα από την επαρκή συντήρηση του δικτύου και την ολοκλήρωση των συστημάτων σηματοδότησης / τηλεδιοίκησης.

Πηγή: Capital.gr