Ο Χρυσόστομος Ρουσής, πρώην Γυμνασιάρχης, σημειώνει τις θέσεις ειδικών σχετικά με ανθρώπινα λάθη, τα οποία αποτελούν βασική αιτία της δυστυχίας μας. 

Κατά την άποψή μας, το πρώτο ανθρώπινο λάθος –αιτία της ανθρώπινης δυστυχίας– είναι ότι δεν είμαστε ποτέ ευχαριστημένοι με αυτά που έχουμε ούτε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας. (The human fault is that man is never satisfied with what he has and with what he is.) Και τούτο γιατί η τάση του σύγχρονου ανθρώπου είναι  να «καταναλώνει όλο και περισσότερα αγαθά σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει το εσωτερικό του κενό». (Erich Fromm, German social psychologist, 1900-1980)  Αν, όμως, είμαστε ευγνώμονες προς τον Θεό γι’ αυτά που έχουμε –η ευγνωμοσύνη προκαλεί θετικά συναισθήματα– τότε θα εκτιμάμε αυτά που έχουμε και θα έχουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή. (Psychology Team, 2017).

Ένα δεύτερο ανθρώπινο λάθος, που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής,  αφορά την επικοινωνία μας με τους άλλους: Θέλουμε τους άλλους να συμπεριφέρονται όπως εμείς! «Αν αποδεχθούμε, όμως, ότι οι άλλοι είναι διαφορετικοί από εμάς, σκέφτονται, εκφράζονται και δρουν διαφορετικά, τότε ανοίγουμε νέους δρόμους για φιλίες και σχέσεις που φέρνουν μια νέα πνοή στη ζωή μας». Ας είμαστε, λοιπόν, ανεκτικοί,  επιτρέποντας στους άλλους να σκέφτονται, να εκφράζονται και να δρουν με τρόπους οι οποίοι δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. (Medlook)

Το μεγαλύτερο όμως ανθρώπινο λάθος, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη αιτία της ανθρώπινης δυστυχίας, είναι ότι σήμερα έχουμε αντικαταστήσει την αγάπη και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπό μας με την λατρεία του ατομικού συμφέροντος. (Αρχιεπίσκοπος  Αλβανίας, Αναστάσιο) Αντί: «Γεννήθηκα για να αγαπώ, όχι για να μισώ». Πράγματι, μόνο η αγάπη μπορεί να αρνηθεί τη ζήλεια, την αχαριστία, το μίσος και την κακία. Η έμπρακτη αγάπη (αλληλεγγύη, φιλανθρωπία) προς τους συνανθρώπους μας  μάς ανυψώνει πνευματικά, που είναι και ο σκοπός της ζωής. Εξάλλου, οι καρδιές όλων μας πάντα διψούν αγάπη και χαρά και όχι υλικά αγαθά και δόξα (Δρ. Χαραλάμπης Μπούσιας, 2014).

Τέλος, μπορούμε να αποφύγουμε ανθρώπινα λάθη –αιτίες δυστυχίας– αν υιοθετήσουμε τη φιλοσοφική στάση ζωής (η φιλοσοφία είναι τρόπος ζωής – Επίκτητος): «Μένουμε ευχαριστημένοι με τα σημαντικά της ζωής (υγεία, παιδιά, εργασία, καλοί φίλοι), γιατί, ακόμη κι αν πολλά υλικά αγαθά μας λείψουν, η ζωή μας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη! Αν όμως ξοδεύουμε χρόνο για μικρά πράγματα, δεν θα βρίσκουμε ποτέ χρόνο για να χαρούμε τα πιο σημαντικά». (https://www.kiosterakis.gr to-noima-tis-zwis)