Το πάρτι με τα υπερκέρδη κάποιων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, εις βάρος των καταναλωτών, επιτέλους παίρνει τέλος, με προσχέδιο ρυθμιστικής απόφασης της ΡΑΕΚ, το οποίο δημοσιεύτηκε χθες στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και τέθηκε σε διαβούλευση. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η διαβούλευση απλά θα οριστικοποιήσει τη ρυθμιστική απόφαση και σε μερικές εβδομάδες οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών του σχεδίου του 2017 (για συνολική ισχύ περίπου 69 μεγαβάτ) θα σταματήσουν να πληρώνονται με 19 σεντ την κιλοβατώρα (Απρίλιος 2022), ενώ το κόστος παραγωγής τους είναι περίπου 4 έως 6 σεντ την κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της ρυθμιστικής απόφασης της ΡΑΕΚ, όσα φωτοβολταϊκά πάρκα θα επιλέξουν να συνεχίσουν να πληρώνονται για κάθε κιλοβατώρα που διοχετεύουν στην ΑΗΚ στο ύψος του κόστους αποφυγής του οργανισμού (που σήμερα είναι 19 σεντ, μετά τις τρελές αυξήσεις στο πετρέλαιο) θα πληρώνονται -κατά μέγιστο- με τον μέσο όρο δεκαετίας του κόστους αποφυγής, που σύμφωνα με τη ΡΑΕΚ είναι 11 σεντ την κιλοβατώρα. Παρόλο που η μείωση των υπερκερδών φαίνεται μεγάλη, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ακόμα και με τα 11 σεντ οι παραγωγοί των συγκεκριμένων φωτοβολταϊκών (όχι όλων που λειτουργούν) θα εξακολουθούν να έχουν ποσοστό κέρδους γύρω στο 90-100%. Οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών διατηρούν εναλλακτικά το δικαίωμα να ενταχθούν στη μεταβατική ρύθμιση ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και να υπογράψουν διμερή συμβόλαια με ιδιώτες προμηθευτές ή να περιμένουν την έναρξη της ανταγωνιστικής αγοράς (μάλλον τον Οκτώβριο) και να διεκδικήσουν τιμές στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, είτε με συμβόλαια, είτε στην προημερήσια αγορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με τη ΡΑΕΚ, σχόλια, ενστάσεις ή/και παραστάσεις επί του Προσχεδίου Ρυθμιστικής Απόφασης μπορούν να υποβληθούν γραπτώς στη ΡΑΕΚ  εντός τεσσάρων (4) εβδομάδων (δηλαδή, έως και την 3η Ιουνίου 2022).

Η ΡΑΕΚ επικαλείται για την απόφασή της, πέραν της σχετικής νομοθεσίας, την απόφαση-έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΕ) για επιβολή προσωρινής φορολογίας ή ανάληψη ρυθμιστικών παρεμβάσεων στα απροσδόκητα κέρδη παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να χρηματοδοτηθούν μέτρα στήριξης των καταναλωτών, εν μέσω πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης.

Για να καταλήξει η ρυθμιστική αρχή σε μέγιστη τιμή 11 σεντ την κιλοβατώρα για τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά, έλαβε υπόψη τα ιστορικά στοιχεία του κόστους αποφυγής της ΑΗΚ (κόστος καυσίμου) την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, για την περίοδο Δεκέμβριος 2012

μέχρι Απρίλιος 2022, η ελάχιστη τιμή Αγοράς από ΑΠΕ-Η (χαμηλή τάση) ήταν 4.46 σεντ την κιλοβατώρα (Απρίλιος 2016) και η μέγιστη 19.07 σεντ την κιλοβατώρα (Απρίλιος 2022), ενώ η μέση τιμή της δεκαετίας ήταν περίπου 11 σεντ. Με αυτά τα δεδομένα, η ΡΑΕΚ αναγνωρίζει πως «η εν λόγω τιμή αγοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας αποφέρει απροσδόκητα κέρδη (windfall profits) στα έργα ΑΠΕ-Η που είναι σήμερα συμβεβλημένα στο εν λόγω Σχέδιο, καθότι έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί σε σχέση με την τιμή αγοράς κατά την ένταξή τους στο Σχέδιο».