Κάπως αλλιώς είχε φανταστεί την επέτειο της Ημέρας της Νίκης εναντίον των ναζί ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Έλπιζε πως τα στρατεύματά του θα έκαναν περίπατο μέσα σε λίγες μέρες στην Ουκρανία και πως θα μπορούσε να κηρύξει τη δική του νίκη στην εκστρατεία για «αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση» της χώρας, έχοντας ανατρέψει τον πρόεδρό της. Οι ελπίδες αυτές αποδείχτηκαν φρούδες, καθώς σκόνταψαν στην ισχυρή αντίσταση που προβάλλουν οι Ουκρανοί με τη βοήθεια της Δύσης. 

Και ενώ οι περισσότεροι είκαζαν για την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν περιμένοντας εξαγγελίες και διακηρύξεις, εκείνος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του προτιμώντας να επιτεθεί λεκτικά εναντίον της Δύσης αλλά και της Ουκρανίας. Αν και παρουσιάστηκε σίγουρος για την επιτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο «τσάρος» κατηγόρησε τη Δύση ότι ήθελε να επιτεθεί στη χώρα του. «Η Δύση προετοιμαζόταν για εισβολή στα εδάφη μας. Το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές στα σύνορά μας. Η Δύση δεν ήθελε να ακούσει τη Ρωσία, είχαν άλλα σχέδια», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ήταν η μοναδική σωστή απόφαση που μπορούσε να λάβει η Ρωσία. 

Στη συνέχεια, επικαλέστηκε τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να παροτρύνει τον στρατό του να νικήσει στην Ουκρανία, αλλά αναγνώρισε το κόστος σε ζωές Ρώσων και δεσμεύθηκε να βοηθήσει τις οικογένειες των στρατιωτών που χάθηκαν. Τόνισε ότι χρέος της χώρας του είναι να αποτρέψει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο, αυτό στο οποίο πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξει η σύγκρουση στην Ουκρανία. 

Εξάλλου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε απευθείας στους στρατιώτες που πολεμούν στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία. «Η υπεράσπιση της πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή. Σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, για την πατρίδα μας», ανάφερε. Και πρόσθεσε πως κανένας δεν μπορεί να ξεχνά τα διδάγματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αναφερόμενος και στην επέτειο. 

Από τους εορτασμούς εκείνο που ξεχώρισε ήταν οι έντονες αναφορές στην περίοδο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στην παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» υπήρχαν αναφορές στην ΕΣΣΔ με σφυροδρέπανα και κόκκινες σημαίες να κυματίζουν παντού. Τμήματα του ρωσικού στρατού παρέλασαν σε παράταξη και με απόλυτη πειθαρχία μπροστά στον Ρώσο πρόεδρο και δίπλα από την προτομή του Βλαντιμίρ Λένιν.

Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είχε κάποια νίκη για να ανακοινώσει στην Ουκρανία και η 11λεπτη ομιλία του ήταν αξιοσημείωτη κυρίως για τα όσα δεν είπε. Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ουκρανία, δεν έδωσε καμία αξιολόγηση για την πρόοδο του πολέμου ούτε κάποια ένδειξη για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί η σύγκρουση. Και δεν υπήρξε καμία αναφορά στην αιματηρή μάχη για τη Μαριούπολη και την αντίσταση που προβάλουν οι υπερασπιστές του εργοστασίου Αζοφστάλ.

Χάκαραν ρωσικό κανάλι

Τα μενού της ρωσικής δορυφορικής τηλεόρασης έγιναν στόχος κυβερνοεπίθεσης χθες και εμφάνιζαν στους τηλεθεατές στη Μόσχα μηνύματα κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι φωτογραφίες δείχνουν τα μενού της δορυφορικής τηλεόρασης της Μόσχας, τη χθεσινή Ημέρα της Νίκης για την επικράτηση της Ρωσίας επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, με όλα τα δορυφορικά κανάλια να προβάλλουν αντιπολεμικά σλόγκαν. «Έχετε το αίμα χιλιάδων Ουκρανών και εκατοντάδων νεκρών παιδιών στα χέρια σας», έλεγε ένα σλόγκαν. «Η τηλεόραση και οι αρχές ψεύδονται. Όχι στον πόλεμο». Ακόμη δεν είναι σαφές πώς εμφανίστηκαν αυτά τα σλόγκαν. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, τα σλόγκαν εμφανίστηκαν και στην καλωδιακή τηλεόραση έπειτα από επίθεση από χάκερ. Επίσης, μια ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα πρόβαλε αντιπολεμικό υλικό το οποίο ήταν έντονα επικριτικό για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.