Η παραδοχή για το «ανήκειν» σε μια ποδοσφαιρική ομάδα, έγινε η αιτία για ένα δεκαεννιάχρονο παιδί να δολοφονηθεί εν ψυχρώ μπροστά στα μάτια ανυποψίαστων περαστικών. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, λογής επαγγελματίες και επιστήμονες, προσπαθούν να δώσουν εξήγηση για το τόσο αποτρόπαιο έγκλημα. Η απάντηση στα ερωτήματα, έρχεται από ειδικούς της κλινικής ψυχολογίας. 

Όταν εις την προσπάθεια του να ανήκεις κάπου, θυσιάζεις την προσωπική σου ταυτότητα, για να μπορέσεις να ταυτιστείς με ένα σύνολο, τότε εύκολα μπορείς να γίνεις άθυρμα στην οργισμένη προσπάθεια της επικράτησης αυτού του συνόλου έναντι των άλλων. Η προσπάθεια της επιβολής μιας ομάδας ανθρώπων έναντι άλλων, μπορεί να περιλαμβάνει κάθε μορφής βία και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε εγκληματική ενέργεια. Τα εγκλήματα που διαπράττονται από τα μέλη των ομάδων αυτών, είτε λέγονται οπαδοί, είτε οτιδήποτε άλλο, έχει αποδειχτεί πλέον επιστημονικά ότι δεν θα διαπράττονταν εάν τα μέλη ως οντότητες δεν ανήκαν και δεν «ελέγχονταν» από κάποιο σύνολο. 

Το ζητούμενο φυσικά δεν είναι να μην ανήκει ο άνθρωπος σε κάποιο σύνολο, διότι από τη φύση του είναι κοινωνικό ον. Το ζητούμενο είναι, να διατηρεί την προσωπική του ταυτότητα, εκείνη του ανθρώπου πάνω από όλα, μαζί με το σύστημα αξιών το οποίο θα διαφοροποιεί τον άνθρωπο από οποιαδήποτε ομάδα στην οποία ανήκει, εάν οι πράξεις αυτής, δεν είναι αντιπροσωπευτικές για τον άνθρωπο. 

Είναι θέμα παιδείας λοιπόν να κατανοήσει κάποιος από μικρή ηλικία την αυταξία του, να γνωρίσει τον εαυτό του και να προσδιορίσει την ταυτότητά του πριν γίνει έρμαιο σε επιταγές της οποιασδήποτε ομάδας, είτε ως θύμα, είτε ως θύτης. 

Τέτοιου είδους περιστατικά πρέπει να αποτελούν την αφορμή για αναζήτηση της αιτίας του κακουργήματος και τίποτε άλλο. Η ταυτότητα του ίδιου του ανθρώπου ως οντότητα, πρέπει να είναι κυρίαρχη και να ενδυναμώνεται συστηματικά και όχι να υποβαθμίζεται και εν τέλει να ελέγχεται από διάφορες σκοπιμότητες. Μόνο έτσι θα μπει ένα τέλος στους οργισμένους όχλους που προσπαθούν να επιβάλουν με διάφορους τρόπους το «δίκαιο της πυγμής» 

Μόνον έτσι δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα. 

* Εκπαιδευτικός