Εγκληματική οργάνωση που εκτιμάται ότι συνέστησε από τις Κεντρικές Φυλακές υπόδικος για υποθέσεις ναρκωτικών, φέρεται να κρύβεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, πίσω από την εν ψυχρώ εκτέλεση του 53χρονου Ανδρέα Ευαγγέλου, τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λάρνακα. Οι ανακριτές της υπόθεσης, πιστεύουν μάλιστα ότι με τη σύλληψη των υπόπτων, απέτρεψαν σχεδιαζόμενη δολοφονία, υπό προστασία μάρτυρα.

Ο υπόδικος ο οποίος θεωρείται ο ηθικός αυτουργός, μαζί με 23χρονο και 19χρονο, που φέρονται να στρατολογήθηκαν για τη δολοφονία του Ευαγγέλου, καθώς και 28χρονο ύποπτο για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, οδηγήθηκαν χθες το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Σε μια μαραθώνια διαδικασία, λόγω των ενστάσεων που έφεραν στην κράτησή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης, το Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης για τους τρεις και τετραήμερης για τον 28χρονο. 

Εναντίον των τριών πρώτων διερευνώνται αδικήματα συνωμοσίας για φόνο, φόνου εκ προμελέτης, συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, συμμετοχής και παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου και παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών. Εναντίον του 28χρονου διερευνώνται αδικήματα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλημάτων και καταστροφή αποδεικτικού στοιχείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπενθυμίζεται ότι ο φόνος του 53χρονου Αντρέα Ευαγγέλου διαπράχθηκε το βράδυ της 28ης Δεκεμβρίου του 2021 σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στη Λάρνακα, την ώρα που αυτός στάθμευε το αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, δύο πρόσωπα που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα τύπου σκούτερ, τον προσέγγισαν και ένας από αυτούς πυροβόλησε εναντίον του, τραυματίζοντας τον θανάσιμα.

Η σχεδιαζόμενη δολοφονία

Η Αστυνομία, άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι του άγριου φονικού, έπειτα από πληροφορίες που έλαβε ότι ο υπόδικος σχεδίασε από τις φυλακές τη δολοφονία του 53χρονου, ο γιος του οποίου βρίσκεται στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και είχε καταθέσει λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία του πατέρα του σε υπόθεση ναρκωτικών που εκδικάζεται στο Δικαστήριο Λάρνακας. Σημειώνεται ότι ο 53χρονος, ήταν ο πρώην πεθερός του 37χρονου Μάριου Γεωργίου άλλως Μαριούθκια, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 19 Απριλίου του 2021 στο δρόμο Δρομολαξιάς–Μενεού και ήταν επίσης στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων για την ίδια υπόθεση. 

Οι πληροφορίες στην Αστυνομία ανέφεραν πως τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής ομάδας, είχαν εξασφαλίσει παράνομα πυροβόλα όπλα και εκρηκτικές ύλες, καθ’ υπόδειξη του υπόδικου και πως αντάλλαγμα για τη διάπραξη του φόνου του Ευαγγέλου, που είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του, ο 23χρονος και ο 19χρονος έλαβαν μισό κιλό κοκαΐνης. 

Μέλη της Δύναμης είχαν εξασφαλίσει, ακόμη, πληροφορία ότι σχεδιάζεται εγκληματική ενέργεια εναντίον προσώπου στη Λευκωσία, ο οποίος βρίσκεται στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, για υπόθεση ναρκωτικών με κατηγορούμενο τον υπόδικο που εκδικάζεται από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Οι ύποπτοι άρχισαν να παρακολουθούνται από την Αστυνομία, που διαπίστωσε πως επιθεωρούσαν την οικία του εν λόγω προσώπου. 

Ο υπόδικος φέρεται να καθοδηγούσε τον 23χρονο και τον 19χρονο, με βιντεοκλήσεις και γραπτά μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου που είχε στις Κεντρικές Φυλακές. Στα κινητά τηλέφωνα του 23χρονου και του 19χρονου, εντοπίστηκαν βίντεο και φωτογραφίες που θεωρούνται σημαντικά τεκμήρια για την υπόθεση.

Ο τέταρτος ύποπτος που τελεί υπό κράτηση εν τω μεταξύ, φαίνεται να διατηρούσε επαφές με τους δύο νεαρούς, να είχε επικοινωνήσει μαζί τους το βράδυ του φόνου και να απέκρυψε αποδεικτικό στοιχείο, που έχει σχέση με την υπόθεση.

Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας

Για τη σύλληψη των υπόπτων, η Αστυνομία διενήργησε μεγάλη επιχείρηση το βράδυ της Πέμπτης, με τη συμμετοχή μελών των ΤΑΕ, ΟΠΕ και ΥΚΑΝ Λάρνακας, του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου Αστυνομίας και της ΜΜΑΔ. Από τις οικίες, τα υποστατικά και τα οχήματα των συλληφθέντων, περισυνελέγησαν πολλά τεκμήρια. Οι ανακριτές της υπόθεσης αναμένεται να λάβουν δεκάδες καταθέσεις, ενώ οι έρευνές θα επεκταθούν και στις Κεντρικές Φυλακές.

Σημειώνεται ότι κατά την επιχείρηση της Αστυνομίας συνελήφθησαν ακόμα δύο πρόσωπα ηλικίας 20 ετών, για κατοχή ναρκωτικών και μεγάλου χρηματικού ποσού. Οι δύο νεαροί προφυλακίστηκαν για έξι ημέρες από το Δικαστήριο Λάρνακας.