Κοινές προτάσεις νόμου για το θέμα των αυξημένων τραπεζικών χρεώσεων και την προστασία των καταναλωτών ετοιμάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Παράλληλα θα συνεχιστεί η συζήτηση για το θέμα της προστασίας από τις καταχρηστικές ρήτρες και των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Οι προτάσεις φαίνεται να εστιάζονται στη διεύρυνση της δυνατότητας καταναλωτών και μικρών επιχειρήσεων να διατηρούν Λογαριασμό Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά (ΛΠΒΧ), που τους επιτρέπει να απολαμβάνουν σταθερά χαμηλότερες χρεώσεις.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη, ύστερα από συζήτηση μεταξύ των μελών της Επιτροπής για το θέμα,  η Επιτροπή θα προχωρήσει με κοινές προτάσεις νόμου για τα συγκριτικά τέλη των τραπεζών αλλά και για την νομοθεσία για προστασία του καταναλωτή, ώστε η Κύπρος να εναρμονιστεί και με τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες στο θέμα.  

Σημείωσε ότι «πάντοτε όταν και εφόσον εναρμονιζόμαστε στη συγκεκριμένη κυρίως θεματική απλώς παίρνουμε αυτά τα οποία μας αρέσουν ή αυτά τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε επιχείρημα ότι εναρμονιστήκαμε». Πρόσθεσε ότι δεν σέβεται τον βαθμό εναρμόνισης όσον αφορά  την προστασία του καταναλωτή και τα τραπεζικά τέλη.

Ανέφερε επίσης ότι τα μέλη της Επιτροπής μελέτησαν σε βάθος όλες τις σχετικές νομοθεσίες με σκοπό να δώσουν απαντήσεις στις επιχειρήσεις και στα δεινά που συσσωρεύονται στους καταναλωτές που είναι θύματα αυτής της αθέμιτης, όπως την χαρακτήρισε, πρακτικής από πλευράς των τραπεζών. Πρόσθεσε ότι τόσο ο νόμος που έχει να κάνει με την προστασία του καταναλωτή θα πρέπει να τύχει αλλαγών, όσο και ο νόμος των συγκριτικών τελών ώστε να οδηγηθούν σε μια δικαιότερη τιμολόγηση και συμπεριφορά από πλευράς των τραπεζών.

Κεφάλαιο ξεχωριστής συζήτησης

Είπε επίσης ότι άλλες συζητήσεις που γίνονται για τις καταχρηστικές ρήτρες θα παραμείνουν ως κεφάλαιο ξεχωριστής συζήτησης στη βάση της νομοθεσίας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ώστε να καλύψουν και τις μικρές επιχειρήσεις. Εξέφρασε απογοήτευση αφού, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση από την εκτελεστική εξουσία, τους εμπλεκόμενους Επιτρόπους ή άλλους εμπλεκομένους για το θέμα και είπε ότι το θέμα θα επανέλθει για να αλλάξει το κείμενο ώστε να συμπεριληφθούν και οι μικρές επιχειρήσεις.

Διαβεβαίωσε ότι στο τέλος θα κερδίσει το δίκαιο και όχι η προσέγγιση ότι στο θα ξεχαστεί το θέμα από τους Βουλευτές χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρία αποφασίστηκε όπως στη βάση των προτάσεων νόμου του ΑΚΕΛ, αλλά και των εισηγήσεων του Προέδρου και των άλλων μελών της Επιτροπής, ετοιμαστεί από τις υπηρεσίες της Βουλής το συντομότερο δυνατό πρόταση νόμου εκ μέρους της Επιτροπής Εμπορίου.

Υπενθύμισε ότι η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ έχει ως στόχο τη διεύρυνση του πεδίου προστασίας των καταναλωτών, με την επέκταση του ορισμού του καταναλωτή και πέραν των φυσικών προσώπων και συγκεκριμένα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να διατηρούν ΛΠΒΧ, σε πέραν του ενός πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Με την πρότασή μας, ουσιαστικά προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που θα έπρεπε η Κυβέρνηση να κάνει, δηλαδή να επεκτείνει το πεδίο προστασίας τω πολιτών», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι ακόμα αναμένουν την υλοποίηση της γραπτής δέσμευσης της Κυβέρνησης για κατάθεση νομοσχεδίου για συμπερίληψη και των πολύ μικρών επιχειρήσεων στον ορισμό του καταναλωτή, για προστασία από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, από τον περασμένο Μάριο που ψηφίστηκε η εναρμονιστική νομοθεσία.

Παράλληλα επέκρινε το γεγονός ότι παρά τις κατ’ επανάληψη εκκλήσεις της Επιτροπής Εμπορίου προς Ελληνική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου να αναστείλουν τις αυξήσεις στις χρεώσεις μέχρι να βρεθεί μια λύση, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Ανέφερε ακόμα ότι μέχρι σήμερα δεν έλαβαν απαντήσεις για θέματα που αφορούν την τιμή της αγορά βιβλιαρίων επιταγών και τις καταγγελίες καταναλωτών σχετικά με τις πρακτικές του τραπεζών για τους ΛΠΒΧ.